S-politiker lytter til Line: Så ringe skal ingen behandles

Tis i sofaen og stresset personale. S-politiker mødte 21-årige Line Høvik Søbys om chok-oplevelser som patient i psykiatrien.
Der var tis i sofaen. En guitar uden strenge. En underlig substans på væggen som måske var blod. Psykologen var sparet væk, og personalet var så stresset, at man kunne se fortvivlelsen i deres øjne.

Sådan fortalte Line Høvik Søby om sine oplevelser på en lukket psykiatrisk afdeling - hvor hun var indlagt og senere fik diagnosen maniodepressiv - i et indlæg i Netavisen Pio.

”Det skal ingen opleve, når de bliver indlagt med en psykisk sygdom,” lød det fra Socialdemokratiets psykiatriordfører Yildiz Akdogan, der var en af de mange, der reagerede på indlægget fra den 21-årige formand for DSU Albertslund-Glostrup.

Yildiz Akdogan inviterede Line Høvik Søby på kaffe på hendes kontor på Christiansborg, så hun kunne fortælle mere om sine oplevelser. De to mødtes tidligere på ugen.

Kort vej til politikeren
"Det er så fedt, at Yildiz reagerer så hurtigt og vil lytte. Det styrker virkelig min tro på folkestyret, at der er så kort vej mellem borger og politiker,” siger Line Høvik Søby.

Yildiz var meget interesseret og spurgte ind til detaljer.

Samtalen varede fem kvarter, fortæller den 21-årige DSU lokalformand.

”Yildiz var meget interesseret og spurgte ind til detaljer. Hun satte også det i hele ind i en større politisk sammenhæng. Vi er sådan set meget enige om, at kravet om årlig 2 procent effektivisering i det offentlige er en af årsagerne til, at patienternes vilkår bliver forringet,” forklarer Line Høvik Søby.

Personlig historie er vigtig
For socialdemokratiets psykiatriordfører er det, at mødes med brugere og fagpersonale i det psykiatriske, ikke usædvanligt.

De personlige beretninger betyder meget for mig

”Jeg mener, at det er vigtigt, at jeg som politiker møder de mennesker, som er ude på behandlingsstederne. Det er mindst lige så vigtigt som flotte rapporter. De personlige beretninger betyder meget for mig,” fortæller Yildiz Akdogan.

Senere i efteråret danner Line Høvik Søby og Yildiz Akdogan i øvrigt makkerpar. På baggrund af indlægget er DSU-formanden inviteret med som oplægsholder sammen med psykiatriordføreren på et arrangement om psykiatrien, som Socialdemokratiet i Hovestaden står bag.

Antallet af unikke psykiatriske patienter er vokset med næsten 50 procent fra 2007 til 2016. I samme periode er antallet af senge i psykiatrien faldet 12 procent til 2.905 senge – svarende til 400 færre senge, viser tal fra Sundheds- og Ældreministeriet, der blev lagt frem på et samråd tidligere på året.


placeholder

Annonce