Sådan lyder overskriften i en artikel i Berlingske tirsdag om en kampagne, Bevar Amager Hospital, som det socialdemokratiske folketingsmedlem Peter Hummelgaard har lanceret.
Kampagnen er et forsvar for Amager Hospital, eller mere specifikt den akutklinik, som ligger i Peter Hummelgaards valgkreds i Københavns Storkreds, men kritiseres fra flere borgerlige politikere for at være populisme.
Borgerlige politikere morede sig over #HummelGate
Artiklen i Berlingske fik en række borgerlige politikere til tasterne. De beskyldte den socialdemokratiske politiker for populisme, fordi ingen jo ville lukke hospitalet.
Især Twitter-brugere, som i deres biografier præsenterer sig som medlemmer af Venstres Ungdom, var aktive, men også rigtige politikere som erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), innovationsminister Sophie Løhde (V) og folketingsmedlemmer som Henrik Dahl og Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance, valgte at gøre sig lystige over Peter Hummelgaards kampagne.
Under hashtagget #HummelGate delte de forskellige eksempler på ikke-lukningstruede ting, som de ikke ville lukke.
Spørgsmålet er derfor, om det er Peter Hummelgaard der fifler med sandheden eller om det er højrefløjens twitter-krigere, der ikke er bekendt med de faktiske trusler som der er imod akutklinikken på Amager Hospital?
Venstre-medlemmer: Amager skal omdannes til sundhedshus
Om de mange spøgefugle løb tør for vittigheder eller kom på bedre tanker, kan man kun spå om.De mange morsomme tweets fik i hvert fald en rimelig brat slutning, da der i løbet af tirsdag aften dukkede et høringssvar fra Venstre i Region Hovedstaden op.
I høringssvaret, som handler om Region Hovedstadens Sygehusplan 2025, der er dateret den 5. marts 2019, skriver partiet følgende (vores fremhævelse):
Høringssvaret er underskrevet ”På vegne af medlemmerne i Venstre i Region Hovedstaden” af Carina Bloch Simonsen, Bestyrelsesmedlem i Venstre, Region Hovedstaden”.
Hele høringssvaret kan læses her.
Og Venstres medlemmer i Hovedstaden var ikke alene om den anbefaling.
Tidligere har også administrationen i Region Hovedstaden anbefalet en lukning af akutklinikken og to andre klinikker. En anbefaling, som de også delte med Sundhedsstyrelsen, der anbefaler, at ressourcerne samles på ét sted, skrev Ørestad Avis.
Sundhedsreform skaber usikkerhed om beslutningskompetence
Peter Hummelgaard selv bygger sin frygt for fremtiden for det lokale hospital på Amager på to argumenter, dels at hospitalet tidligere har været foreslået lukket, dels at det står uklart hvem der, hvis regeringens forslag til en sundhedsreform bliver vedtaget, har det endelige ansvar for at lukke sygehuse.
”Alle de bekymringer som mange af os har haft om fremtiden for Amager Hospital står desværre stadig tilbage. Mange af Amagers borgere skal i fremtiden være tilknyttet Bispebjerg sundhedsfællesskab, fremfor det nuværende Amager-Hvidovre,” skriver han i opslaget på Facebook, som fortsætter:
”Oveni det så vil beslutningerne om fremtiden for akutklinikken på Amager, og fremtiden for hospitalet i det hele taget, blive truffet af en bestyrelse af ikke-valgte embedsmænd i Århus. Amagers borgere bliver sat udenfor indflydelse,” skriver han med henvisning til, at regeringen foreslår regionerne nedlagt og erstattet med professionelle, udpegede bestyrelser som skal have sæde i en styrelse, der skal ligge i Aarhus.
”Alt i alt er det en underfinansieret og forhastet centraliseringsreform, der flytter beslutningerne fra borgere til embedsmænd. Begge dele noget, der skaber maksimal usikkerhed om fremtiden for Amager Hospital,” lyder argumentet.
V-profil: Ikke de folkevalgtes politik
Forelagt høringssvaret fra Venstre af Peter Hummelgaard, fastholder Berlingskes journalist, der har skrevet artiklen, Helene Kirstine Holst, at hendes artikel og overskrift holder.
I et tweet skriver, at hun har talt med Venstres folketingsmedlem og regionsrådsmedlem Martin Geertsen:
”Han forklarer, at det er medlemmer af Venstre - men ikke folkevalgte fra partiet - der har skrevet høringssvaret. Han understreger, at Venstres folkevalgte i Region Hovedstaden ingen ønsker har om at lukke Amagers akutklinik.”
Det svar undrer Mads Brandsen, der er journalist på BT, sig noget over.
"Hvordan kan et bestyrelsesmedlem i Venstre i Region Hovedstaden sende et høringssvar uden at hele Venstre i Region Hovedstaden bakker op om det?! "
Peter Hummelgaard sig også en smule undrende over Geertsens forklaring, men konstaterer, at der i hvert fald er en debat om Amager Hospitals fremtid og ”Om ikke andet, gør det min kampagne helt legitim.”.
Om Berlingske vil ændre på artiklen, er i skrivende stund uafklaret.
Måske bare ændre overskriften til ”S-profil fører valgkamp på at bevare sygehus, som ingen – bortset fra embedsmænd i Region Hovedstaden, Sundhedsstyrelsen og Venstres ikke-folkevalgte medlemmer i Region Hovedstaden - vil lukke”?