S-profil: Thorning-regeringen glemte uligheden

Det der står tydeligt tilbage fra Thorning-regeringens tid er nødvendighedens politik, mener socialdemokraten Dan Jørgensen.
Socialdemokratiet lød som de borgerlige og så var det en fejl, at Thorning-regeringen ikke gjorde nedbringelse af uligheden til et politisk mål, siger udlændingeordfører Dan Jørgensen i et interview med Fyens Stiftstidende.

”Vi kom til at lyde for borgerlige. Selv når vi gjorde ting, der var socialdemokratiske, fremstod det i folks bevidsthed mere blåt end det i virkeligheden var,” lyder det fra Dan Jørgensen, der udover udlændingepolitikken også står med ansvaret for at skrive partiets nye principprogram.

I et særdeles åbenhjertigt interview med avisen, fælder den tidligere miljøminister en særdeles hård dom over den regering, som han i en periode selv var en del af.

”Hvad stod tydeligst for folk? At vi ville nedbringe uligheden eller at vi ville føre nødvendighedens politik? Der må man bare entydigt sige, at det er det sidste, der står tydeligst tilbage,” lyder vurderingen fra Dan Jørgensen.

Havde for travlt med at skabe jobs
Han mener, at Socialdemokratiet under Thornings ledelse missede muligheden for, at tage et opgør med uligheden i tide – blandt andet fordi man havde travlt med at skabe arbejdspladser og styrke beskæftigelsen efter finanskrisen.

”Vi kan jo sagtens forsvare de enkelte elementer i vores politik, fordi det var med til at skabe arbejdspladser, men der, hvor vi gjorde en fejl, var, at vi ikke gjorde det klart, at vi ville bekæmpe ulighed,” siger han og ærgrer sig over, at man ikke tidligt nok tog udfordringen med ulighed alvorligt.

”Når vi dengang kunne identificere, at befolkningens bekymring for ulighed steg ret markant i en periode, hvor vi havde magten, så skulle alarmklokkerne da have ringet. Det er åbenlyst for alle nu, men det var svært at se, da vi var midt i det,” erkender han.

De radikale havde stor magt
Den socialdemokratiske politiker, mener at noget af det skyldes, at de radikale havde meget stor magt i regeringen og at Socialdemokratiet ikke formåede at få kampen mod uligheden med i regeringsprogrammet.

”Der stod jo mere om arbejdsudbud i regeringsgrundlaget end om at skabe lighed siger han”, og henviser til at der i Thorning-regeringens første regeringsgrundlag 13 gange stod ordet ”arbejdsudbud”.

Adspurgt om ikke der kan komme en situation igen efter næste valg, hvor Socialdemokratiet vil være afhængige af de radikale for at kunne danne en ny regering, svarer han.

”Selvom det er over min lønramme at beskæftige mig med, hvem vi skal i regering med, kan jeg ikke forestille mig, at vi vil komme i sådan en situation igen. Alle kender historien om det sorte tårn og det lagde jo hele grundsatsen for vores regering. Både i sprogbrug og i konkret politik. Det var den største fejl. Men der var ikke andet valg dengang.”

Hele interviewet med Dan Jørgensen kan læses her.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce