S: Regeringens drøm om flere Nobelpriser klinger hult

Hvis regeringen vil have flere danske nobelpristagere, så må der først gøres op med nedskæringspolitikken på forskningsområdet.
Regeringen lancerer tirsdag en ny strategi, der skal gøre Danmark til en forskningsnation i den absolutte verdenselite. Men det klinger hult, når regeringen samtidig har stået i spidsen for massive nedskæringer på netop forskning- og uddannelsesområdet, lyder det fra Socialdemokratiet.

I den nye strategi som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forskningsminister Søren Pind (V) præsenterede fremgår det blandt andet, at man vil etablere en Nobel-pagt, styrke teknologisk forskning, fordele forskningsmidlerne til universiteterne anderledes og skabe bedre karrieremuligheder for unge forskere.

"Andre lande opruster på forskning og innovation. Så konkurrencen er benhård. Regeringens ambition er, at Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, så vi får endnu mere ud af vores høje offentlige investeringer. Niveauet for dansk forskning skal op i en endnu højere liga end i dag. Vi skal styrke kvaliteten af dansk forskning i hele den videnskabelige bredde – fra Ph.d. studerende til potentielle Nobelpris-modtagere, og vi skal sørge for, at fremtidens topforskere har attraktive karrieremuligheder. Det er ambitionen, at vi skal kunne tiltrække og fastholde de bedste", siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i en pressemeddelelse i forbindelse med lanceringen af strategien.

Regeringen ønsker også at styrke den teknologiske forskning øge samarbejdet mellem den private og den offentlige sektor.

"Den teknologiske udvikling skaber i disse år store forandringer for danskernes hverdag og giver vores virksomheder helt nye muligheder. Derfor vil vi i de kommende år prioritere flere forskningsmidler til teknologisk forskning og etablere et nationalt center, som skal fremme forskning i eksempelvis kunstig intelligens, big data og kvantecomputing. Og så skal erhvervslivet have gode rammer for at kunne foretage investeringer i forskning og udvikling. For forskning gør gavn, når ny viden bliver omsat til innovation i danske virksomheder og i den offentlige sektor", siger Søren Pind.

S: Regeringen skræmmer talenter væk
Den nye strategi får imidlertid hårde ord med på vejen fra oppositionen, som mener, at der må gøres op med nedskæringerne på forskningsområdet, før man kan begynde at drømme om flere nobelpristagere.

”Det klinger simpelthen så hult, at regeringen nu vil ud og vinde nobelprismedaljer, når de samtidig har stået i spidsen for massive nedskæringer på uddannelse og forskning,” lyder det fra Socialdemokratiets forskningsordfører Mette Reissmann, som opfordrer regeringen til at droppe dens planer om skattelettelser.

”Regeringen har jo skræmt de talenter væk, som kunne være med i kapløbet om de flotte forskningspriser. Forskningsmiljøerne står amputeret tilbage med langt færre midler at gøre godt med.
Regeringen må gøre op med nedskæringspolitikken, hvis den skal drømme om medaljer. For eksempel kunne de starte med at lægge planerne om dyre skattelettelser i skuffen”, skriver forskningsordføreren i en kommentar på Facebook

Hele regeringens strategi "Danmark - Klar til fremtiden" kan læses her.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce