S sidder nu på fire ud af fem regioner

S er størst i fire ud af fem regioner efter Heino Knudsen har overtaget regionsrådsformandsposten fra Venstre i Region Sjælland.
Foto: Ny regionsrådsformand Heino Knudsen (S)

Socialdemokraterne har efter tirsdagens valg overtaget regionsrådsformandsposten i Region Sjælland og Heino Knudsen er nu konstitueret som formand. Det sker efter et valg, hvor Socialdemokratiet er gået frem med 4,6 procentpoint, hvorimod Venstre er gået tilbage med 4,8 procentpoint.

Det betyder, at Socialdemokratiet nu sidder på formandsposterne i fire ud af fem af landets regioner. På landsplan har Socialdemokratiet fået godt 30 procent af stemmerne til regionsrådsvalget, efterfulgt af Venstre med 24 procent.

Grafik: KMD.dk 

Region Sjælland
Regionsrådsvalgets største overraskelse blev socialdemokraten Heino Knudsen. Som ny spidskandidat lykkedes det ham og hans partifæller at forøge socialdemokraternes mandater fra 11 til 14. Hans formandskab bakkes op af Dansk Folkepartis seks mandater, Enhedslistens to mandater og Liberal Alliances ene mandat. DF’s spidskandidat Peter Jacobsen var ellers gået benhårdt efter formandsposten selv, hvilket mislykkedes efter en tilbagegang fra syv til seks mandater.

De Radikale forlod forhandlingerne først på aftenen, og lidt senere fulgte SF trop. Begge partier havde ønsket at udelukke DF og LA fra konstitueringen.

 

 

Region Hovedstaden
Også i Region Hovedstaden sejrede Socialdemokratiet, der er gået frem med 0,6 procentpoint. Partiet bevarer sine 13 mandater og er indgået i valgforbund med De Radikale, som beholder deres tre mandater, mens SF går et frem og ligeledes kan stille tre mandater. Det sidste parti i valgforbundet er Alternativet, der for første gang har fået to mandater. Venstre er derimod gået tilbage med to mandater, DF er gået tilbage med et og Liberal Alliance har fået et ekstra mandat.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) bevarer sin formandspost.

 

 

Region Syd
Region Syd bliver Danmarks eneste blå region. Her fik Venstre med 32,4 procent flest stemmer, hvilket dog svarer til en tilbagegang på 3 procentpoint. Socialdemokratiet fik 23,4 procent af stemmerne, en tilbagegang på 3,3 procentpoint. Derimod gik SF frem med hele 9,2 procentpoint og fik i alt 13,7 procent af stemmerne. Stephanie Lose (V) fortsætter som regionsrådsformand.

Konstitueringsaftalen blev indgået i to omgange – først mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance. Siden tilsluttede Enhedslisten sig til aftalen. Derimod blev SF sat udenfor døren, da regionsrådsformand inviterede til konstituerings-forhandlinger, hvilket Villy Søvndal er særdeles utilfreds med:

”Ja, jeg føler mig dårligt behandlet. Det er simpelthen børnehavemanér at lukke nogen udenfor på den måde. Det er så tydeligt et tegn på magtfuldkommenhed, som det kan være,” siger Villy Søvndal, som blandt andet er blevet upopulær hos Venstre efter at have udtalt sig kritisk i Carl Holst og ambulancesagen.

 

 

Region Midtjylland
Der er kun sket ganske små forskydninger i mandatfordelingen i Region Midtjylland. Socialdemokratiet har fået 33,8 procent af stemmerne, hvilket svarer til en tilbagegang på 0,6 procentpoint. Det næststørste parti er Venstre, som har fået 30 procent af stemmerne.

Den 36-årige Anders Kühnau (S) overtager regionsrådsformandsposten fra sin partifælle Bent Hansen, som efter 27 år i spidsen for først Viborg Amt og siden Region Midtjylland har valgt at stoppe i politik.

 

 

Region Nord
I Region Nord har Socialdemokratiet fået 41,6 procent af stemmerne, som svarer til en fremgang på 4,1 procentpoint. Regionens næststørste parti er Venstre, som fik 24,6 procent af stemmerne. Socialdemokratiet gik to mandater frem til 18, imens Venstre gik et mandat tilbage og har fremover 11 mandater i regionsrådet. Ulla Astmand (S), som har været regionsrådsformand siden 2007, bevarer sin formandspost.

 

 

Alle procentsatser stammer fra KMD.dk.

 


placeholder

Annonce