S sidder tungt på Danmarks største byer

Overblik: Fire gengangere får borgmesterposterne i landets største byer. 
Stemmerne er nu talt op i Danmarks største byer og her bevarer Socialdemokratiet borgmesterposterne.

København
I København har Socialdemokratiet fået 27,6 procent af stemmerne, og er hermed kommunens største parti fulgt af Enhedslisten, som har fået 18,4 procent af stemmerne. Socialdemokratiet er kun gået 0,2 procentpoint tilbage siden valget i 2013, hvilket er bedre end frygtet, siden Alternativet for første gang er blevet valgt ind i borgerrepræsentationen med hele 10.5 procent af stemmerne.

Samtlige partier på Københavns Rådhus har indgået en aftale, der gør, at Frank Jensen fortsætter som overborgmester: ”Jeg er kisteglad efter en hård valgkamp, hvor mange af jer har skrevet om, at min post var truet, og at det var sidste udkald for Socialdemokratiet i København,” siger Frank Jensen onsdag morgen til DR.

Aarhus
I Aarhus er Socialdemokratiet gået 0,3 procentpoint tilbage, men forbliver det absolut største parti med 37,9 procent af stemmerne. Kommunens næststørste parti er Venstre, der har fået 15,3 procent af stemmerne. Partierne i det røde valgforbund går her frem med et mandat og får 21 ud af 31 mandater.

Jacob Bundsgaard bevarer sin borgmesterpost og kalder valgresultatet for ”fremragende.”

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard

Odense
I Odense har socialdemokraterne fået 42,1 procent af stemmerne. Det svarer til en fremgang på 13,3 procent. Kommunens næststørste parti er Venstre, der med 19,1 procent er gået 4,1 procentpoint tilbage i forhold til sidste valg.

Peter Rahbæk Juhl, der overtog borgmesterposten fra sin partifælle Anker Boye den 1. januar 2017, er blevet genvalgt.  ”Jeg tror, det er over drømmeresultatet. Jeg kan ærligt sige, at jeg ikke har på noget tidspunkt, siden jeg blev spidskandidat, forestillet mig, at vi kunne ende op med det her,” sagde han i går aftes til DR.

Borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel

Aalborg
Også i Aalborg er S igen blevet størst med 48,7 procent af stemmerne. Det svarer til en fremgang på 12,4 procentpoint. Kommunens næststørste parti er Venstre, der har fået 21,8 procent, hvilket dog svarer til en tilbagegang på 4,7 procentpoint. Socialdemokratiet går her fem mandater frem og sætter sig på 17 ud af 31 sæder i byrådssalen – altså et absolut flertal.

I Aalborg fortsætter Thomas Kastrup Larsen (S) som borgmester. Han takker for støtten på Facebook:

 

 


Flere artikler om emnet

Annonce