Annonce

S-veteran vil være borgmester på Bornholm

”Jeg tror, at jeg kan mobilisere en del vælgere ud over de traditionelle,” lyder det fra Claus Larsen-Jensen
Det skyldes ikke, at han har en borgmester i maven, lyder det. Flere gange. Også selv om Claus Larsen-Jensen forgæves har forsøgt at blive overborgmester i København.

Men nu melder den tidligere europaparlamentariker og formand for Folketingets Europaudvalg sig klar til at blive borgmester på Bornholm, som han har boet på siden 2007.

”Jeg tror, at jeg kan mobilisere en del vælgere ud over de traditionelle,” siger Claus Larsen-Jensen til Netavisen Pio. ”Men nåleøjet er jo medlemmerne. De afgør det.”

Når posten som Socialdemokratiets spidskandidat ved kommunalvalget i november er i spil, skyldes det, at Bornholms nu tidligere borgmester Winni Grosbøll (S) i november annoncerede, at hun ved årsskiftet tiltrådte som direktør i Friluftsrådet.

Winni Grosbølls afløser på borgmesterkontoret i Rønne, den 71-årige tidligere gruppeformand Thomas Thors, har meddelt, at han også kandiderer til en ny periode som borgmester, og flere kandidater – ud over Claus Larsen-Jensen - kan komme på banen endnu.

Strid om Snorrebakken

Den 67-årige Claus Larsen-Jensen, der er bestyrelsesformand for Forum for International Cooperation (FIC), mener, at han på en og samme tid repræsenterer både erfaring og fornyelse. Fornyelse forstået på den måde, at Claus Larsen-Jensen netop ikke har nogen fortid i kommunalbestyrelsen og kommunalpolitik på Bornholm.

Der var således ikke opbakning fra hele kommunalbestyrelsen i sidste uge til valget af Thomas Thors. Nok havde Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Kristendemokraterne indstillet Thomas Thors til posten. Men imod stemte Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten (Venstre stemte for Thomas Thors).

En uenighed som skyldes den såkaldte Snorrebakkesag, der handler om muligt embedsmisbrug i forbindelse med et byggeprojekt, hvor formålet var at samle kommunens byggeadministration på en fælles adresse på Snorrebakken i Rønne.

En helt anden baggrund

”Jeg kommer med en helt anden baggrund fra dels Folketinget og Europa-Parlamentet og dels jobs, som i dag, uden for det politiske liv,” siger Claus Larsen-Jensen.

”Ikke mindst som formand for Folketingets Europaudvalg har jeg vist, at jeg kan samle bredt og finde fælles løsninger. Og det både i forhold til andre partier og til at inddrage erhvervslivet, fagforeningerne, andre organisationer og bornholmerne.”

Den tidligere internationale sekretær i SiD blev først gang kendt i den brede offentlighed, da han i 2000 blev formand for Europaudvalget. Hvilket var en post Claus Larsen-Jensen - meget usædvanligt - fik lov til at beholde efter regeringsskiftet i 2001, fordi han også var respekteret af den nye Fogh-regering.

Claus Larsen-Jensen blev dog ikke genvalgt ved folketingsvalget i 2005 og efter en periode som medlem af Europa-Parlamentet, forsøgte han senest i 2014 at blive Socialdemokratiets spidskandidat på Bornholm. Blot for at tabe til den senere miljøminister Lea Wermelin.

Udfordringer på Bornholm

Claus Larsen-Jensen understreger, at Bornholm står overfor en række udfordringer de kommende år: Øens beboere bliver stadig ældre og der bliver stadig færre af dem, hvilket gør selvfølgelig gør det svært at fastholde en tilstrækkelig kvalificeret arbejdsstyrke. Og uden en sådan arbejdsstyrke er det svært at tiltrække – og fastholde – virksomheder.

”Det handler om omstilling, og det vi skal leve af, så der er noget til fordeling og god velfærd,” siger Claus Larsen-Jensen.

Vinde et valg på det, vi vil

”Vi skal vinde et valg på det, vi vil, og som vi kan skabe opbakning til fra bornholmerne. Og så kan vi selvfølgelig bygge på den positive udvikling, der er sket med Rønne Havn, vindmølle knudepunkt og at der skal anlægges en energi-ø udenfor Bornholm.”

Støtten til Thors

Foreløbig har Thomas Thors dog opnået støtte fra den socialdemokratiske gruppe på rådhuset, der forleden udsendte følgende pressemeddelelse:

Overtage opgaven efter Winni

“Den socialdemokratiske gruppe bakker fuldt og helt op om Thomas Thors som borgmester på Bornholm både nu og fremover. Thomas har vores fulde tillid og respekt. Thomas er en erfaren, ordentlig og ærlig politiker, som vi er stolte af. Vi er også meget glade for og tilfredse med, at Thomas her og nu ville overtage opgaven efter Winni”.

Thomas Thors var fra 1996 og frem til kommunesammenlægningen i 2003 borgmester for Rønne Kommune.

Efter kommunesammenlægningen blev Thomas Thors den første borgmester for den nye Bornholms Regionskommune. En post han sad på ind til 2005.

Arvefølgen

At Socialdemokratiet i dag kan vælge mellem to kandidater på henholdsvis 67 og 71 år skyldes, at ”arvefølgen løb af sporet”, som Bornholms Tidende har beskrevet det.

Maria Fromseier Kjærgaard, som i en alder af kun 20 fik plads i økonomiudvalget, skulle have været oplært til at tage over fra Winni Grosbøll, når den populære borgmester en dag stoppede  (Winni Grosbøll har især været kendt som en af initiativtagerne til Folkemødet i Allinge, en begivenhed der årligt trækker titusinder af politisk interesserede til Nordbornholm).

Men Maria Fromseier Kjærgaard måtte sygemeldes på grund af en depression og efter været vendt tilbage, har det nu 27-årige byrådsmedlem ”ført et stille liv i byrådssalen”, som den lokale avis  konstaterer.

Selv beskriver Claus Larsen-Jensen sig som ”erfaringsoverrislet”.

”Det er erfaringerne, som giver furerne,” sig han og griner.

Fornyelse handler ikke kun om ungdom

”Det er ligesom, når floderne løber hen over landskabet og skyller de løse og overflødige sedimenter bort. Men jeg tror nu alligevel, at en aldersforskel på en valgperiode mellem mig og Thomas Thors kan spille en rolle. Det er også et spørgsmål om, hvad du har med i bagagen. Hvad kan du og er du i fuld vigør. Jeg har masser af kampkraft og er stadig på arbejdsmarkedet, og så har jeg måske også en lidt anden, og åben, stil end så mange andre. Fornyelse handler ikke kun om ungdom men om vitalitet, ideer og visioner kombineret med erfaring, som kan begejstre og engagere andre."

Billetsælger

Nok har Claus Larsen-Jensen altid været respekteret, men nogen billetsælger har han ikke været. Indtil nu.

Da Claus Larsen-Jensen i 2004 meldte sig i kampen om at blive Socialdemokraternes kandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune havde han mere end svært ved at hamle op med den kendte - og altid kontroversielle - Ritt Bjerregaard.

Ikke har valgt konflikten i enhver tænkelig situation

”Det er ikke op til mig at afgøre, hvor kendt jeg er,” sagde Claus Larsen-Jensen dengang. ”Men vi er jo nogle, der ikke har valgt konflikten i enhver tænkelig situation.”

I dag forklarer Claus Larsen-Jensen, at hans højt profilerede interesse for – og støtte til - EU aldrig har været nogen politisk sællert. Tværtimod. De færreste interesserer sig for Unionen og mange af dem, som for alvor gør det, er modstandere af denne.

”Men det handler også om at signalere klart, hvor Socialdemokratiet vil hen med Bornholm,” siger Claus Larsen-Jensen.

”Man vinder ikke valg på at fremhæve en masse godt, som man har gjort. Det tæller selvfølgelig med. Men du vinder valg på, hvad du vil fremover. Og så må medlemmerne afgøre, om de synes, at Thomas Thors eller jeg er bedst til at tegne den vision. Man kan ikke sammenligne stemmetallene ved folketingsvalg med kommunalvalg. Og en spidskandidat og dennes troværdighed og tillid i befolkningen er helt afgørende ved et kommunalvalg.”

Det fælles efternavn er for øvrigt resultatet af et ægte forlig mellem Claus Larsen-Jensen og den tidligere hustru og københavnske familie- og arbejdsmarkedsborgmester Winnie Larsen-Jensen.

Da sønnen Søren blev født i 1980, mente Winnie med efternavnet Larsen, at Larsen var det bedste navn – og Claus med efternavnet Jensen holdt på sit. Bindestregen blev først officiel med behørig myndighedsgodkendelse nogle år senere, da sønnen insisterede på, at familien skulle have samme efternavn.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet