S-veterans storebror fordelte asbest med de bare næver - nu er han død
S-veterans storebror fordelte asbest med de bare næver - nu er han død
Storebroren Svend arbejdede ni måneder på Eternitten i Aalborg tilbage i 1969: “Det er et forbandet stof, der kan ligge der i rigtig mange år, før det bryder ud,” skriver folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) i et mindeord

S-veteranen, folketingsmedlem Bjarne Laustsen, har mistet sin storebror Svend til asbest-sygdommen lungehindekræft.
Det skriver Bjarne Laustsen i et mindeord på Facebook.
han tabte til asbesten og lungehindekræften
“Så gik den ikke længere, her til morgen d 4. marts sov min storebror Svend ind, han blev kun 75 år, han tabte til asbesten og lungehindekræften.”
Bjarne Laustsen skriver videre, at storebroren Svend ellers har været sund og rask i mange år, men for to år siden fik han konstateret lungehindekræft i den ene lunge:
“Han kom straks på Rigshospitalet og fik både kemo og en stor operation hvor man som noget nyt skræller lungehinden af, det gik godt, billedet er derfra,” skriver Laustsen og fortæller, at storebroren havde arbejdet på “Eternitten i Aalborg” i kun ni måneder tilbage i 1969.”
Helt uden beskyttelse
Bjarne Laustsen fortæller hvordan hans bror arbejdede med asbest på eternitfabrikken - helt uden nogen form for beskyttelse:
uden nogen for beskyttelse, hverken maske eller åndedræts værn
“Dengang var der ingen der vidste hvor farligt det var, han var med til at tage asbesten ud af de store sække og fordelte det med de bare næver, selvfølgelig uden nogen for beskyttelse, hverken maske eller åndedræts værn.”
“Jeg har tit tænkt, at når der var gået så mange år, var han nok en af dem der klarede frisag, sådan skulle det heller ikke gå, det er et forbandet stof der kan ligge der i rigtig mange år, før det bryder ud.”
Bjarne Laustsen storebror havde et langt og godt arbejdsliv som postbud gennem 40 år, men så slog asbest-sygdommen til, beretter Bjarne Laustsen i sit rørende mindeord:
Sidste efterår blev den anden lunge ramt
“Sidste efterår blev den anden lunge ramt, og så var der ikke mere at gøre, alle behandlingsmuligheder var udtømte, det var svært at skulle sige til sine kære, at det snart er slut, men det gjorde Svend, for han ville, at vi alle skulle forstå hvor det bar hen.”
Asbest-sygdom opdages normalt først efter 30 - 60 år
Asbest er et naturligt mineral, som tidligere blev brugt meget i især byggematerialer og til isolering. Det er nu forbudt i Danmark og i de fleste andre lande, da asbeststøvet kan være årsag til visse kræftsygdomme, som først viser sig mange år efter, man har været udsat for det.
I Danmark og mange andre lande har asbest tidligere været et meget populært byggemateriale på grund af dets ildfasthed og isolerende egenskaber. Derudover har det været relativt billigt.
Asbest har været brugt i en lang række bygningsmaterialer til især gulv-, væg-, loft- og tagplader, men også til ventilationskanaler og rør til vandforsyning og kloakering. Det har også været brugt til isolering af varmerør og beholdere og i tekstiler til beskyttelse mod kraftig varmepåvirkning.
Asbest består af en række naturlige mineraler. Når man arbejder med asbest, spaltes det til mikroskopiske, aflange fibre, der kan indåndes som støv. På den måde kan asbestfibrene trænge ud i lungerne. Jo tyndere fibrene er, jo længere ud i luftvejene kan de nå. De fineste fibre kan trænge helt ud i blodbanerne og sprede sig til andre dele af kroppen.
Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte (såkaldt malignt mesotheliom). Der er desuden væsentlig mistanke om, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken.
Malignt mesotheliom opdages normalt først 30-60 år efter, man har været udsat for asbest. Det er grunden til, at man stadig ser mange tilfælde af denne type kræft, selv om asbest blev forbudt for mange år siden.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Kommentarer
Den gennemsnitlige levealder
Det er vist mange år siden at
Asbeststøv har været i luften
Tilføj kommentar