Annonce

S: Vi er et konstruktivt arbejdende oppositionsparti

Socialdemokratiet er et hårdtarbejdende oppositionsparti, som ikke lægger sig i hængekøjen, mener Benny Engelbrecht.
Socialdemokratiet ligger i hængekøjen, har armene over kors og står på sidelinjen, mens regeringen har arbejdstøjet på og hænderne i både muld og maskinrum, lyder Venstres her lidt karikerede kritik af Socialdemokratiet.

”Der må man bare sige, at Socialdemokratiet har fået en tendens til bare at stå på sidelinjen og råbe og ikke være så konstruktive. Skal vi nå i mål, må det være med nogen, der gerne vil føre politik,” lød kritikken fra Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen i Berlingske forleden, efter at de to partier havde meldt ud, at de ikke ønskede at pensionsalderen skulle hæves yderligere.

Den kritik er faldet en del socialdemokrater for brystet, som synes at partiet i den grad har rakt hånden frem til regeringen og taget medansvar, når regeringen ikke har kunnet finde opbakning til sin politik i egne rækker. Og at man har strakt sig langt for at finde løsninger.

Dobbelt så aktive som Løkke
En optælling fra Socialdemokratiets analyseafdeling viser, at partiet, siden Mette Frederiksen blev formand, har produceret dobbelt så mange politiske udspil som Lars Løkke Rasmussen gjorde i de første to år, han var oppositionsleder. 20 forskellige politiske udspil er partiet kommet med, siden partiet kom i opposition.

Og ifølge Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht, så viser det at partiet har vist, at der er et tydeligt alternativ til regeringen.

”For det første viser de her tal, at der findes et alternativ til VLAK-regeringens nedskæringspolitik og udhuling af velfærdsstaten. Kigger man på de enkelte udspil er det helt tydeligt, at Socialdemokratiet har konkrete og gode svar på vigtige og svære spørgsmål om for eksempel social ulighed, velfærd, uddannelse og flygtninge- og indvandrerne,” siger han til Netavisen Pio.

“For det andet hamrer den her opgørelse en pæl igennem kritikken af, at Socialdemokratiet ikke vil noget. Forskellen på Venstre og Socialdemokratiet i opposition er slående. Lars Løkkes gemmeleg som oppositionsleder udstilles tydeligt her, hvor ledelsesstilen og tilgængeligheden har været en helt anden, end den er med Mette Frederiksen som oppositionsleder,” siger finansordføreren med tydelig adresse til Venstres politiske ordfører.

Et hårdtarbejdende oppositionsparti
Men hvorfor er det egentlig relevant for vælgerne, at vide præcis hvor mange udspil Socialdemokratiet har lavet de seneste to år, i forhold til hvor mange Venstre lavede for fem år siden?

”For os er det ikke en talkonkurrence, men derimod et spørgsmål om at være et konstruktivt arbejdende oppositionsparti, der søger indflydelse og tager ansvar både i regering og i opposition," argumenterer Benny Engelbrecht og peger også på, at Socialdemokratiet siden VLAK-regeringen trådte til, har været med i næsten alle aftaler.

"Det relevante for vælgerne er her, at de kan se, at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen er et hårdtarbejdende oppositionsparti, som ikke lægger sig i hængekøjen,” siger han og henviser til den opgørelse der viser, at Socialdemokratiet har været med i hele 34 ud af 35 aftaler som den nuværende regering har indgået.

Vores forslag er mere ambitiøse
Socialdemokraternes optælling sammenligner blandt andet Socialdemokratiets udspil Værdighedspagt som er ”tre meldinger der skal sikre bedre ældrepleje” med Venstres finanslovsudspil fra 2012, som indeholdte en lang række forslag om alt fra skat til sundhed til sikkerhedspolitik.

Spørgsmålet er, om socialdemokraterne med deres optælling forsøger at sammenligne æble og møtrikker?

Benny Engelbrecht medgiver, at en optælling alene ikke fortæller hele historien, ligesom at antallet af sider i de enkelte udspil heller ikke afgør kvaliteten af de politiske forslag og udspil.

“Hvis man dykker ned i, hvad de forskellige udspil indeholder, er det åbenlyst, at der ikke bare i antal men så sandelig også i indhold er kvalitativ forskel på Venstre og Socialdemokratiet. De socialdemokratiske udspil er ganske enkelt mere ambitiøse og dækker en række kerneområder som opkvalificering og vækstudfordringer, håndtering af problemerne i SKAT og udfordringerne med radikalisering. I både bredden og dybden er der forskel på udspillene fra Venstre og Socialdemokratiet i opposition,” slutter han.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet