S: Vi vil ikke have A- og B-hold

De borgerlige vil ikke være med til at indgå en erhvervsskolereform, hvis ikke gymnasierne får et højere karakteradgangskrav mellem 4 og 7. Men Socialdemokraterne vil ikke gøre forskel på ungdomsuddannelserne. Netavisen Pio har spurgt Ane Halsboe-Jørgensen hvorfor.
”Der kommer slet ikke nogen aftale, hvis ikke regeringen giver os noget på gymnasie-området. Der skal være et karakterkrav på minimum 4 eller 7 eller noget derimellem for at få adgang til gymnasiet.”

Sådan sagde de Konservatives uddannelsesordfører Lene Espersen til Ugebrevet A4 tidligere på ugen. Sammen med Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti lod Lene Espersen forstå, at hvis man som et led i erhvervsskolereformen indfører et adgangskrav på 2 på de faglærte uddannelser, så skal man samtidig også indføre et adgangskrav på gymnasierne, som er højere.

Men det vil Socialdemokraterne ikke. Netavisen Pio har spurgt ungdoms-, erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelsesordfører Ane Halsboe-Jørgensen hvorfor.

Hvorfor vil Socialdemokraterne ikke være med til at lave forskel i adgangskravene på ungdomsuddannelserne, så man skal have 2 i snit for at kunne komme inde på en erhvervsskole og mellem 4 og 7 for at komme ind på gymnasiet – ligesom de borgerlige foreslår?

”Der er faktisk to grunde til det. Den ene er værdipolitisk og den anden har en praktisk årsag. Værdipolitisk er jeg imod at opdele vores uddannelser, sådan at gymnasierne er for de dygtige og erhvervsskolerne for de mindre dygtige. Det er hverken gavnligt for de unge mennesker eller for arbejdsmarkedet, og jeg synes, at det er udtryk for en tankegang, hvor erhvervsskolerne er ringere end andre ungdomsuddannelser, og det mener jeg ikke er tilfældet. Jeg vil gøre erhvervsskoleuddannelserne til et attraktivt valg ved at højne kvaliteten, levere uddannelsesgaranti og sikre en højere gennemførelsesprocent. Og vi har rigtig mange initiativer på plakaten for at forbedre erhvervsskolerne.

Og rent praktisk… hvis man gennemtvinger et adgangskrav på 7 på gymnasierne, så vil man lukke dørene både for mange elever, men man vil simpelthen også lukke mange af de mindre gymnasier i provinsen.”  

Hvilke tiltag er det, I har på plakaten?

”For at kunne forbedre kvaliteten på erhvervsskolerne, ønsker vi først og fremmest, at de unge skal være parate. Det er derfor, vi gerne vil indføre, at man skal have et karaktersnit på 2, fordi det er det basale, som du skal kunne. Undersøgelser viser også, at chancerne for at gennemføre en uddannelse er så meget større, hvis de basale kundskaber er på plads. Derudover ønsker vi en massiv efteruddannelse af lærestanden, både fagligt, men især også på det pædagogiske plan. Og så vil vi gerne have flere timer. Kort sagt, så skal vi være meget mere skarpe på, hvad det kræver at blive en god faglært.”

Hvad er det I mener, når I siger, at I ønsker at levere uddannelsesgaranti?

”I dag oplever mange unge stor usikkerhed i forhold til, om de kan finde en praktikplads og gøre deres uddannelse færdig. Den usikkerhed skal vi gøre mindre ved at sikre en styrket uddannelsesgaranti, og det arbejder vi på som en del af reformen. Det betyder også, at vi skal turde og kræve noget af virksomhederne. Jeg er stor tilhænger af sociale klausuler, hvor virksomheden skal tage en lærling for at få lov at bygge for det offentlige. Det kræver vi blandt andet på Femern-byggeriet, og det vil give flere hundrede pladser.”

Hvad sker der, hvis de borgerlige holder fast i det her krav om at gøre forskel i adgangskravene til ungdomsuddannelserne?

”Jamen, jorden brænder jo lidt under os i forhold til, at vi skal have flere unge til at vælge en faglig uddannelse. Hvis ikke det sker, så kommer vi til at mangle håndværkere, der kan reparere vores hustage, og blikkenslagere der kan komme, når toilettet går i stykker. Men vi socialdemokrater vil ikke være med til at gøre forskel på ungdomsuddannelserne, og jeg synes, at det vil være rigtig ærgerligt og forrykt, hvis de borgerlige smider den her erhvervsskolereform på gulvet på grund af gymnasierne. Og jeg synes, det er grotesk, at midt i vi er i gang med at reformere 108 erhvervsskoler, så snakker vi alligevel om gymnasierne. Jeg håber, at de borgerlige i stedet vil komme til bordet og tale om erhvervsskolerne - og gerne inden sommerferien, så vi kan nå at rette op på den kedelige tendens med, at de unge vælger fagene fra.”


Flere artikler om emnet

Annonce