S vil give udsatte unge mere rum i skolen

Nyt udspil skal sikre, at flere små børn og skoletrætte unge kan få en bedre start eller afslutning på folkeskolen.

Socialdemokratiet vil gøre det lettere at udsætte barnets skolestart i de tilfælde, hvor forældre og pædagoger er enige om, at det er bedst for barnet. Mens omkring hver femte elev fik udsat skolestarten i 2004, var det sidste år under syv procent.

Sådan lyder budskabet fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i et interview med Berlingske.

”Vi må erkende, at vi har et skolesystem i dag, hvor vi kommer til at presse nogle børn og unge for meget og for hurtigt. Man skal have lov til at træffe valget selv, det skal ikke være rigide regler, der gør sig gældende," siger hun.

Det er især drengene, som skal have lov til at udvikle sig i børnehaven, så de kan blive mere skoleparate.

”Alle børn følger det samme kalenderår ved skolestart, lige meget om de er født i starten af året eller slutningen af året. Jeg tror ikke, det er så stor en udfordring for piger, men det kan det være for drenge,” mener Mette Frederiksen.

Mere plads til de skoletrætte
Af udspillet fremgår det også, at skoletrætte og umotiverede elever i folkeskolens ældste klasser skal have mulighed for at bruge nogle timer om ugen eller en længere periode uden for klassen.

Der er nogle drenge, som bliver skoletrætte.

Tiden skal i stedet bruges som en slags praktikforløb eller fritidsjob for at forhindre unge i at droppe ud eller tabe interessen for deres skolegang.

”Der er nogle drenge, som bliver skoletrætte. De har svært ved at fastholde den motivation, de starter med i skolen. Skolen i dag er stadig mere teoretisk og akademisk. Det tror jeg, især drenge har svært ved at navigere i,” siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet vil desuden give mulighed for, at skoletrætte unge kan gå til en anden og mindre teoretisk eksamen.

Desuden skal der indføres en særlig ordning, der giver socialt udsatte unge lov til at bruge et år ekstra på at gennemføre deres ungdomsuddannelse, lidt i stil med den ordning man har for Team Danmark-elever, der har et ekstra år, så de kan fokusere på deres sport.

Forslagene er en del af et samlet udspil på socialområdet, som præsenteres på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce