Annonce

S vil gøre det nemmere at retsforfølge bankdirektører og danskere vil blive i EU

Netavisen Pio samler alle de mest væsentlige historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er det blevet mandag og her er dagens vigtigste nyheder fra ind- og udland i vores nyhedsoverblik som vi kalder Aktuelt.

Diskussionen om regeringens sundhedsreform fortsætter ufortrødent og nu viser det sig, at en af regeringens helt store målsætninger hviler på et meget tvivlsomt grundlag.

"Vi tror på, at vi kan reducere antallet af ambulante behandlinger på sygehuset med 500.000. Og vi tror på, at 40.000 indlæggelser kan undgås, hvis kommunerne sammen med de almene praksisser bliver klædt bedre," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen om målsætningen. Men nu viser det sig, at det tal mere er udtryk for en "politiske målsætning" end noget der er baseret på fakta.

Det kan du læser mere om her.

 

S vil gøre det nemmere at retsforfølge bankledelser

Socialdemokratiet vil have klarere retningslinjer for, hvornår ledere i banker kan straffes for uansvarlighed.

For to uger siden blev tre ledende medarbejdere i den krakkede Capinordic Bank ved Højesteret dømt til at betale en erstatning på 89 millioner kroner, fordi de havde ydet uansvarlige lån.

Alligevel mener Socialdemokratiet ikke, at de gældende regler om erstatnings- og strafansvar er gode nok. Derfor vil partiet forsøge at gøre det lettere for domstolene at komme efter bankdirektører, der ikke lever op til deres samfundsansvar.

”Højesteret skriver i dommen, at når det handler om at gøre de ledende medarbejdere ansvarlige for bankens samlede drift, så er lovgivningen for svag. Derfor skal straffene skærpes, og værktøjerne skal også være endnu skarpere,” siger tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) til Ritzau.

Udmeldingen kommer forud for at Socialdemokratiet skal forhandle med regeringen om, hvordan man bedre kan bekæmpe økonomisk kriminalitet, herunder hvordan bankerne skal reguleres fremover.

Læs hele historien her.


Meningsmåling 1: Danskerne vil beholde både EU-medlemskab og forbehold

Rekordfå danskere ønsker en egentlig dansk EU-udmeldelse, men der er også meget få, der vil have afskaffet alle forbeholdene.

Det store flertal vil fortsætte som i dag eller have lidt mindre EU. Det viser en ny måling som Norstat har lavet for Jyllands-Posten og Altinget.

Det helt store flertal vil enten blive i EU som nu (36 procent) eller ønsker et medlemskab, hvor EU har mindre indflydelse på danske forhold (35 procent). Til gengæld er der 13 procent, der ønsker at afskaffe forbeholdene og 8 procent ønsker at Danmark skal melde sig helt ud.

Samlet viser, at 49 procent ønsker det nuværende EU-medlemskab eller mere, mens 43 procent ønsker mindre eller slet intet dansk EU-medlemskab.

 

Meningsmålinger 2: Rød trækker fra hos Voxmeter

I den nyeste måling fra Voxmeter, der er den første siden partiet lancerede sit pensionsudspil, står Socialdemokratiet til at få 28,1 procent af stemmerne og dermed er Mette Frederiksen igen pænt over valgresultatet fra folketingsvalget i 2015. Partiet står til at gå tre mandater frem til 50.

Samlet set står den røde blok til at få 93 mandater mod blå bloks 82.

Det er især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance der står til tilbagegang. Dansk Folkeparti taber et procentpoint i forhold til samme måling for en uge siden og står til at tabe 4,3 procentpoint i forhold til valget. Det er et tab på syv mandater. Også Liberal Alliance står trods en lille fremgang op 0,3 procentpoint til stor tilbagegang, således at partiet ville tabe fem ud af sine 13 mandater, hvis der var valg i dag.

Se målingen her.

 

Meningsmålinger 3: To konservative ministre står til exit

Hvert kvartal frem mod valget bringer netavisen Altinget en prognose for, hvordan Folketingets mandater ville fordele sig, hvis der var folketingsvalg i dag.

Den er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet på baggrund af mere end 10.000 interviews.

To ministre er på vippen. Ifølge prognosen vil de konservative miste to ministre, nemlig partiformand Søren Pape Poulsen (K) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) som står til at miste deres plads i Folketinget.

Til gengæld er prognosen godt nyt for Dansk Folkepartis Martin Henriksen, som efter et par måneder ude i kulden, igen spås gode muligheder for genvalg.

Læs hele prognosen her.

 

De største politiske bevægelser i 2018

I denne udgave af Pio Podcast kigger vi tilbage på 2018, og de politiske bevægelser vi har set i løbet af året.

Vi runder blandt andet De Gule Veste i Frankrig, anti-eu- og leave- bevægelserne i Storbritannien, OK18 og kritikken af Finansministeriet og den finansielle sektor.

Med i studiet har vi Peter Hummelgaard (Socialdemokratisk medlem af Folketinget, medlem af Europaudvalget), Pelle Dragsted (Folketingsmedlem for Enhedslisten og demokratiordfører) og Lone Loklindt (Tidligere folketingsmedlem for Radikale Venstre og medlem af Frederiksberg Byråd).

Værten er, som altid, Netavisen Pios chefredaktør, Jens Jonatan Steen.

Audio titled De største politiske bevægelser i 2018 by Netavisen Pio

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet