Annonce

Så blev der lige stille om ligestilling

Regeringens beslutning om at droppe forslaget om øremærket barsel til fædre skabte som forventet frustration på socialdemokraternes kongres. Men debatten udeblev.
Beslutningen om droppe et forslag om at øremærke en del af barselsorloven til fædrene, fik hårde ord med på vejen, da de menige medlemmer indtog talerstolen på kongressen.

I mens partiets politikere, hvad enten det var byrådsmedlemmer, MF’ere eller statsministeren (og partiets formand) ikke havde lyst til at kommentere på, at tidligere kongresser ellers har besluttet at arbejde for øremærket barsel til mændene.

Den eneste kritiske røst, der var på talerstolen på kongressens første dags kom fra Marianne Bruun, nu tidligere formand for partiets interne ligestillingsudvalg.Fra talerstolen talte hun om regeringens manglende troværdighed ved at droppe barsel. Hun har valgt at trække sig som formand netop pga. regeringens beslutning. Hun fik dog mere opbakning fra de delegerede søndag, hvor det i højere grad var de menige medlemmer der tog ordet og beklagede beslutningen. Og hver gang til pæne klapsalver.

Det er ikke første gang, at man ser den socialdemokratiske partiledelse ikke altid følger kongresbeslutninger til punkt og prikke. Men debatten om barsel hører til den særlige slags. Ligestillingsspørgsmålet er helt central for rigtig mange  af de aktive partimedlemmer, men det er omvendt ikke et evne som fylder meget i vælgernes og dermed i hovedparten af de valgte politikeres bevidsthed.

Medlemmer vil ligestilling. Vælgerne vil ikke.
Det er derfor værd at overveje om hvorfor ligestillingsdebatten skaber store udfordringer hos Socialdemokraterne.

Men åå den ene side har man en masse engagerede medlemmer, som rigtig gerne vil diskutere kvindekvoter, barselsorlov, homorettigheder, prostitution og trafficking. På den anden side har man en stor gruppe vælgere (både potentielle og tilbageværende) som er mere splittede på mange af de samme spørgsmål eller som finder dem uvæsentlige. Og da Socialdemokratiet jo lever af at få stemmer, hvilket de valgte politikere er ret optaget, så er der jo en konflikt, som medlemmerne oftest taber.

Men det ville have været mere skønt, hvis partiledelsen respekterede de demokratiske rammer, som de selv er en del af. At de aktivt tog ejerskab til de beslutninger, som partiet tager. Eller aktivt tog ejerskab til at beslutningerne ikke bliver taget. Så det aldrig bliver socialdemokratisk politik I stedet for at sende løjtnanterne ud for at forsøge at skabe bro mellem partiet og regeringens beslutninger.

Der behov for at både de aktive i ligestillingsdebatten og de socialdemokratiske regeringsmedlemmer begynder at arbejde sammen med fælles løsninger som alle kan acceptere. For taberne er ikke kun børnene, fædrene og kvinderne, men også den socialdemokratiske partiledelse, som endnu en gang står og virker topstyret og fjernt fra det medlemsdemokrati som en kongres burde være udtryk for.

Mathilde Illum Aastrøm (f. 1982) er uddannet cand.scient.adm. og til dagligt chefkonsulent i Københavns Kommune. Kandidat til Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne.


Flere artikler om emnet