Så er valget til Europa-Parlamentet i gang

Fra mandag kan man stemme på valget til Europa-Parlamentet, men ikke på Nye Borgerlige.
Der er mandag åbnet for, at man kan brevstemme til det forestående valg til Europa-Parlamentet. Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Man kan eksempelvis brevstemme på rådhuset, et kommunalt borgerservicecenter og andre steder også det lokale bibliotek.

Partierne har helt frem til 28. april til at indlevere deres kandidatlister. Det står dog klart, at borgerne har ti partier at vælge imellem på stemmesedlen.

Nye Borgerlige nåede ikke deadline

Partiet Nye Borgerlige meddelte i februar, at de ville forsøge at blive opstillingsberettiget til valget til Europa-Parlamentet. Det er dog ikke lykkedes partiet at skaffe de hele 70.380 vælgererklæringer, der skal til.

En anden mulighed ville have været, hvis der på nuværende tidspunkt var blevet afholdt valg til Folketinget, og Nye Borgerlige var blevet valgt ind.

Det er ikke sket, og nu er den mulighed også forpasset.

Til forskel fra 2014 er der denne gang to nye partier, Alternativet og Enhedslisten, at finde blandt de opstillede partier.

En dansker må vente på Brexit

Danskerne skal vælge 14 medlemmer af Europa-Parlamentet. Det er ét medlem ekstra i forhold til valget for fem år siden.

Det 14. og sidste mandat vil dog først blive taget i brug, hvis, når eller såfremt Storbritannien får gennemført den udmeldelse, som landet har gået og bakset lidt med de seneste par år.

Valget til Europa-Parlamentet afholdes i hele Europa fra den 23. til den 26. maj for at vælge de i alt 751 medlemmer, som ved Storbritanniens udtrædelse reduceres til 705.

I Danmark er valget den 26. maj. Ved det seneste valg i 2014 benyttede 56,3 procent af vælgerne sig af muligheden for at få lov til at stemme.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce