Et bredt politisk flertal har nemlig besluttet, at alle fremtidige udbudsrunder aflyses, og at der slukkes og slukkes for de sidste aktiviteter om 30 år.
"Aftalen sætter en ny, grøn kurs for Nordsøen, og rammer samtidig en rigtig god balance, og det tjener alle til ære," siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Et endeligt punktum for den fossile æra
"Vi sætter nu et endeligt punktum for den fossile æra, og tegner en lige linje mellem vores aktiviteter i Nordsøen og Klimalovens mål om klimaneutralitet i 2050. Aflysningen af både 8. udbudsrunde og alle fremtidige udbudsrunder betyder også, at det er slut med, at staten aktivt går ud og inviterer til fossil efterforskning. Samtidig nagler vi de resterende regler fast for den nuværende produktion."
Udfasningen kommer til at koste 13 milliarder kroner og bag aftalen står regeringen, Venstre, De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Konservative, eller de samme partier som stod bag aftalen om den nu aflyste 8. udbudsrunde.
Det forventes, at beslutningen vil medføre, at der vil blive indvundet færre fossile brændsler, svarende til ni til 15 procent eller 150 millioner olietøndeækvivalenter.
Danmark har i dag over 30 olie- og gasfelter i Nordsøen. De tre største hedder Dan, Halfdan og Tyra og ligger alle et godt stykke fra den danske kyst.
Siden udvindingen for alvor begyndte i 1972, har statskassen tjent 541 milliarder kroner på den. Men de seneste år er indtjeningen styrtdykket.
Hvilket dels skyldes, at oliepriserne er faldet. Og dels skyldes det, at der hvert år kan hentes stadig mindre olie op fra de danske oliefelter.
I 2019 var indtægten således 5,9 milliarder kroner.
Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, mener, at det giver mening allerede nu at tage stilling til, hvad verden vil med olien i undergrunden, når ikke bare Danmark - men netop verden - bevæger sig mod et fossiltfrit samfund.
Afhængig af olie og gas i mange år
"Omvendt er verden og Danmark også afhængig af olie og gas i mange år endnu," siger Tommy Ahlers.
"Derfor skaber vi med aftalen stabile rammer for at olieudvinding fortsætter frem til 2050, så der stadig investeres i arbejdspladser og bidrager til dansk økonomi. Samtidig skaber vi basis for nye grønne erhvervseventyr - også i Esbjerg."
Aftalen nemlig omfatter også en indsats for vækst og udvikling i Esbjerg-området, et samarbejde med branchen om mulig elektrificering af den eksisterende produktion, nedlæggelse af Åben Dør-området samt et initiativ om CO2-lagring Nordsøen.
Direktøren for Danmarks Naturfredningsforening, Lars Midtiby, kalder det for "en stor sejr for den grønne bevægelse," at der nu bliver sat en slutdato.
"Selvom vi gerne lukkede for oliehanerne tidligere, vil den her aftale vække international opsigt," skriver Lars Midtiby på Twitter.
Også Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, er begejstret for aftalen.
"Enhedslisten har i årtier sagt nej til ny olieudvinding," skriver Mai Villadsen på Twitter. "Men sejren må ikke blive en sovepude. Mere olie skal blive i jorden.
Da der for et år siden - for ottende gang - skulle have været indledt en udbudsrunde i Nordsøen, havde fire selskaber forinden søgt om tilladelsen til at lede efter og udvinde ny olie og gas.
Beslutningen skulle have været truffet i starten af 2020, men da valgte regeringen af udsætte den.
Der var "brug for et bedre beslutningsgrundlag at stå på," lød begrundelsen dengang fra Dan Jørgensen.
Siden udkom Klimarådet med en rapport, hvor det anbefalede at aflyse den ottende udbudsrunde af hensyn til signalværdien. Rådet vurderede samtidig, at den direkte klimaeffekt ville være beskeden.
Og senest kom det i oktober så frem, at der kun var ét selskab tilbage blandt ansøgerne. Tålmodigheden var sluppet op hos blandt andet den største operatør i Nordsøen, franske Total, der i 2017 købte Maersk Oil for 47 milliarder kroner. Den eneste tilbageværende ansøger var derfor britiske Ardent Oil.
I 2016 var 4000 personer direkte - og indirekte - beskæftiget i den danske olieindustri.
I dag kritiserer tænketanken CEPOS dog Folketinget for at forfølge "en slingrekurs", når det gælder Nordsøolien.
Analysechef i CEPOS, Otto Brøns-Petersen, henviser til, at de samme partier for kun tre årgennemførte midlertidige skattesubsidier til Nordsøinvesteringer. Og i sommerens klimaaftale er det en central forudsætning, at den såkaldte CSS-teknologi bliver konkurrencedygtig, så det med andre ord bliver rentabelt at lagre CO2 fra afbrænding af fossile brændsler.
"I så fald er der ingen grund til at afvikle produktionen i Nordsøen, som tværtimod er et egnet sted at anvende og lagre den indhøstede CO2,” siger Otto Brøns-Petersen.
Bidrager kun lidt til de danske klimamål
"En afvikling af Nordsøproduktionen bidrager kun lidt til de danske klimamål, som baserer sig på forbruget og ikke produktionen af fossile brændsler på dansk område."
Kommentarer
Det er positivt at der endelig kommer en slutdato for den fossile udvinding. Men det er vigtigt at der også stilles klare krav til selskaberne i nordsøen om at reducere den alt for høje co2 udledning ved den eksisterende produktion og de nye boringer der fortsætter under de allerede givne licenser. Aftalen sikrer en analyse af potentialet ved elektrificering af produktionen. Det er afgørende at der kommer krav om væsentlige reduktioner af co2 udledningen så produktionen kommer op i den bedste ende internationalt sådan som branchen fejlagtigt forsøgte at bilde politikerne ind de allerede var i deres kampagne tidligere på året. Som Energiwatch har dokumenteret er udledningen en stor belastning på Danmarks co2 budget:
https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___...
Desuden skal der sættes fokus på forsvarligheden i at pumpe co2 tilbage i undergrunden , hvad er risikoen for lækager og hvordan er hele energiregnskabet i processen.
Mere grøn symbolpolitik fra den socialdemokratiske regering!
Slyngelstater som Saudi Arabien,. Iran og Rusland klapper i hænderne over deres fremtidige indtægter!
Og hvis de havde indtaget det modsatte standpunkt, ville Thomas have klandret dem for det i stedet.
Og Danmark viser den eneste rigtige vej
Godt gået Dan
Og godt gået Mette
Og godt gået til alle der stemte for en slutdato
og 8 ud
Sandheden er at olieindustrien klappede i deres hænder fordi de igen fik deres interesser sikret trods Socialdemokratiet, SF og de Radikales grønne retorik. Læs Energiwatch: Olieindustrien jubler over udsigten til mere olieproduktion. https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article12606369.ece