Sådan får vi 1000 flere sygeplejersker

Jeg er svært begejstret over, at regeringen har lyttet til nødråbet fra sygeplejersker, der i årevis har levet med travlhedens konsekvenser.
Hvor skal de 1000 flere sygeplejersker opstøves, når de ikke står og venter i arbejdsløshedskøen? Det er nemt at finde håret i suppen. Men jeg er alligevel svært begejstret over, at regeringen har lyttet til nødråbet fra sygeplejersker, der i årevis har levet med  travlhedens konsekvenser for eget arbejdsmiljø og patienternes sikkerhed.

Jeg er svært begejstret over, at regeringen har lyttet til nødråbet fra sygeplejerskerne

Vedtages regeringens fianslovsforslag, vil det være muligt allerede til næste år at ansætte 500 sygeplejersker og 500 flere i 2021. Der er afsat økonomiske midler til at komme i mål med at få 1000 flere sygeplejersker. Men egentlig er det den nemmeste del af opgaven. Det virkelig svære er, at få sygeplejersker rekrutteret til faget og fastholde dem i det.

Ufrivilligt på deltid

Mange sygeplejersker arbejder i dag på deltid, men vil gerne have en fuldtidsstilling. Det er bare kompliceret, fordi besparelser og arbejdspres på hospitalerne betyder, at flere er på deltid for at få vagtplanerne til at hænge sammen hele døgnet. Det skal derfor sikres, at pengene til flere sygeplejersker virkelig går til opnormeringer på afdelingerne og ikke til at dække udgiftshuller til vikarer.  

Det virkelig svære er, at få sygeplejersker rekrutteret til faget og fastholde dem i det

Hvis man tilbyder bare 10 procent af de sygeplejersker, der ufrivilligt er på deltid, at gå op i tid, og hvis man konskvent tilbyder nyuddannede sygeplejersker fuldtidsstillinger, vil arbejdstyrken øges betydeligt allerede til næste år.

Tag godt imod de nye

Hver 12. nyuddannede sygeplejerske sygemeldes på grund af det psykiske arbejdsmiljø. Den udvikling er det ikke lykkedes at bremse. Det kan forebygges ved at give de nyuddannede et introduktionsforløb, så de først får ansvar for opgaverne, når de er klar til dem. Men de skal også klædes godt nok på til faget.

Hver 12. nyuddannede sygeplejerske sygemeldes på grund af det psykiske arbejdsmiljø

Det kræver flere ressourcer til uddannelsen. Især nu, hvor skolerne øger optaget af studerende for at få flere uddannet.

Fasthold dem vi har

Nogle sygeplejersker har allerede har forladt faget og andre overvejer det. De skal lokkes tilbage og fastholdes ved at øge normeringerne, så de er flere om de mange opgaver i hverdagen. Desuden skal de have øget indflydelse på tilrettelæggelsen af deres eget arbejde, øget løn og bedre mulighed for relevant karriere- og kompetenceudvikling.

Det er på ingen måde en nem opgave at skaffe 1000 flere sygeplejersker

Det er på ingen måde en nem opgave at skaffe 1000 flere sygeplejersker. Det kræver en stor velvillighed og nytænkning af arbejdsgiverne. Men hvis pengene og viljen  er der, er der ingen undskyldning for ikke at trække i arbejdstøjet og få det til at lykkes. For det handler både om sygeplejerskernes arbejdsmiljø, patienternes sikkerhed og sundhedsvæsenets fremtid.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


placeholder

Annonce