Samfundet avler ”De perfekte piger”

Alt for mange unge bliver presset og bryder mentalt sammen. Vi må aldrig pege fingre ad den enkelte – samfundet skal tage ansvar!

DR3 tænder endnu engang op under debatten med programserien ”De perfekte piger”. Vi møder fire unge kvinder, der hver især kæmper med at leve op til det perfekte. Med dårligt selvværd som konsekvens.

Da jeg så første afsnit af serien, var min umiddelbare reaktion: ”tag jer nu sammen!”. Hvorfor skruer pigerne ikke ned for egne forventninger? Hvorfor giver pigerne ikke bare sig selv lov til være sig selv?

Hvorfor giver pigerne ikke bare sig selv lov til være sig selv?

Men helt ærligt, lad os løfte blikket. Det er ikke første gang, vi ser unge mennesker bryde sammen psykisk, fordi de føler, at de konstant skal præstere. Langt fra første gang. Netop derfor er det på tide endeligt at slå det fast: det er aldrig kun den enkeltes problem – det er strukturerne i samfundet, der afføder ulykkelige unge mennesker.

Et 7-tal på afveje
Jeg husker selv, hvordan jeg i mine teenageår deltog i kampen om det perfekte. Karakterbladet skulle være rene 10- og 12-taller. Da jeg en dag kom fra gymnasiet og tjekkede mine nye standpunktskarakterer, opdagede jeg, at et enkelt 7-tal havde sneget sig ind. Min verden gik i stå. Jeg kunne ikke fatte det. Jeg lå en hel dag i min seng og græd. Åndssvagt? Ja. Set før? Bestemt!

Min verden gik i stå. Jeg kunne ikke fatte det. Jeg lå en hel dag i min seng og græd.

Når mange får en fyreseddel og stiller sig i arbejdsløshedskøen, er det ikke den enkelte arbejdsløses skyld. Når en gruppe etniske kvinder udsættes for social kontrol, er det ikke den enkelte kvindes skyld. Det er et strukturelt problem. Derfor er det på samme måde et udtryk for et strukturelt problem, når så mange unge bukker psykisk under.

Vejen til succes er ensporet
Instagram, Snapchat og Facebook bidrager bestemt også til en stræben efter det perfekte, men at reducere årsagen til ulykkelige mennesker til kun at være de sociale medier er for letkøbt.

Der sættes lighedstegn mellem gode karakterer og succes

I mine øjne kan meget spores tilbage til uddannelsessystemet. Vi har skabt et system, hvor der findes stærke og svage elever, gode og dårlige uddannelser. Jeg tror, at vores folkeskole avler ulykkelige unge mennesker, fordi vejen til succes er så ensporet. Du skal være god til at sidde stille, læse dine lektier og række hånden op i BOGLIGE fag. Der sættes lighedstegn mellem ”den gode elev” og succes. Der sættes lighedstegn mellem gode karakterer og succes. Det er langt fra alle unge, der passer ind i den kasse – og når de opdager, at de ikke gør, bliver de fortvivlede.

Lad os først ændre strukturerne – derefter ændres kulturen.

Signe Kaulberg, er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) Sjælland og lærerstuderende

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

 

Signe Kaulberg er forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og uddannet folkeskolelærer.


Flere artikler om emnet

Annonce