Annonce

Samfundssind: Sådan hjælper danskerne hinanden i corona-krisen

Danskere i hobetal melder sig frivilligt til at hjælpe ældre og udsatte.
Billeder af hamstring i supermarkederne og videoer af panikslagne mennesker, der tømmer hylderne for toiletpapir.

Den slags historier har fyldt medierne, siden statsministeren onsdag lukkede Danmark ned som følge af corona-epidemien.

Men faktisk er der mange danskere, der midt i en uvis tid rækker hånden frem for at hjælpe andre.

Danskernes samfundssind viser sig på flere måder.

Nogle giver en håndsrækning ved at købe ind for udsatte og ældre. Andre tilbyder børnepasning og lån af sommerhus til folk i karantæne i lokale Facebook-grupper. Og pensionerede læger og sygeplejersker skriver sig op til at hjælpe på hospitalerne, hvis der skulle blive brug for ekstra hænder.

Samtidig er der fokus på at give en økonomisk saltvandsindsprøjtning til den pressede café eller butik nede på hjørnet.

 

Danskerne tilmelder sig i hobetal til Corona Hjælpenetværk

Rigtig mange danskere ønsker at hjælpe syge og udsatte ældre og folk i corona-karantæne.

Den lyst til at hjælpe har Røde Kors sat i system i Corona Hjælpenetværket. Her skaber organisationen kontakt mellem folk, der har brug for hjælp, og andre, der ønsker at hjælpe med fx. indkøb, hundeluftning eller afhentning af medicin.

“Danskere melder sig i hobetal for at hjælpe eller få hjælp. Det er gået helt forrygende. Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” siger generaldirektør i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, til TV 2. Lorry.

placeholder


Faktisk er lysten til at hjælpe så stor, at antallet af frivillige langt overstiger antallet af personer, som har henvendt sig for at få hjælp.

Allerede dagen efter at statsministeren havde lukket skoler og sendt offentligt ansatte hjem, havde Røde Kors fået henvendelser fra 3.669 borgere, der tilbyder deres hjælp. Torsdag var der kun 44, som havde bedt om hjælp fra netværket.
 

Lokale hjælpegrupper skyder op 

Mange lader dog også til at gå uden om Røde Kors, og tilbyde deres hjælp til folk i deres lokalområde gennem grupper på Facebook.

Listen over hjælpe-grupper er lang. Og hjælpen der tilbydes i grupperne går en del videre en Røde Kors’ netværk, som kun omfatter hjælp til indkøb og hundeluftning.

I Facebook-grupperne ser man en del eksempler på, at folk tilbyder at låne deres sommerhus ud til karantæneramte eller passe børn for folk, der har arbejde at passe enten på sygehusene eller i private virksomheder.

Her kan du se et udpluk af hjælpe-grupperne på Facebook: 

Køb take-away og gavekort hos de lokale

Selvom butikker, caféer og restauranter endnu ikke har fået påbud om at lukke, så er der ingen tvivl om, at corona-krisen har ramt selvstændige erhvervsdrivende hårdt på pengepungen.

Derfor opfordrer mange på de sociale medier til, at folk støtter de lokale butikker og spisesteder.

“Køb lokalt ellers lukker dine yndlingssteder.”

“Køb take away så meget du kan! De har brug for dig.”

Sådan lyder et par af opfordringerne i en tegning fra tegneren Anders Morgenthaler, som lige nu bliver delt vidt og bredt på sociale medier.

placeholder

Mange foreslår desuden, at man køber gavekort til de butikker, som man normalt handler i. På den måde giver man en kapitalindsprøjtning til små erhvervsdrivende, så de kan holde sig oven vande i en svær tid.
 

Studerende og pensioneret sundhedspersonale melder sig klar

Lige nu er meldingen, at sygehusene fortsat kan følge med, selvom de er pressede. Men erfaringerne fra blandt andet Kina og Italien viser, at coronavirussen hurtigt kan give et kæmpe pres på vores sundhedssystem.

Derfor tilbyder borgere med sundhedsfaglig baggrund nu at bidrage til opgaverne i sundhedsvæsenet ved at registrere sig i regionernes corona-jobbanker.

Det kan både være den pensionerede læge eller den sygeplejerskestuderende, som sygehusene kan få brug for. Flere regioner søger desuden efter pædagogisk personale, der ønsker at stå standby.

Hvis man kaldes ind, kan der både blive tale om lønnet arbejde, som en del af beredskabet, og frivilligt ulønnet arbejde.

Mandag morgen har knap 2.800 meldt sig under klar under fanerne hos Region Midtjylland. I Region Sjælland, hvor jobbank åbnede lørdag eftermiddag, var der mandag formiddag over 700 tilmeldte. Det skriver Sjællandske Nyheder.

Har du en sundhedsfaglig eller pædagogisk baggrund - og ønsker at stille din hjælpe til rådighed?

Så kan du registrere dig som hjælper i din region her:

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce