Annonce

Samlet rød blok vil plastforurening til livs

Med syv konkrete initiativer vil en samlet rød blok dæmme op for plastikforurening
Mere pant på plastikflasker, afgifter på plastikposer og et forbud mod gratis plastikposer i butikkerne, er blot nogle af de ting, der skal få danskerne til at genbruge mere plastik, så mindre ender ude i naturen.

En samlet rød blok er derfor klar med syv konkrete initiativer til at komme plastikforurening til livs. Det skriver TV2.

”Vi kan ikke ignorere, at der ender alt for meget plastik i vores natur. Det ødelægger miljøet,” siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til TV 2.

”Vi har et kæmpe problem med plastik overalt i vores natur. Derfor er det også ubegribeligt, at regeringen tøver,” siger Pernille Skipper, der er politisk ordfører i Enhedslisten.
Minister har intet hastværk

De fem partier, Socialdemokratiet, radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet mener, at regeringen har set passivt til for længe.

Sidste år annoncerede Miljø- og Fødevareministeriet en større national plast-handlingsplan, men den er stadig ikke er lagt frem.

”Regeringen har syltet at gøre noget ved det i årevis,” siger SF's formand Pia Olsen Dyhr til TV2.

Den nye fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen siger til TV2, at han forventer at præsentere regeringens udspil en gang efter sommerferien, men at han lige vil have tid til at sætte sig ind i området og lytte til organisationerne.
Plastindustrien er positiv, men

Udspillet fra de fem partier bliver pænt modtaget af Plastindustrien, der er brancheorganisation for de danske plastvirksomheder.

”Generelt sætter vi pris på ambitionen om at ville forebygge plast i naturen, og vi deler selvfølgelig også ønsket om at genanvende mere.” siger Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien i en pressemeddelelse og glæder sig blandt andet over et forslag om at ensrette den kommunale affaldssortering.

I dag er det kun 40 ud af landets 98 kommuner, hvor man sorterer plastaffald.

Christina Busk understreger dog også, at oppositionens plast-plan indeholder elementer, der ifølge brancheforeningen rammer skævt. Blandt andet forslaget om at pålægge vandflasker afgifter.

”En afgift vil formentlig medføre et øget salg af vand på karton, som på indersiden ofte er coatet med plast, og det gør det genanvendelsesprocessen sværere, når flere materialer er blandet sammen,” siger hun, ligesom hun også kalder det ”mærkværdigt” at partierne vil hæve afgiften på plastposer, når en uvildig undersøgelse fra DTU og Miljøstyrelsen har vist, at ”plastposen rent faktisk er det bedste valg set ud fra et miljøperspektiv”.

I Danmark bruges der cirka 460 millioner bæreposer om året, svarende til 85 poser per borger om året, skriver Ritzau.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet