Samuelsen giver Løkke seks måneder ekstra

Kommentar: Med dagens udmelding begynder Liberal Alliance for alvor at ligne det, partiet for alt i verden vil undgå, nemlig Enhedslisten, som gang på gang måtte opgive at få indrømmelser fra SR-regeringen.
"Jeg kan garantere, at vi ikke ender som Enhedslisten". Sådan sagde Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, umiddelbart efter valget sidste sommer. Samuelsen henviste til, at LA ikke vil ende som et parti der står på sidelinjen og råber op, men ikke tør sætte handling bag ordene og vælte regeringen.

"Du kan selv se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er" sagde han som reaktion på spørgsmålet om, hvor langt han ville gå for at sikre, at topskatten sættes ned i forbindelse med de kommende skatteforhandlinger.

Med dagens udmelding fra Anders Samuelsen tyder meget dog på, at Liberal Alliance lige præcis er på vej til at ende som netop Enhedslisten. Partiet buldrer igen løs om, at det er parat til nyvalg, hvis ikke topskatten sænkes. Men det er lidt som om, vi har hørt det hele før.

”Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer”, lyder det i dag fra Anders Samuelsen i Jyllands-Posten. Han peger på en ”Markant lettelse i marginalskatten, markant lettelse i skatten i bunden, og vi skal fremover have minimum to procents vækst om året” som de reformer, der skal til, hvis et valg skal undgås.

Men hvis vi spoler bare fem uger tilbage, lød det sådan her fra Anders Samuelsen: ”Hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag”, lød det dengang fra Samuelsen, der også dengang slog fast, at han ikke var bange for et nyvalg.

Blot få dage inden havde Anders Samuelsen fortalt til TV2/News, hvordan han var sikker på, at han nok skulle få lettet topsaktten i forbindelse med forårets skatteforhandlinger. Her fortalte han også om, hvordan hans ”stålsatte øjne” åbenbart havde gjort stort indtryk på Lars Løkke under forhandlingerne om regeringsgrundlaget.

Da finansminister Claus Hjort Frederiksen i midten af januar gjorde det klart, at der ikke kommer skatteforhandlinger inden grundlovsdag, gav Samuelsen den melding, at ”Løkke er løbet fra den aftale, vi opfatter, vi havde, nemlig regeringsgrundlaget. Derfor kan vi selvfølgelig ikke give en garanti i forhold til regeringens overlevelse. Den garanti, vi har givet tidligere er væk”.

En udtalelse, der vakte mindelser til Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsens famøse udtalelse om, at ”Vi er ikke længere støtteparti til denne her regering” i kølvandet regeringens SFR-skattereform med Venstre og Konservative i 2012.

På fem uger er Anders Samuelsen altså ikke bare kravlet ned fra træet, men også gravet sig et stykke ned i jorden. Fra trusler om valg har Samuelsen nu givet Løkke seks måneder ekstra til at levere det, han ellers var helt overbevist om, at han ville få allerede inden grundlovsdag, nemlig topskattelettelser.

Mon ikke at Løkke, Hjort og resten af regeringen tager dagens udmelding fra Samuelsen med ophøjet ro. Anders Samuelsen og Liberal Alliance ligner mere og mere det, de for alt i verden vil undgå, nemlig Enhedslisten, og Samuelsens ståsatte blik begynder efterhånden at se temmelig mat ud.

Det er formentlig sidste gang, at Samuelsen kan gå ud at true regeringen på dens overlevelse. Ellers kommer både Samuelsen og hans stålsatte blik nok til at virke en smule komisk.


placeholder

Annonce