Samuelsen i endnu en kovending om topskat

Kommentar: Anders Samuelsen vil ikke længere true med et folketingsvalg, hvis ikke regeringen og Dansk Folkeparti går med til at sænke topskatten. Han vil til genglæd gerne gentage budskabet om, at LA skal i regering.
Har Liberal Alliance opgivet kravet om, at topskatten skal sænkes, til gengæld for ønsket om at komme i regering? Selvom Anders Samuelsen aldrig vil acceptere den udlægning, kunne noget tyde på, at partiet i hvert fald er i bevægelse.

De seneste uger har partiet været på et bemærkelsesværdigt tilbagetog i de tidligere meget ultimative udmeldinger om, regeringen skal levere en lavere topskat inden jul, ellers bliver der folketingsvalg. Faktisk er truslen om valg slet ikke længere på bordet, må man forstå på Anders Samuelsen.

Til gengæld har Samuelsen de seneste dage gjort meget ud af, at han er pragmatisk, ligesom han endnu engang har luftet sit ønske om, at få Liberal Alliance med i regeringen.

Grundlovsdag, jul eller påske?
”Hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag”. Sådan lød det omkring årsskiftet fra Anders Samuelsen.

På spørgsmålet om, hvad der så vil ske, hvis ikke regeringen opfylder Samuelsens krav i løbet af foråret, svarede Samuelsen: ”Men jeg får det.”

Da regeringen så fortalte Samuelsen, at han ikke fik det, trak Samuelsen på skuldrene og gav regeringens seks måneder ekstra: ”Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer”, lød det i midten af februar.

Men nu vil Samuelsen slet ikke svare på, hvad der sker, hvis regeringen heller ikke denne gang imødekommer kravet. I stedet sagde han op til Liberal Alliances årsmøde, i et ekko af sin udmelding fra årsskiftet, at ”Jeg er fuldstændig overbevist om, at der kommer resultater. Der kommer ikke valg. Så der er ingen grund til at diskutere det andet mere.”

Samuelsen fortæller også, at ”Vi er et pragmatisk parti, som søger indflydelse, og som skaber resultater.”.

Vil have blå flertalsregering
Anders Samuelsens fyrre minutter lange tale ved Liberal Alliances årsmøde lørdag gjorde ingen klogere på, hvor Samuelsen står i spørgsmålet om hvornår LA skal være klar til at trække tæppet væk under regeringen.

Derimod brugte Samuelsen anledningen til endnu engang at lancere tanken om en blå flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

”Kom nu. Lad os komme i gang. Lad os finde ud af det samarbejde. Lad os få den flertalsregering (…) Vi har vist, at vi er klar til at tage et ansvar. Vi har vist, at man skal gå på kompromis, og det ved vi også godt, at man skal gøre”.

Det er mindst tredje gang, Samuelsen fremsætter det forslag. Både under sommerens regeringsforhandlinger og under krisen i forbindelse med fødevareminister Eva Kjer Hansens afgang forslog Samuelsen en firepartiregering, hvilket dog ved begge lejlighed blev afvist af de øvrige partier.

Anders Samuelsen vil naturligvis fastholde, at Liberal Alliance fortsat kæmper for lavere topskat, og at der ikke er nogen modsætning mellem at gå i regering og at sætte topskatten ned.

Men hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen på noget tidspunkt har været alvorligt bekymret for, om Samuelsen kunne finde på at gøre alvor af sine mangle trusler, så må de seneste uger trods alt have overbevist ham om, at det kan han ikke. Uanset om topskatten til efteråret bliver sænket eller ej.

 


Kommentarer fra Facebook

Annonce