SAND: Kære Hr. og Fru. Danmark - Husk de hjemløse, når I skal til stemmeurnerne

Ny Pio-serie ‘KV21 - Organisationernes opråb’: Kommunalvalget lurer lige om hjørnet. I artikelserien kan du læse om, hvad organisationerne ønsker på dagsordenen.
Netavisen Pio har henvendt sig til faglige organisationer og andre organisationer og spurgt dem, hvad de mener, der bør sættes fokus på i forbindelse med kommunalvalget den 16. november.

Det er et bastant system, som de over 6000 hjemløse er oppe imod, fortæller interesseorganisationen SAND - De hjemløses landsorganisation, der blandt andet består af tidligere hjemløse.

Og systemet er ikke til meget hjælp - de ser blot de hjemløse som endnu et nummer i rækken, fortæller organisationen.

Derfor skal kommunerne blive langt bedre til at lytte til de hjemløse, mener Christina Strauss, der er formand for SAND.  

Hjemløse skal hjælpes videre 

Hvad vil I som organisation gerne sætte på dagsordenen i forbindelse med kommunalvalget? 

“Der skal skærpet fokus på, at det er alt for svært at få plads på et forsorgshjem. Samtidig er det svært at blive hørt og inddraget i sin egen sag,” siger Christina Strauss, der er formand for SAND og fortsætter: 

“Det er svært at få, hvad man har ret til og brug for, for at komme videre i livet.” 

“Hjemløse føler sig generelt dårligt behandlet på Jobcenteret. Det er naturligvis ikke udelukkende et kommunalt anliggende, men det er kommunerne, der sætter rammerne for hvordan hjemløse skal behandles.”

Flere pladser til landets hjemløse 

Hvilke områder skal kommunerne tage fat i og hvad skal der gøres noget ved? 

“Der skal laves flere pladser på herberger. Det er simpelthen under al kritik, at der er folk, der ikke kan komme ind i varmen. Og det skal være pladser under Serviceloven. Ikke natcaféer.”

“Kommunerne skal være bedre til at lytte, til hvad man som hjemløs har brug for, og hvad man selv formulerer, man har behov for.” 

Hjemløse føler sig generelt dårligt behandlet på Jobcenteret

“Rigtig mange hjemløse har udtalt system-lede, fordi de føler, de er oppe imod et system, der ikke vil dem det bedst. Et system, der ikke lytter, men tværtimod bare ser dem som et nummer i køen.”

Opfordrer hjemløse til at stemme ved kommunalvalget 

Hvordan har I arbejdet med jeres mærkesager op til kommunalvalget?

“Vi har indledningsvist diskuteret mærkesager i SANDs bestyrelse, der består af hjemløse eller tidligere hjemløse.” 

“Herefter har vi afholdt to valgcamps, henholdsvis øst og vest for Storebælt, hvor vi har inviteret hjemløse til at komme med deres bud på hvad vi skulle gribe fat i.”

“Ud over ovenstående, var der en gruppe, der arbejdede med at lave en plakat, som opfordrede folk til at (brev-)stemme. Mange hjemløse synes slet ikke, det kan betale sig at stemme, fordi der bliver jo aldrig lyttet alligevel.” 

“Plakaten er trykt og sendt ud til alle herberger og en lang række varmestuer.”

Vil give hjemløse en stemme 

“Vi har lavet et Facebook-projekt, #DROPFILM, hvor hjemløse – og andre – har skrevet budskaber om, hvad man burde droppe på et stykke gult karton, og derefter filmet det og lagt det op under #DROP. “

“Dette er endnu en kanal, hvor folk kan komme til orde.” 

“Vi har fået trykt slikposer med budskabet: 'Der er 6000 hjemløse i Danmark. Tyg lidt på det' som vores folk kan dele ud på gaden.” 

“Det er simpelthen for at minde Hr. og Fru Danmark om, at der er hjemløse i Danmark – og det skal de huske, når de skal til stemmeurnerne.”

Der er 6000 hjemløse i Danmark

“Vi har lavet det fiktive parti med ægte meninger ’hjemløsepartiet’.”  

“De har været på gaden i Vejle og pønser på en gadeaktion i Aarhus.” 

“Deres mærkesager er løftet fra SAND, men vi har ikke arbejdet med dem målrettet her op til valget.” 

“Vi har fået produceret en række små film om hjemløse i forskellige livssituationer (gaden, sofasurfer, herberg) for at nuancere synet på hjemløse og igen minde om, at vi er her, og at hjemløsheden har mange ansigter, samt at løsningen på problemet er kompleks.” 

“Endelig har vi fået lavet et valgkamps-logo med en nøgle i en knyttet hånd og har brugt sloganene: 'Du har også en stemme - brug den!' og 'Til kamp mod hjemløshed'.”  

Hvordan er jeres forslag blevet modtaget - har der været opbakning?

“Vi oplever, at der er lydhørhed. Vores ting bliver positivt modtaget, og vores folk føler, at der bliver lyttet.”  

“Men om det batter noget i den sidste ende, er de mere tvivlende overfor.”  

“Kommer der virkelig flere herbergspladser? Bliver vejen gennem systemet lettere og bliver man hørt? Det stiller de sig mere tvivlende overfor.”

Dette er fjerde artikel i Pio-serien ‘KV21 - Organisationernes opråb’.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vigtigt her op til valget at høre fra de hjemløse selv hvad der fylder i hverdagen og hvilke ønsker og drømme de har i tiden efter valget
😏🌹

Håber at Venstre fløjen vinder i mange kommuner så vi kan få hjulpet de hjemløse til at få en bolig,men jeg kan forstå at den borgelig på tinget vil gå imod at der bliver bygget boliger som mindre bemidlede kan betale.Emrah Tuncer fra radikal venstre deler løbesedler ud til de fremmede at de ikke skal give socialdemokraterne deres stemme,da de ikke vil stemme for de kan få en moske i Holbæk,håber borgmesteren får rigtig mange stemmer,for så udemokratisk at være,han er da vist ikke rigtig dansker endnu

Annonce