Annonce

Sass: Højrefløjen ’hyler op’ om DR's historiedækning

Højrefløjen er faret i flint mod DR fordi de mener at deres historiske udlægning er for socialdemokratisk. Sass spørger om de har dårlig samvittighed?

Man kunne næsten fristes til at sige, at den danske højrefløj ser rødt, når de med adskillige opdateringer på de sociale medier går til angreb på DR. Et sammensurium af Berlingske, Venstre og Danske Folkeparti leder an i opråb om 'røde lejesvende'.

Venstres Torsten Shack kalder det ”temmelig ensidigt fokus på S”, Berlingskes egen koldkriger skriver, at ”Det er politisk propaganda”, og Kenneth Kristensen Berth følger op i samme tråd: ”Det var rød propaganda af værste skuffe”. Mens hans partifælle Søren Espersen undrende konstaterer: ”Jeg vidste da ikke, at Jens Otto Krag var Danmarks væsentligste politiker”.

Det kan nok diskuteres, om DR virkelig foretager den konklusion, men endnu mere interessant er det, at Søren Espersen ikke selv giver noget svar.

Sass: 'Jamen, I var IMOD velfærdssamfundet'
Netop det spørgsmål får også Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen til at tage til genmæle med en opdatering på Facebook, hvor han netop efterspørger, hvem de borgerlige så i stedet vil udpege.

I alle væsentlige fremskridt står I stort set på den forkerte side af historien. Er det, fordi I har dårlig samvittighed over fortiden

”Der hyles op om bias og ikke mindst over, at Socialdemokratiet får tildelt en hovedrolle i historien i sidste afsnit op til nutiden. Men hvem i alverden skulle man ellers omtale? De borgerlige? Jamen, I var IMOD velfærdssamfundet. Det blev gennemført på trods af jer. I alle væsentlige fremskridt står I stort set på den forkerte side af historien. Er det, fordi I har dårlig samvittighed over fortiden, så fint, men at Trump-lyve sig til en anden virkelighed er da for meget.”

Overfor Netavisen Pio uddyber Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen sin beskrivelser af den historiske rolle, som Socialdemokratiet spillede i etableringen af velfærdssamfundet: ”Velfærdssamfundet er uden sammenligning den største ændring af Danmark i moderne tid, og det er derfor klart, at DR bruger sidste afsnit af Historien om Danmark til blandt andet at berette om, hvordan velfærdssamfundet opstod. Socialdemokratiet spillede ikke bare hovedrollen i opbyggelsen af velfærdssamfundet, vi var både arkitekterne, der udarbejdede den overordnede plan, og håndværkerne, der byggede velfærdsinstitutionerne op. De borgerlige partier var ikke enige i, at Danmark skulle være et velfærdssamfund, og de var imod hele tanken om universel velfærd i Danmark.”

'På den forkerte side af historien'
Den socialdemokratiske gruppeformand peger på, at "Borgerligheden er kommet på den forkerte side af historien" og derfor også har meget at skamme sig over. Samtidig opfordrer han dog til, at man ikke forsøger at at lyve sig til en anden virkelighed end den, der fandt sted.

Heller ikke her kan Henrik Sass Larsen genkende forargelsen i den borgerlige lejr: ”At Jens Otto Krag spiller en hovedrolle i udviklingen, af det danske velfærdssamfund i efterkrigstiden, kan der på ingen måde stille spørgsmålstegn ved. Krags havde blik for at staten og økonomien skulle arbejde for hele folket, og ikke kun tjene de mest velstillede. Det samme kan man ikke sige om hans daværende politiske kollegaer i Venstre og Det Konservative Folkeparti.”

Den socialdemokratiske gruppeformand konkluderer følgende på Facebook: Velfærdssamfundet og de store sociale fremskridt var ikke blevet til noget uden Socialdemokratiet.

Espersen: S bør hyldes for velfærdssamfundet
Overfor Netavisen Pio præciserer Søren Espsersen sine citater og lægger i sin kritik af den seneste udgave DRs programserie 'Historien om Danmark' især vægt på 2. verdenskrig og modstandsbevægelsen. Her mener han ikke, at Socialdemokratiet havde meget at prale af, men når det kommer til velfærdssamfundet, erklærer han sig helt enig med Henrik Sass Larsen:

"Jeg mener bestemt, at Socialdemokratiet fortjener stor ære af velfærdssamfundet. Det bør partiets hyldes for. Det har jeg altid sagt".

Når det kommer til Jens Otto Krag, mener Søren Espersen dog ikke, at den tidligere socialdemokratiske statsminister spillede nogen afgørende rolle i Danmarkshistorien - tværtimod udtaler DF'eren, at Krag er blevet placeret på en piedestal, hvor han ikke hører hjemme. 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet