Sass: Politiken-klumme er ren tilsvining

Politikens analyseredaktørs kritik af Mette Frederiksen afslører afgrundsdyb uvidenhed om dansk politik i almindelighed og Socialdemokratiets historie i særdeleshed, mener partiets gruppeformand Henrik Sass Larsen.
Politikens analyseredaktør Poul Aarøe Pedersen laver med klummen ”Mette F. svigter den socialdemokratiske arv” en helt uhæmmet tilsvining af Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. Og man overvejer jo blot at trække på skulderen og konstatere, at sådan plejer det jo at være.

Men alligevel slår tanken ned i en: Hvem er han egentligt denne Poul Aarøe Pedersen, og hvad er hans adkomst til at svine løs på Socialdemokratiet? Det må stå hen i det uvisse. Poul Aarøe Pedersen er ikke kendt for at have udmærket sig inden for politik, hverken fagligt eller repræsentativt, og ingen i nærmeste omegn af Christiansborg kender manden. Måske er kvalifikationen den enkle, at folk, der har adgang til at skrive for Politiken, blot skal nære et patologisk had mod Socialdemokratiet, fordi vi ikke vil rette ind efter, hvad de måtte mene.

Det lever vi så godt med ikke at gøre. For Poul Aarøe Pedersen og Politiken står for holdninger, som er altødelæggende for landet og hamrende usolidariske med samfundets dårligst stillede.

Tager fejl om velfærdsreform
I sin åbenlyse arrogance ironiserer Poul Aarøe Pedersen over, at vi socialdemokrater modsætter os at hæve pensionsalderen. Der er jo ifølge ham kun tale om en lille forhøjelse, og han gør sig så klog på, at det er i direkte forlængelse af den store velfærdsreform fra 2006. Som en af dem som forhandlede 2006-reformen kan jeg fortælle, at han tager grundigt fejl.

Dengang var aftalen, at stigende levealder skulle føre til stigende pensionsalder i respekt for, at man varslede det i tide. Tilmed var aftalen, at man lod efterlønnen stå uberørt, så dem, der primært brugte den, faglærte og ufaglærte arbejdere, havde en mulighed for at gå på pension tidligere. Det blev som bekendt ødelagt af forliget i 2011, hvor man radbrækkede efterlønnen.

Storbyens selvtilstrækkelige elite, hvis største arbejdsmiljøproblem består i brændte fingre ved at holde på cafe latten.

Dengang skrev en gammel fagforeningsmand, at det var udtryk for en ufattelig mangel på solidaritet fra samfundets velstillede over for de dårligst stillede, at man nægtede folk tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på ordentlige vilkår.

Og den arrogance er Poul Aarøe Pedersen så trofast leverandør af. Storbyens selvtilstrækkelige elite, hvis største arbejdsmiljøproblem består i brændte fingre ved at holde på cafe latten, har ingen forståelse for, at nogen bliver slidt ned og under dem ikke et ordentlig seniorliv. I Socialdemokratiet er vi glade for, at den slags holdninger ikke præger vores parti.

S har fremlagt ønsker til 2025-plan
Poul Aarøe Pedersen mener ydermere, at Socialdemokratiet ikke har fremlagt noget finanslovsudspil. Måske det ligger i forlængelse af Poul Aarøe Pedersen insistereren på manglende faglig indsigt, at han ikke er klar over, at 2025-forhandlinger er slået sammen med finanslovsforhandlinger, at han skriver som han gør?

Måske var han på vinsmagningsferie dengang, vi holdt sommergruppemøde og fremlagde konkrete initiativer til vækst i Danmark? Her ville man ellers have chancen for at se direkte initiativer til bedre uddannelse af arbejdsstyrken, investeringer i små og mellemstore virksomheder, et kæmpe boost til ansvarlig lånekapital til Vækstfonden og meget andet godt.

Alt sammen initiativer som er med til at sætte gang i vækst i Danmark, men selvfølgelig uden at dele skattelettelser ud til Politikens sympatisører eller genere de svageste samfundsborgere.

S samarbejder med dem der kan give resultater
På Politiken er man også rasende over, at vi samarbejder med Dansk Folkeparti. Altså om udlændingepolitikken forstås. Da for eksempel de Radikale i 2011 indgik aftale med blandt andet Dansk Folkeparti om forringelse af efterlønnen, så var det godt nok.

Men heldigvis står vi i Socialdemokratiet fast på at samarbejde med dem, som vi bedst kan levere resultater med, fremfor at opdele partier og mennesker i kategorien egnet eller ikke-egnet. Så meget selvfedme er vi simpelthen ikke i stand til at levere. Men vi har et sikkert blik for, hvor samfundets største udfordringer er, og vi er i arbejdstøjet – i regering såvel som i opposition – for at levere resultater.

Vi holder så meget af Danmark og velfærdssamfundet, at vi ikke vil sætte begge dele over styr ved at følge Politikens dårlige råd.

En af Politikens største katastrofer er dets opbakning til ukontrolleret indvandring og manglende erkendelse af de kolossale integrationsmæssige og sociale problemer, det har medført. Et synspunkt Poul Aarøe Pedersen stolt viderefører under betegnelsen værdipolitik, hvor der angiveligt er lavt til loftet, hvis man ikke retter ind her.

Heldigvis gør vi socialdemokrater ikke det. Vi holder så meget af Danmark og velfærdssamfundet, at vi ikke vil sætte begge dele over styr ved at følge Politikens dårlige råd. Vi er af den klare opfattelse, at hvis vi ikke har styr på antallet af ikke-vestlige udlændinge, der kommer til landet, så går det galt. Og derfor fører vi en stram udlændingepolitik og agter at blive ved hermed, uanset hvilke svinagtigheder man på Politiken agter at råbe efter os undervejs.

At tage ansvar er den historiske arv
Det værste ved Poul Aarøe Pedersens klumme er hans postuleren om at vide, hvad den socialdemokratiske arv er. Også her må jeg bede os fritaget. Poul Aarøe Pedersen har aldrig været og bliver forhåbentlig aldrig en del af Socialdemokratiet. Politiken ligeså.

Socialdemokratiet har gennem sin historie taget ansvar i alle perioder og til alle tider. Og altid til kritisk krydsild fra højrefløj og kulturradikale fantaster. Det lever vi så med, for vi er stolte af vores resultater.

Det eneste rigtig nye er, at der var engang, hvor de kulturradikale, og herunder også Politiken, havde et socialt sindelag, hvor man tog hensyn til dem, som ikke sad på samfundets øverste grene. Det er så væk nu – helt væk – så det, der står tilbage, alene er en elitær egoisme på vegne af egen stand, og på den måde er man så havnet i samme kategori som de andre højreorienterede.

Henrik Sass Larsen er gruppeformand for Socialdemokratiet.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Henrik Sass Larsen er direktør i brancheorganisationen Aktive Ejere. Tidligere erhvervsminister og socialdemokratisk folketingsmedlem fra 2000 til 2019.


Flere artikler om emnet

Annonce