Annonce

Sass til partifæller: Nyrup, Lykketoft og Stavad skal holde bankerne i ørerne

De offentlige repræsentanter i bankernes bestyrelser skal genindføres, lød det fra gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) på Socialdemokratiets kongres
”Indtil 2003 – og helt tilbage fra bankkrakkenes tid tilbage i 1920’erne – ja, der har vi sådan set haft offentlige repræsentanter siddende i bestyrelserne i bankerne. Nogle af dem, der først og fremmest skulle tænke på samfundet og ikke kun på bundlinjen. Dem, mente Anders Fogh, at man godt kunne undvære.”

Sådan lød det lørdag eftermiddag fra talerstolen på Socialdemokratiets kongres i Aalborg, da den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen holdt tale.

Vi og mange danskere vil være lidt mere trygge ved bankerne, hvis Rasmussen, Lykketoft og Stavad sidder med omkring bordet

Sass Larsen henviste til, at Anders Fogh Rasmussens første regering afskaffede kravet om, at bankerne skulle have offentligt udpegede bestyrelsesmedlemmer. De kunne altså godt undværes ifølge Fogh.

”Men det mener Peter ikke”, fortsatte Sass Larsen og henviste til folketingsmedlem Peter Hummelgaard Thomsen (S), der har en bog på vej om ”den syge kapitalisme”, som han kalder det. I bogen vil Hummelgaard netop foreslå at genindføre de offentlige bestyrelsesmedlemmer i pengeinstitutterne, og forslaget er blevet højaktuelt med Danske Banks enorme hvidvaskskandale.

Skal være socialdemokratisk politik
”Og jeg synes faktisk, at vi her i dag skal gøre Peters opfordring til Socialdemokratiets politik. Vores melding her fra kongressen i dag er, at vi vil arbejde for, at der igen kommer offentlige repræsentanter i bankernes bestyrelser,” sagde Henrik Sass Larsen fra talerstolen og fik store bifald fra de delegerede.

Med forslaget fra kongressen kommer Henrik Sass Larsen også Enhedslisten i møde

”Tro mig,” fortsatte gruppeformanden. ”Vi og mange danskere vil være lidt mere trygge ved bankerne, hvis Rasmussen, Lykketoft og Stavad sidder med omkring bordet.” Dermed henviste Henrik Sass Larsen til tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, tidligere finansminister Mogens Lykketoft og tidligere skatteminister Ole Stavad som mulige offentlige repræsentanter i bankbestyrelserne.

Rykkere tættere på Enhedslisten
Med forslaget fra kongressen kommer Henrik Sass Larsen også Enhedslisten i møde. For en uge siden foreslog partiets erhvervsordfører, Pelle Dragsted, nemlig, at de offentlige repræsentanter i bankbestyrelserne skulle genindføres.

”Bankerne og finanssektoren har simpelthen fået for frit spil. Man har haft for stor tillid til, at de kunne optræde på ansvarlig vis. Den tillid har bankerne og finanshusene ikke levet op til,” sagde Dragsted i den anledning til Ritzau.

Dragsted forklarede, at det eksempelvis kunne være folk fra universiteterne, der kan udpeges som offentlighedens vagthunde i bestyrelserne. Men som Henrik Sass præsenterede sit eget forslag, kunne der altså set med socialdemokratiske øjne også være tale om mere politiske repræsentanter.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet