Sass vil have fri hash. S-top afviser

Hash skal legaliseres og hårde stoffer bør afkriminaliseres, mener Henrik Sass Larsen. Ikke partiets politik, lyder det fra retsordfører
Hash bør legaliseres fuldstændigt og forhandles gennem staten, mens hårde stoffer ”som minimum” burde afkriminaliseres for brugerne. Og i stedet for at samfundet bruger millioner af kroner på politi og fængsler, skal pengene i stedet bruges på oplysning og behandling.

Det skriver formanden for den socialdemokratiske folketingsgruppe Henrik Sass Larsen i en ny debatbog, der udkommer fredag.

Ifølge Henrik Sass Larsen har de seneste 50 års indsats mod narkotika været nytteløst, siger han i et interview med Information.

”Der er ikke færre, der bruger eller misbruger stoffer. Ethvert skolebarn ved, hvor man kan købe hash. Det har ikke nyttet andet end, at vi har sendt en masse folk i fængsel, og mængden af ressourcer, samfundet bruger på at bekæmpe det, er eksploderet,” siger han til avisen.

Henrik Sass Larsen mener, at en legalisering ville føre til et drastisk fald i kriminaliteten og enorme besparelser for samfundet, hvis staten overtog hashsalget og stoppede med at straffe brugere af hårde stoffer.

De store besparelser kunne man så i stedet investere i oplysningskampagner og behandlingsindsatser, siger han til avisen.

Ikke partiets politik

Henrik Sass Larsen understreger overfor Information, at holdninger i bogen udelukkende er hans egen og ikke altså ikke Socialdemokratiets. Det samme gør retsordfører Morten Bødskov overfor Ekstra Bladet.

”Det er slet ikke Socialdemokratiets politik. Det kan forhåbentlig ikke overraske nogen. Og det bliver det heller ikke, siger han til avisen og uddyber:

”En legalisering af hårde stoffer og af hash vil have stor skadevirkning på unge mennesker på den korte og på den lange bane. Hvis man regelmæssigt indtager stoffer, skader det indlæringen voldsomt og skaber risiko for, at unge mennesker havner i kriminalitet. Det er det det diametralt modsatte af, hvad vi vil have for unge mennesker.”

Morten Bødskov siger dog, at han hilser debatten om partiets narkopolitik velkommen.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook