Annonce

Se listen: Her tjener politikkerne mest

Vil man blive rig af at være politiker, skal man flytte til Italien. Danmark er nemlig et af de lande i Vesteuropa, hvor forskellen mellem en politikers og en gennemsnitsborgers løn er mindst.
Hvis man vil være i politik for pengenes skyld, er Danmark det forkerte sted at gøre karriere. Faktisk er der kun to lande i Vesteuropa, Spanien og Luxembourg, hvor politikerne får lavere månedlige lønninger end i Danmark, når politikkernes lønninger ses i forhold til det generelle lønniveau i samfundet.

Det viser en opgørelse, som mediet Euronews har foretaget i 2016 ved at indsamle oplysninger fra EU-landenes parlamenter om lønniveauet i de forskellige lande. Opgørelsen viser, at inden for EU-15, det vil sige de femten ”gamle” EU-lande, ligger Danmark tredje sidst blandt de 15 lande, når der tages højde for lønforskelle landene imellem.

Danmark nede på en 13.-plads
Euronews har indsamlet oplysninger om parlamentarikerne i de enkelte lande gennem de respektive landes parlamenter. Da der eksisterer betydelige lønforskelle landene imellem, siger det imidlertid ikke så meget om, hvorvidt lønningerne er høje eller ej. Derfor har Euronews set på forholdet mellem parlamentarikernes løn og gennemsnitslønnen i det pågældende land, for på den måde at få et mål for, hvor højt politikkerne er lønnet i forhold til gennemsnitsborgeren.

Ifølge Euronews tjente en dansk folketingspolitiker i 2016 91.767 euro om året, hvilket svarer til cirka 680.000 danske kroner. Det passer med værdien af grundvederlaget på godt 50.000 kroner om måneden og det faste vederlag på godt 5.000 kroner om måneden. Dermed tjente et dansk folketingsmedlem i 2016 1,8 gange så meget som en gennemsnitslønnet dansker.

Ser man udelukkende på beløbet i euro, så ligger danske politikere pænt til på en sjetteplads blandt de femten lande. Men sættes beløbet i forhold til en dansk gennemsnitslønning, så ryger Danmark helt ned på en 13.-plads – altså tredje sidst! Faktisk er det kun Luxembourg, hvor parlamentarikerne får 1,46 gange mere end gennemsnitsindkomsten, og Spanien, hvor politikerne tjente 1,25 gange mere end gennemsnitsborgeren, at det er mindre økonomisk attraktivt at være politiker.

løn gennemsnitsløn

Italien helt i front
Uanset om man opgør lønnen i euro eller sætter den i forhold til gennemsnitsindkomsten, så er Italien suverænt det land blandt de gamle EU-lande, hvor det er mest økonomisk attraktivt at være politiker. En italiensk parlamentariker får ifølge opgørelsen 167.257 euro om året, hvilket svarer til omkring 1,25 millioner kroner – og mere end fem gange en gennemsnitsløn i Italien.

Spanien er omvendt det land der ligger helt i bunden, både hvad angår lønnen i euro og lønnen i forhold til gennemsnittet i landet. Andre lande foretager bemærkelsesværdige hop, når der korrigeres for lønniveauet. Eksempelvis er Portugal og Grækenland, når der måles i euro, det henholdsvis næst dårligst og tredje dårligst lønnede land at være politikker i blandt de femten lande. Ses der i forhold til gennemsnitslønnen, rykker landene imidlertid frem som henholdsvis nummer 5 og 6.

Det er kun de månedlige udbetalinger til parlamentarikere, der er med i opgørelsen. Andre parametre, såsom pension og muligheden for eftervederlag, er ikke med i opgørelsen.

løn


Flere artikler om emnet