Annonce

Se listen: Syv ministre der har fået kritik af DF

”Arrogance”, ”dumpet” og ”lyder som Morten Østergaard” er blot nogle af de betegnelser, som Dansk Folkeparti de første godt 100 dage har hæftet på regeringens ministre.
Selvom regeringen kun har siddet i lige godt 100 dage, har en række af dens mest fremtrædende ministre allerede høstet højlydt kritik fra regeringens eneste støtteparti, Dansk Folkeparti. Kritikken går ikke kun på den politik, der lægges frem, men i høj grad også på ministres attitude, håndtering af konkrete sager og de signaler, der sendes i forhold til Dansk Folkeparti.

Også regeringschefen har stået for skud, med beskyldninger om ikke at pleje forholdet til støttepartiet godt nok, og selvom Løkke forsikrer, at regeringen ”har et fortrinligt samarbejde” med Dansk Folkeparti, så tyder de mange opsigtsvækkende udtalelser på, at der ikke ligefrem hersker idyl mellem VLAK og støttepartiet.

Netavisen Pio har samlet syv af de mest opsigtsvækkende udmeldinger fra støttepartiet om Dansk Folkeparti:

1. Ole Birk Olesen er arrogant
Transportminister Ole Birk Olesen har siden sin udnævnelse gentagne gange været i clinch med støttepartiet. Ikke mindst under forhandlingerne om en ny taxilov, hvor den liberale minister ønskede at lovliggøre Uber. Det fik for et par uger siden Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen til at komme med et opsigtsvækkende udfald mod ministeren: “Set fra min stol kom Ole Birk ufatteligt skævt ind i jobbet som minister. Han kom med en arrogance og en attitude om, at ‘nu skal min politik bare igennem’. Og man kan godt fornemme, at det er et område, som ministeren ikke har beskæftiget sig med.” Senest har Dansk Folkeparti kraftigt kritiseret Ole Birk Olesens håndtering af krisen hos PostNord, hvor støttepartiet føler sig dårligt informeret af ministeren.

2. Esben Lunde Larsen er dumpet
Et andet opsigtsvækkende angreb fra Dansk Folkeparti er rettet mod miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Før jul indgik et flertal uden om regeringen en aftale om en ny fiskeripakke, men siden har ministeren ifølge støttepartiet ikke været særlig behjælpelig med at sikre, at aftalen bliver implementeret, og det får Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen til at give ham betegnelsen ”dumpet”: ”Han er ikke bestået, fordi han ikke har lyttet til støttepartiet. Samtidig er han ikke kommet med i aftalen og så kniber det med at være behjælpelig, når aftalen skal implementeres.”

3. Thyra Frank opbrugte tålmodigheden
Også ældreminister Thyra Frank har pådraget sig kritik fra Dansk Folkeparti. Det skyldes især de mange sager fra hendes tid som forstander på friplejehjemmet ’Lotte’, ikke mindst hendes egne oplysninger om, at hun brød reglerne om de lovpligtige arbejdspladsvurderinger. Det fik Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen til at fare frem med hård kritik: ”Jeg svært ved at se, hvordan vi kan samarbejde med en minister, der ikke mener, at landets love er så vigtige, at de skal følges”, lød det fra ordføreren, der også slog fast, at ”tålmodigheden er væk i den her sag. Nu skal der svares”. Thyra Frank har siden beklaget sin håndtering af de omtalte sager.

4. Kristian Jensen lyder som Morten Østergaard
Finansminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, gjorde sig forleden endnu engang til skydeskive for kritik fra Dansk Folkeparti. Det skyldtes et interview i Berlingske, hvor Jensen blandt andet afviste at indføre permanent grænsekontrol, at kristne værdier er truet og at lovgive om svinekød i daginstitutioner. Det faldt selvsagt ikke i god jord hos Dansk Folkepartis Martin Henriksen: ”Kristian Jensens indvandringssynspunkt er ultraliberalistisk. Nogen gange, så kan jeg faktisk ikke høre forskel på det, som Morten Østergaard siger og det som Kristian Jensen siger. Det er tankevækkende”, sagde Martin Henriksen til TV2.

5. Anders Samuelsen bør forbedre forholdet til DF
Også udenrigsminister Anders Samuelsen har gjort sig upopulær hos støttepartiet. Det skyldes blandt andet, at Samuelsen i kølvandet på aftalen om ny taxilov udtalte, at ”Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti hænger i bremsen. Og det er enormt farligt for Danmark”. Det fik Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, til at sende en utilsløret advarsel til Anders Samuelsen: ”Jeg synes, han bør gøre alt, hvad han kan for at forbedre forholdet til Dansk Folkeparti. Vi er regeringens støtteparti. Det eneste støtteparti”.

6. Søren Pape Poulsen stod bag pinagtigt forløb
Justitsminister Søren Pape Poulsen overtog som sin første store opgave arbejdet med at få forhandlet en ny politiskole på plads i Herning. Det lykkedes som bekendt ikke, og håndteringen af sagen imponerede bestemt ikke støttepartiet. Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen beklagede sig over, at regeringen ikke var kommet Dansk Folkeparti i møde og kaldte forløbet ”pinagtigt” for regeringen.

7. Mette Bock har stjålet DF-politik
En kritik i den mere bizarre ende kom forleden fra Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, rettet mod kulturminister Mette Bock. Mette Bock meldte forleden ud, at hun ønsker Danmarks Radio på slankekur, så stationen fremover skal koncentrere sig om at være medievirksomhed, mens andre dele, eksempelvis DR’s koncerthus, skal overtages af andre. Det vakte massiv kritik fra kulturordfører Alex Ahrendtsen, ikke fordi Ahrendtsen var uenig i kritikken, men fordi han mente, at ministeren havde stjålet hans ideer: ”Jeg troede, at jeg havde et tillidsfuldt og respektfuldt samarbejde med ministeren, men det har jeg så åbenbart ikke. Det tager jeg til efterretning, og jeg vil nu vende det med min ledelse, og så må vi se, om det skal have nogle konsekvenser”, lyder det fra Alex Ahrendtsen, der tilføjer, at ”Vores tillid til regeringen bliver bare mindre”.


Flere artikler om emnet