Se videoen: Firma lokker med billig arbejdskraft uden overenskomst

Rekrutteringsfirmaet Baltic Workforce reklamerer helt ublu med enterpriseløsninger, der kan hjælpe virksomheder med at omgå overenskomsten.
Baltic Workforce reklamerer i video på Facebook med billig østeuropæisk arbejdskraft uden om overenskomsten
I en reklamevideo på Facebook reklamerer rekrutteringsvirksomheden Baltic Workforce med billig østeuropæisk arbejdskraft til det, de selv kalder en “konkurrencedygtig timeløn”.

I videoen præsenterer en kvinde sig som “virksomhedsejeren Louise”, uden at oplyse hverken efternavn eller navnet på sin virksomhed. Louise fortæller, at den virksomhed, hun driver, har sparet “rigtig mange penge” ved at rekruttere billig arbejdskraft gennem firmaet Baltic Workforce.

Hun forklarer, hvordan hun har fundet ud af, at man gennem Baltic Workforce kan undgå at betale overenskomstmæssig løn - også selvom ens virksomhed er overenskomstdækket.

“Kort fortalt - hvilket vi ikke var klar over - kan man, uanset om man er overenskomstdækket eller ej, få udført arbejdsopgaver via Baltic Workforces entrepriseløsninger, hvilket betyder, at man ikke er underlagt sin overenskomst,” siger kvinden i videoen.

placeholder

 

“Eksperter i entrepriseløsninger” 

Firmaet Baltic Workforce kalder sig selv for “eksperter i entrepriseløsninger” og Danmarks største formidler af udenlandsk arbejdskraft fra Polen, Litauen og Rumænien.

På den måde bliver det entrepriseselskabet og ikke den overenskomstdækkede virksomhed, der på papiret er arbejdsgiver

Det Baltic Workforce tilbyder er, at en virksomhed kan indgå en entrepriseaftale på et stykke arbejde eller en opgave gennem dem. På den måde bliver det entrepriseselskabet og ikke den overenskomstdækkede virksomhed, der på papiret er arbejdsgiver for de østeuropæiske arbejdere.

Dermed kan virksomhed få østeurpæiske arbejdere til en timeløn langt under den mindsteløn, som er aftalt i den overenskomst, som virksomheden selv har valgt at tiltræde.

Spar 45 procent på lønnen 

Hvor lav en timeløn de polske og rumænske arbejdere får, oplyser Baltic Workforce ikke i videoen eller på deres hjemmeside. Men virksomhederne kan, ifølge Baltiv Workforces video og hjemmeside, spare op til 45 procent på lønnen. Og det vel og mærke efter, at rekrutteringsfirmaet har taget deres fortjeneste.

Og det vel og mærke efter, at rekrutteringsfirmaet har taget deres fortjeneste.

Det har tidligere været afdækket af Fagbladet 3F, de østeuropæiske arbejdere, der var i Danmark gennem Baltic Workforce, arbejdede for helt ned til 52 og 36 kroner i timen.

3F: “Systematiseret social dumping” 

I fagforbundet 3F er man ikke i tvivl om, at forretningsmodellen hos Baltic Workforce bygger på “systematiseret social dumping”.

“Når man benytter udenlandsk arbejdskraft, og ikke betaler den for området almindelige løn, så er det social dumping, men også unfair konkurrence over for de virksomheder, som følger spillereglerne på arbejdsmarkedet,” siger forbundssekretær i 3F Henning Overgaard til Netavisen Pio.

Hermed kastrerer man de mest effektive, lovlige værktøjer vi har i det fagretlige system til at tegne overenskomst

Netop “entreprise-konstruktioner” - som Baltic Workforce kalder sig eksperter i -  gør det rigtig svært for fagbevægelsen at dæmme op for underbetalingen af de østeuropæiske ansatte.

“Entrepriser kan bruges til det, der betegnes CVR-rytteri, hvor en underentreprenør skifter CVR-nummer oftere, end han skifter underbukser, under en opgaveudførelse. Hermed kastrerer man de mest effektive, lovlige værktøjer vi har i det fagretlige system til at tegne overenskomst,” siger Henning Overgaard.

Netavisen Pio har tidligere forsøgt at få svar på, hvor meget Baltic Workforce tilbyder deres østeuropæiske medarbejdere i løn, samt hvordan virksomhedens ledelse forholder sig til kritikken fra 3F. Baltic Workforce er ikke vendt tilbage med svar.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er noget svineri!
EU-regler eller ej. Den slags plat må standses øjeblikkeligt.

Annonce