Seks tidligere VK-skænderier

Det er ikke første gang, at Venstre og Konservative er på kollisionskurs. Netavisen Pio har samlet seks eksempler.
John Christmas Mølller. Foto: Wikipedia

Mandag fejrede De Konservative 100 års fødselsdag, og tirsdag krævede partiet en ministers afgang. Det har udløst iskold luft mellem Venstre og De Konservative. Selvom de to partier ofte har kørt parløb de seneste 100 år, er det dog langt fra første gang, de to partier er uenige om væsentlige spørgsmål. Netavisen Pio har samlet et lille udvalg af tidligere uenigheder.

1929: Bragte Mygdal-regeringen til falds
De Konservative under ledelse af John Christmas Møller stemtme imod Thomas Madsen-Mygdals Venstre-regeringen i forbindelse med afstemningen om finansloven, fordi regeringen lagde op til nedskæringer på forsvarsområdet. Dermed faldt regeringen, og det banede vejen for de næste 13 års Stauning-regering.

1939: Strid om ny grundlov
Venstre og Konservative stod i 1939 på hver sin side i spørgsmålet om en ny grundlov. Den konservative leder Christmas Møller var tilhænger af Stauning-regeringens forslag til en ny grundlov, mens Venstre var imod. Grundloven endte med at falde ved folkeafstemningen, hvor der manglede 10.000 stemmer for at opfylde kravet om kvalificeret flertal.

1947: Grænsen ligger fast!
Venstre-statsminister Knud Kristensen talte efter Anden Verdenskrig om muligheden for at rykke grænsen længere mod syd, så eksempelvis Flensborg kunne indlemmes i kongeriet. Det fik Christmas Møller til at samarbejde med oppositionen om at vælte regeringen. Sagen førte dog også til, at Christmas Møller brød med sit eget parti, hvor flertallet var på linje med Knud Kristensen.

1973: Slut med VKR-samarbejdet
I 1973 brød Venstre syv års tæt parløb med De Konservative og De Radikale, da Venstre-leder Poul Hartling efter folketingsvalget dannede den såkaldte ”smalle” Venstreregering. Det vakte udbredt skuffelse i konservative kredse. Den fremtrædende konservative Erik Ninn-Hansen beskrev forløbet og bitterheden i bogen Syv år for VKR.

1978: Rasende over SV-regering
I 1978 indgik Venstre et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Anker Jørgensen blev statsminister, og Venstre-leder Henning Christophersen udenrigsminister. Regeringssamarbejdet blev mødt med stor skepsis fra både venstre og højre side i Folketinget, ikke mindst fra De Konservative.

1995: Finanslovsforlig med SRD-regeringen
I 1995 indgik De Konservative finanslovsaftale med den socialdemokratisk ledede regering, mens Venstre stod udenfor. Det førte til et heftigt skænderi mellem de to partiformænd, Hans Engell og Uffe Ellemann-Jensen, og skabte dyb mistillid mellem de to partier.


Flere artikler om emnet

Annonce