Selvfølgelig skal vi pille ved pensionsalderen

Socialdemokratiet skal sige stop, når nedslidte lønmodtagere tvinges til at arbejde længere. Men vi har brug for en mere nuanceret pensionsdebat.
Da Lars Løkke Rasmussen i august 2016 lancerede sin storstilede 2025-plan, var det tydeligt, hvem der skulle betale for de milliardstore skattelettelser: Lønmodtagerne skulle blive et halvt år længere på arbejdsmarkedet.

En hadegave fra Løkke og Østergaard
Men Det Radikale Venstre gik endnu længere. Morten Østergaard foreslog sidste år at hæve pensionsalderen med et helt år. Selv kaldte De Radikale forslaget for en ”generationsgave”. Men spørger man de lønmodtagere, der bliver hårdest ramt af en sådan hævelse af pensionsalderen, er der nærmere tale om en hadegave.

Man kan ikke bare hæve pensionsalderen for lønmodtagere i nedslidende jobs, uden det får konsekvenser.

For på et halvt år skal en stuepige eksempelvis gøre 4.000 værelser rent, mens en murer skal lægge 66.000 sten. En bagageportør flytter på seks måneder 550 tons kufferter, mens en brolægger lægger omkring 250 tons sten. Konklusionen er altså klar: Man kan ikke bare hæve pensionsalderen for lønmodtagere i nedslidende jobs, uden det får konsekvenser.

Danmark har brug for en differentieret pensionsalder
I dag er Løkkes plan heldigvis stendød - Takket være Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og 3F.

Men vi har brug for en langt mere nuanceret pensionsdebat: Vi har brug for en differentieret pensionsalder i Danmark.

Tandlægen og advokaten har ganske enkelt flere gode år på pension end jord- og betonarbejderen.

Det er grundlæggende uretfærdigt, at lønmodtagere med hårde, fysiske jobs skal arbejde lige så længe som stillesiddende akademikere. Faglærte og ufaglærte lønmodtagere er oftest kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, mens mange akademikere først kommer i beskæftigelse, når de fylder 25-27 år. Men de fag- og ufaglærte kan ikke bare se frem til langt flere år på arbejdsmarkedet end akademikerne – De bliver også hurtigere nedslidt, fordi deres jobs er fysisk belastende.

Og når hårdt nedslidte håndværkere endeligt får lov at gå på pension, kan de se frem til en middellevetid, der er markant kortere end akademikernes. Tandlægen og advokaten har ganske enkelt flere gode år på pension end jord- og betonarbejderen.

Socialdemokratiet må gå forrest
Socialdemokratiet bør – som det store lønmodtager- og arbejderparti – sætte sig i spidsen for at indføre en differentieret pensionsalder i Danmark. En pensionsalder, der tager hensyn til de store forskelle i middellevetiden for forskellige faggrupper og nedslidningsgraden i forskellige brancher.

Socialdemokratiet bør sætte sig i spidsen for at indføre en differentieret pensionsalder i Danmark

Det er måske nok kontroversielt at bede visse akademikergrupper arbejde længere, så de fag-og ufaglærte kan gå tidligere på pension. Men det er ganske enkelt det eneste retfærdige.

For alle har ret til mange gode år på pension.
Mads Hvidbjerg Kristensen, Hovedbestyrelsesmedlem, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mads Hvidbjerg er international sekretær og forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).


Flere artikler om emnet

Annonce