Annonce

Seniorer får sparket først, når der fyres i det offentlige

Aldersdiskrimination og luftige fordomme får offentlige ledere til at afskedige ældre medarbejdere, mener Djøf.
Når der er fyringsrunder på offentlige arbejdspladser, så er det oftere den ældre kollega, som bliver prikket på skulderen.

Den tendens har fagforbundet Djøf påvist over flere år. Og derfor kræver fagforbundet nu, at chefer og ledere i det offentlige tager fyringskulturen op til revision. Det skriver Politiken.

ældre medarbejdere bliver afskediget på baggrund af luftige fordomme og aldersdiskrimination

Djøf mistænker, at fordomme og aldersdiskrimination er årsagen til, at ældre medarbejdere har en større risiko for få en fyreseddel stukket i hånden.  

“Det er, som om offentlige arbejdsgivere har besluttet sig for, at ældre medarbejdere per definition er mindre produktive og mere støvede end deres yngre kolleger. Det er vi nødt til at gøre noget ved, for det ser ærligt talt ud, som om de ældre medarbejdere bliver afskediget på baggrund af luftige fordomme og aldersdiskrimination,” siger Sara Vergo, der er formand for de offentligt ansatte i Djøf, til avisen.

Djøfs undersøgelse fra 2017 viser, at Djøf-medlemmer over 50 år tegner for 35 procent af de fyrede medlemmer, mens de kun udgør godt 20 procent af medlemmerne.  
 

Svære at finde nyt job

Samtidig med at pilen ofte peger på en af de ældre medarbejdere, når der skal fyres på kommunekontoret eller i en statslig styrelse, så har en fyring større konsekvenser for seniorerne.

Mens ældre ledige sender flere ansøgninger end de yngre ledige

Det kræver nemlig en langt større indsats for de ældre at finde nyt arbejde, viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Mens ældre ledige sender flere ansøgninger end de yngre ledige, så oplever 82 procent af de 55-64-årige, at de har svært ved at finde job. Det gælder blot for 64 procent af de 30-49-årige.

Mens seks ud af ti af de ledige på mellem 40–49 år var i arbejde et år efter, at de blev arbejdsløse, så havde kun fire ud af ti ledige over 60 år fundet nyt job.
 

Djøf vil have lederne i tale

I Djøf vil man have de offentlige ledere i tale om seniorers værdi på arbejdspladserne, inden overenskomstforhandlingerne på det offentligt område i 2021.

“Når man som senior har en større risiko for at blive fyret og samtidig har sværere ved at finde et nyt job, hvis man bliver ledig, så er der altså behov for, at vi får analyseret seniorområdet grundigt forud for overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked til næste år,” siger Sara Vergo, der særligt mener, at fyringen af seniorer er paradoksal set i lyset af den stigende pensionsalder.

placeholder

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce