SF: Efterskoler er ikke de "ressourcestærkes højborg"

Erhvervsskoleeleverne er blevet glemt i venstrefløjens iver for at pleje middelklassens interesser i genåbningen, lyder det ellers fra socialdemokratisk ungdomsformand
Hus forbi.

Sådan lyder det fra SF, efter at Frederik Vad, der er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), har kritiseret venstrefløjen for i debatten om genåbningen at have indledt sig i en råbekonkurrence, hvor de plejer middelklassens interesser, mens erhvervsskoleeleverne er blevet glemt.

Frederik Vad mener ikke, at nogen på venstrefløjen har interesseret sig for genåbningen af for eksempel de skolehjem, hvor mange elever og lærlinge bor under deres skoleophold. I stedet har partierne til venstre for Socialdemokratiet haft mere travlt med at få efterskole- og højskoleeleverne tilbage.

Men det afviser SF’s uddannelsesordfører, Astrid Carøe. Uddannelsesordføreren advarer mod at spille uddannelserne ud mod hinanden, som hun formulerer det.

”Det er en balancegang,” siger Astrid Carøe til Netavisen Pio.

De ressourcestærkes højborg

”Men de efterskoleelever, som har haft det sværest ved nedlukningen, har også været dem, som har haft bedst af at komme afsted hjemmefra. De kommer fra hjem, som det har været godt at komme væk fra og prøve noget andet. Man skal passe på med at snakke om, at efterskolerne nødvendigvis er de ressourcestærkes højborg. Det tror jeg bestemt ikke.”

Genåbningsplan

Regeringen og dens støttepartier, Enhedslisten, SF og De Radikale, blev tirsdag enige om, at erhvervsskoleelever fra den 15. marts kan se frem til at få fysisk undervisning mindst én dag om ugen.

Men allerede før de er kommet tilbage, har Enhedslisten krævet, at erhvervsskolerne kommer forrest i køen i den videre genåbning.

”I det hele taget er det børn og unge, der står først for, men det gælder i høj grad også erhvervsskoleeleverne, som ikke kan lære alt det, de skal, over computeren,” skriver Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen på Twitter.

placeholder

Enhedslisten ser således gerne, at alle elever på erhvervsskoler skal i skole, før flere butikker og restauranterne åbner.

Det betyder, at alle eleverne fra næste fase kommer tilbage på halv tid, hvis det står til Enhedslisten. Hvilket i så fald vil betyde, at de kan komme i skole hver anden uge.

Det er en del af tirsdagens aftale, at afgangselever på erhvervsskoler kan komme fysisk i skole på halv tid i store dele af landet allerede fra mandag.

Det gælder dog ikke i hovedstaden, hvor det bliver én dag om ugen.

Elever, der ikke læser på sidste årgang, kan også møde til udendørs undervisning én gang om ugen.

Med aftalen forpligter partierne sig desuden til at have fokus på de dele af uddannelserne, som har svært ved at gennemføres ved fjernundervisning, når der er videre drøftelser. Det gælder eksempelvis netop erhvervsskolerne.

SF: Flere dispensationsmuligheder

Det samme mener Astrid Carøe, og hun opfordrer derfor DSU til i stedet at overbevise partifællerne i regeringen om at lade eleverne på erhvervsuddannelserne komme tilbage.

”Hvis det står til os, så er de nogle af dem, som står allerforrest i køen til at blive genåbnet hurtigst muligt,” siger uddannelsesordføreren.

Vi skal holde pandemien under kontrol

”Når vi ikke har åbnet endnu, skyldes det, at vi skal holde pandemien under kontrol. Men så har vi til gengæld lavet nogle ordninger for erhvervsuddannelserne, så man kan få udvidet sit grundforløb med fire uger, hvis man har behov for det. I det hele taget mener vi, at der burde være flere dispensationsmuligheder – for grundforløbene er enormt korte – hvis nogle føler, at det ikke har været nok for dem.”

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fremhævet netop erhvervsskoleeleverne i forbindelse med den kommende genåbning.

”De er en smule oversete i hele debatten,” skrev Mette Frederiksen på Facebook, efter at hun onsdag mødtes med Mai Villadsen for at drøfte genåbningsplanen.

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce