SF er dansk politiks oversete succes

Vælgerne har belønnet Pia Olsen Dyhrs resultatorienterede kurs. Spørgsmålet er om den succes nu skal veksles til ministerposter?
Foto: William Vest-Lillesøe
Pia Olsen Dyhr, formand for SF
Da Pia Olsen Dyhr som nyvalgt partiformand som noget af det første begyndte at tale om SF’s næste regeringsdeltagelse, ville latteren ingen ende tage.

På det tidspunkt var SF på røv og albuer røget ud af Thorning-regeringen. Talentmassen var efter et bittert formandsopgør på flugt ud af partiet og SF lå og rodede rundt omkring spærregrænsen i meningsmålingerne.

Pia Olsen Dyhr lignede ikke bare en kvinde der gik tilbage til en fuser. Hun lignede en kvinde der aktivt hoppede på alle de politiske landminer, som hendes forgængere Villy Søvndal og Annette Vilhelmsen ikke allerede havde jokket på.

Det går op og ned i showbiz og politik og hvor partier som Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der i 2014 kunne gå på vandet, nu er i dyb krise, så er situationen i SF den stik modsatte.

Når folkesocialisterne her i weekenden mødes i Kolding, kan de nemlig glæde sig over, at SF står til det bedste valgresultat i 10 år og at forholdet til Socialdemokratiet aldrig har været bedre.

Ud af hængekøjen

Det går op og ned, men når situationen i SF er særlig bemærkelsesværdig så er det fordi partiet lader til at have brudt den særlige SF-forbandelse, hvor vælgerne historisk groft sagt belønnede folkesocialisterne for at slumre i hængekøjen og omvendt straffede partiet for at indgå aftaler.

Her, efter to år som støtteparti, kan SF sætte kryds ved en lang række af partiets opfyldte mærkesager.

Den mest symbolske er nok Jakob Marks minimumsnormeringer, men en lang række forlig bærer SF’s klare fingeraftryk:

Klimalov, tandpleje til udsatte, afskaffelse af uddannelsesloft, Lindholm droppet, udrejsecenter på Langeland droppet, styrket psykiatri, stop for oliejagt i Nordsøen, naturnationalparker, klimaskovfond, plantebaseret kost i offentlige køkkener osv.

Regeringens forslag om at styrke forhøje dagpengesatsen de tre første måneder og styrke erhvervsskolerne ser nærmest ud til at være planket en til en fra SF’s eget forslag (der trækker på inspiration fra fagbevægelsen).

S har en historik for at ignorere venstrefløjen

SFs kritikere på venstrefløjen vil indvende, at SF ikke kan tage æren for resultaterne og at de skyldes pres fra Enhedslisten og de alternative partier.

Det er et taknemmeligt standpunkt, da det ikke kan efterprøves.

Men det kan konstateres uden forbehold, at socialdemokratiske regeringer har en lang historik for at ignorere deres parlamentariske grundlag.

At de mange indrømmelser til venstrefløjen falder sammen med SF’s pragmatiske linje er lige så åbenlyst.

SF får rutinemæssig kritik for at være alt for for følgagtige over for regeringen. Der er bare ikke noget der tyder på at vælgerne deler kritikken.

Uenige med kommentatorerne

En gruppe der til gengæld deler kritikken er kommentatorkorpset af politiske analytikere og iagttagere, der beundrer skarpe og polariserende standpunkter frem for stille resultater og kompromisser hvorfor latterliggørelsen af SF som “dikkende lammehaler” er udbredt i underholdningsprogrammer som “Besserwisserne og “Mogensen & Kristiansen”.

Men de SF’ere, der her i weekenden er samlet i Kolding, kan blæse avisernes lederskribenter og hele underskoven af spinatfugle og politiske klogeåger et langt stykke.

Kan blæse på avisernes lederskribenter og hele underskoven af spinatfugle og politiske klogeåger

Man har fundet en model der virker. Som partiet der med en let omskrivning af et gammelt konservativt slogan, er socialistiske stemmer der arbejder.

Og succesen bemærkes da også i andre partier. Selv om Alex Vanopslagh i Folketingets afslutningsdebat lavede sjov med Pia Olsen Dyhrs gode forhold til Mette Frederiksen, så forsøger Liberal Alliance at kopiere SF ved - som det eneste blå parti, at opføre sig tilsvarende loyalt over for Venstre.

Ansvarets åg

Den store udfordring for SF er, at det går så godt, at det kan være svært at se fordelen ved atter at påtage sig regeringsansvaret.

Som det står nu, kan SF vælge at køre på frihjul, når tingene bliver for besværlige.

Kommer man i regering er det slut med den slags fixe manøvrer

Det blev demonstreret ved regeringsindgrebet mod sygeplejerskekonflikten, som SF stemte imod, men dog alligevel hjalp igennem ved at stemme for hastebehandling af forslaget.

Kommer man i regering er det slut med den slags fixe manøvrer. Så står man last og brast med socialdemokraterne, der nok skal nyde atter at sætte folkesocialisterne under ansvarets åg.

I SF håber man at kunne undgå en gentagelse af sidste regeringskatastrofe ved at forventningsafstemme. En kravstrategi inspireret af det norske søsterpartis SV, hvor kravene er udviklet i samarbejde med baglandet, og regeringsdeltagelse afhænger af, at disse krav bliver en del af regeringsgrundlaget.

Det er en fix idé, men det efterlader stadig tvivl om hvorvidt partiet kan holde til de svære sager - være det sig lovindgreb mod strejkende offentlige ansatte, nye tidsler i udlændingepolitikken eller hvad fremtiden ellers måtte bringe

Passer Mette Frederiksen glimrende

Samtidig kan det være svært at se hvad Socialdemokratiet skulle opnå ved at optage SF i regeringen for den nuværende situation fungerer lige så fortrinligt for Mette Frederiksen som den gør for Pia Olsen Dyhr.

SF opsamler utilfredse socialdemokratiske vælgere, der ikke sympatiserer med partiets hårde udlændingepolitik, men de bliver inden for blokken og ender ikke som “spildte mandater” hos den yderste venstrefløj der bare siger nej til det hele.

Den dag hvor Mette Frederiksen for alvor får brug for SF’s mandater i regering vil sandsynligvis først opstå, når de skal bruges til at balancere en radikal regeringsdeltagelse.

Et set-up der pludseligt minder rigtigt meget om Thorning-tiden hvor SF rutinemæssigt blev kørt over at både Bjarne Corydon og Margrethe Vestager.

Men Pia Olsen Dyhr er på mange måder i en bedre position end Villy Søvndal i 2011 og modsat sin forgænger, har hun både ministererfaring og mulighed for at lære af fortidens fejl.

Set i forhold til de udfordringer hun i sin tid stod over for som nyvalgt formand er der ikke noget der virker uoverskueligt. Heller ikke regeringsdeltagelse.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

SF, er populariteten steget Jer til hovedet?

Sadek Al-Amood: "Min generation har taget ansvar under coronaen – nu må I gamle betale". Sadek, hvem tror du har betalt for at DU kan læse Økonomi på Københavns Universitet??? De unge eller de gamle? Eller måske din familie?
Din profil her https://sf.dk/politiker/sadek-al-amood/ fortæller jo ikke meget om hvem du er: hvor kommer du fra, hvad din familie har bidraget med i Danmark, ...
Din udtalelser vidner om at du ikke ved ret meget om hvordan tingene hænger sammen i Danmark. Du er blank!

Se interviewet her https://www.dr.dk/drtv/se/aftenshowet_-moed-bla-mette-blomsterberg-sebas... se 24 minutter i udsendelse.

“Klimalov, tandpleje til udsatte, afskaffelse af uddannelsesloft, Lindholm droppet, udrejsecenter på Langeland droppet, styrket psykiatri, stop for oliejagt i Nordsøen, naturnationalparker, klimaskovfond, plantebaseret kost i offentlige køkkener osv.”

Hvor er fornyelsen. Ene almindeligheder som knap en borgerlig blå kan være imod.

I betragtning af at en vis Antorini godt hjulpet af en tidligere beskæftigelsesminister ødelagde ti års folkeskoleundervisning som engang var kæphesten i SF.

Vægtskålen i danskernes samlede vurdering, falder langt fra til SFs fordel.

At fruen der står i spidsen for SF med fin påklædning og altid smilende ikke formår at jage vælgerne bort, viser blot hvor langt SF er fra at nå klimamålene.

Start med tøjbranchen i stedet for landbruget og alt det andet SF er så optaget af.

Subsidierne som tøjimporten modtager ved Maersk containerskibenes kæmpeoverskud ved at hente alle mærkevarerne hjem fra høj-CO2 landene Kina, Indien, Fjernøsten osv.

Hvis fruen sammenlignede sit tøjbudget med sit madbudget, ville det gå op for hende og de andre kvinder i SF, at de forfølger det forkerte land!

Men uden al staffagen var der naturligvis ikke vælgere til SF.

Lars Løkkes strømpeforbrug er nul og niks sammenlignet med kvindernes tøjbudget i SF.

Altid velklædte og smilende!

På jagt efter dansk landbrug!

Landets mindste erhvervsgruppe!

Men de cafelatte og de smarte og velklædte piger i byerne, kan identificere sig med SF-pigerne.

Og ingen føler sig stødte over at forfølge dansk landbrug!

Alle kan nyde solen og bekræfte hinanden!

Og gud hvor ser du godt ud i dag!

Lige hjemkommet fra Kina! Med Maersk-container!

Nå nej, det siger man da næppe!

Det er jo købt på nettet!

Og hun netter sig i stolen!

Godt ser det ud! I SF!

Og hvem vil ikke gerne se godt ud!

Men det ser ikke godt ud i Danmark!

Snart lukker biksen! Landbruget hvor al rigdommen kom fra!

Danmark er en brugsforening! Engang byttede vi i foreninger produkter som vi selv fremstillede!

Nu købes alt i udlandet! Fra en computer! Hvor smart!

Kun landbruget forurener og ødelægger klimaet!

Vi må straks købe alle landbrugsvarer fra udlandet! Måske Kina!

Så rammer det ikke os!

Hvor er solen skøn her i København! Det går så godt i SF!

Tøj skaber folk!

Men hvad sagde drengen i Kejserens nye klær?

“De kommer fra Kina! Men det er der ingen der ser!”

Jeg vil til enhver tid gerne sidde til bords med Pia Olsen Dyhr ved en bedre middag; hun er efter alt at dømme en rigtig humørbombe. Jeg vil til gengæld love aldrig nogensinde at stemme på hende til et Folketingsvalg, dertil er hendes meninger for letkøbte, for populistiske og for landsskadelige.

Pia Olsen Dyhr holdt sin landsmødetale.

Alt sammen de sædvanlige floskler.

Bortset fra et citat fra Kasper Hjulmand: At med kærlighed kan man stille flere krav.

Ellers blev Fogh og Pape irettesat.

Men ingen selvkritik.

SF der ødelagde folkeskolen. Uden kærlighed. Kun lange skoledage. Nationale test. Tvangspædagogik med bevægelse og normer for hverdagen.
SF der med deres evige snak om jordens undergang har forøget antal psykiske lidelser hos småbørn og børn og unge.
SF der taler om alt det man ikke må spise. Spiseforstyrrelser hos piger er i fremgang selv ude på landet.
SF der taler om at støtte sygeplejersker, men gav ingen penge til de strejkende. Lagde stemmer til et indgreb.

Pia Olsen Dyhr forfører folk med sine små historier.

Der er ingen konsekvenser og ingen politik. Kun retorik.

Det eneste konkrete fruen kan fremdrage er gammel tresserpolitik.

Landbruget skal med med nakken! Hvor meget udtrykkes i konkrete tal! Talens eneste konkrete indhold!

SFs had til dansk landbrug er kolossalt!

Lavbundsjorde kan ingenting. Lavbundsjorde er ingenting.

De fuldender kun et sekund af sult! I børnehaven. I skolen. I udlandet.

Takket være SF er lavbundsjorde ingenting!

Der er kun os. Os i SF. Offentligt ansatte. Alt andet er ingenting!

Eller med en satirikers tegning:

“Jeg er transdansk. En dansker der er født i en SF krop!”

Krænkelser med tegninger er vigtige i folkeskolen, siger fruen. Det giver frihed!

Frihed for danskerne til at være den man vil være.

En SFer spiser ikke kød, køber ikke danske landbrugsvarer, flyver aldrig til møder, men gerne på ferie….

Osv., osv.

Pia Olsen Dyhr tegnede selv en fin karikatur af en SFer. Væsenet der blev født til at bekæmpe kommunismen, må man forstå af hendes historiske gennemgang!

Nu er kommunismen pludselig blevet til dansk landbrug!

Og Pape den stakkel hvis plejeforældre forsørgede ham med avlen fra landbrugsjorde!

Han er bragt i et dilemma imellem SF og oprigtige forældre. Der med kærlighed gav den lille Søren alt!

Nu vil Pia Olsen Dyhr lade ham kærligheden at føle!

Og hele dansk landbrug. Præcist som da Carl Valentin egenhændig nedlagde dansk minkavl.

I SF har man en særlig kærlig hånd.

Små børn slæbes med til landsmøder som helt små.

De psykiske lidelser springer ud af tv-skærmen, når man ser SFerne klappe!

Pias taler om svigtede børn, unge og underbemidlede får klapsalverne på højeste niveau!

Men resultatorienteret! Det er SF kun imod landbruget!

Kommunismen har altid bekæmpet jordbesidderne! De gav mad på bordet!

Hvem skaber klimaet?

Den der hakker roerne?
Eller den der spiser sukkeret der forædles ud af roerne?

SFere er naive sjæle! Der hopper på egne små anekdoter!

Spørg i Brugsen hvor tingene kommer fra?
Eller spørg når du bestiller på nettet?

I aftenens NRK nyheder fortalte den norske satiriker om politikernes manglende lyst til satirikernes pen.
Pennen der viser forlorenheden i politikernes beslutninger!

Politikere føler sig krænkede af den satiriske pen.

Netop Pia Olsen Dyhr mente at satiriske tegninger skal indgå som kulturstof i folkeskolen.

Lad os håbe at rigtig mange satirikere bidrager til forståelsen af dansk politik!

SF er en satire i sig selv!

Luftkasteller, solspejlinger og fatamorganaer!

Samt massegrave af mink!

Skønne billeder i de statslige lærebøger for folkeskoleelever.

Hør eller se selv damens tale.

Satire er altid en forvrænget tegning af den kærlige virkelighed.

Rav-Åge er i øvrigt Pia Olsen Dyhrs yndling.

Om han får sin egen tegning i de statslige lærebøger, må tiden vise!

Når SF får magt, som de har agt!

Men lad være med at tegne abonnement på fru Olsens lære! Så ryger friheden!

Især for landbruget!

I SF ved de bedst. Og stående ovationer fulgte, da Dyhr betonede at SF valgte ret side i Afghanistan- krigen!

Hvad det så end måtte betyde!

Hønge vil vist af med forsvarsministeren. Hun går samme vej som dansk landbrug!

Lavbundsjorde opfylder kun et sekund af Danmarkshistorien. Der er ingen fortrydelsesret! Betal selv prisen!

Pia er en god taler! Og indkaldelsen til landsmøde påbød stående ovationer i 270 sekunder.

SF har styr på retorikken og lavbundsjorde. Flade tegninger uden kærlighed!

Dyhr overvejer fortsat landstrænerens ord: Med kærlighed kan stilles højere krav!

Tænk det har folkeskolelærere praktiseret i årtier! Også før lærerkonflikten!

Men Antorini vidste bedre! Nu tøver Dyhr!

Bedre sent end aldrig! Måske landmændene og Pape kan finde hinanden i en særlig kærlig omfavnelse!

Med en særlig kærlig nedsættelse af dimittendsatsen vil statsministeren få flere akademikere i arbejde!

Mon Pia Olsen Dyhr fik forsamlingen til at billige dette kærlige træk?

Gæt selv? Eller se satiretegningen i de statslige lærebøger om føje år!

Lavbundsjorde og lavtlønsjob i en og samme tegning. Det var dagens tegning fra fruen! På landsmødet.

Resultatorienteret kurs? For landmænd? For dimittender?

Fruen taler godt, forfører godt. Og er altid i klimauvenligt, Dyhr tøj!

Resultater er en by i Rusland!

Aksel for h******, hvorfor bliver du ved med de lange udredninger. Det kan sgu da ikke være lige vigtigt alt sammen. Gør dig nu umage med korte og præcise indlæg.

Det ville være godt med et parti der støttede Storkøbenhavn og drømme om at den anden metropol i Norden blev Øresundsregionen. Alså Megabyen hvor de meget profitabel virksomheder/højelønninger i viden økonomien søger hen.

SF høster stor opbakning, ingen tvivl om det.

På mange måder minder deres succes om den som DF oplevede, under de skiftende blå regeringer op gennem nullerne.
De stillede krav som de vidste ville blive gennemført uden de store sværdslag og derudover red de bare med på succesen som Fogh leverede.

Men da Lars Løkke ikke længere stod med regeringsmagten, smuldrede DFs opbakning. På samme måde risikere SF at tabe hele succesen på gulvet, i det øjeblik deres egen politik skal stå på egne ben.

Annonce