SF-formand gav baglandet hvad de kom efter

Netavisen Pio har samlet de 5 vigtigste udmeldinger fra SFs landsmøde, der bød på anti-stress, krav til regeringssamarbejde og miljøkærlighed
SF var i weekenden samlet til landsmøde i Kolding. Og efter nogle år, hvor SF har kæmpet for eksistensen, så var det vigtigt for formand Pia Olsen Dyhr og resten af ledelsen, at sende et signal om, at der er ro i partiet og nu går det igen fremad.

Der er også meget for SF at have optimismen i. Partiet har de seneste to år haft en lille medlemsfremgang og meningsmålingerne har stabiliseret sig omkring de 5 procent, tilpas langt fra spærregrænsen til at man ikke længere behøver været bekymret for det. Og kommunalvalget i efteråret gav en lille fremgang.

Pia Olsen Dyhr havde intet behov for at rokke båden, men gav de delegerede klar tale med en masse klassiske SF-mærkesager, som gik rent hjem hos de delegerede.

Se hele Pia Olsen Dyhrs tale her:

De fem skarpeste markeringer fra SFs landsmøde i Kolding lød således:


1) Klar opfordring fra
3F: ’Lad være med at blande jer’
Overenskomstforhandlingerne på det offentlige område er naturligvis ikke gået henover hovedet på SF- I hendes landsmødetale lød der fuld opbakning fra Pia Olsen Dyhr til de offentligt ansatte.

”Alle offentligt ansatte har krav på respekt. At det er tid til at styrke velfærden og sikre ordentlige arbejdsvilkår. Ikke det modsatte,” sagde Pia Olsen Dyhr, med direkte adresse til statens forhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V) og KLs topforhandler Michael Ziegler. Regionernes forhandler Anders Kuhnau (S) blev til gengæld tavst forbigået.

For at understrege pointen om at SF er på lønmodtagernes side, var sygeplejerskernes formand Grethe Christensen også invitereret som gæstetaler, og hun gentog lønmodtagernes krav om en løsning for alle, inklusiv en arbejdstidsaftale for lærerne, Der vakte jubel blandt SF’s medlemsskare, hvor en betydelig del selv er ansat i den offentlige sektor.

SF havde også inviteret 3Fs formand, Per Christensen, til at holde hilsningstale og han brugte blandt andet lejligheden til at minde SF (og andre) om at holde sig væk fra konflikten på arbejdsmarkedet:

”Jeg er nødt til at sige: Lad være med at blande jer fra Christiansborgs side. Og selv om I gør det ud fra den bedste mening. Med støtte,” sagde han.


2) SF vil have ro på og mindre stress

SF brugte blandt andet landsmødet til at lancere en såkaldt ro-på-reform, et opgør med konkurrencestat og præstationssamfundet, som skal give især de stressede offentligt ansatte samt elever studerende bedre tid på arbejde og til studierne.

”Det er på tide at gå en anden vej – væk fra præstationsræset, væk fra konkurrencestaten og væk fra fortællingen om, at økonomisk vækst fører til et bedre samfund uanset hvad,” lyder begrundelsen fra SF, om hvorfor de

SF foreslår blandt andet, at børnefamilier får ret til at gå på nedsat tid, betalt af et SU-lignende lån, der skal være bedre mulighed for flextid og så ønsker SF et opgør med produktivitetskravet på 2 procent på sygehusene.

I skolerne, på ungdomsuddannelser og på de videregående uddannelser, skal det være slut med karakterranglister, obligatoriske nationale tests, fremdriftsreformen og der skal være væsentligt færre karakterer. Uddannelsesloftet skal væk og det samme skal alle besparelser på uddannelsesområdet.

Og så skal den offentlige sektors svar på Dødsstjernen - Moderniseringsstyrelsen – også afskaffes.


3) Kærligheden til miljøet lever i bedste velgående

Det grønne har altid været en SF-mærkesag og partiet brugte landsmødet på at foreslå en plan, der skal sikre at Danmark i 2030 kan indføre et forbud mod salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030.

”Danmark skal melde sig på banen og følge de mest ambitiøse lande på det her område. Derfor foreslår SF et stop for salg af benzin- og dieselbiler fra 2030, så alle nye biler fra 2030 bliver fossilfri, dvs. at de skal køre på el, biogas eller avancerede biobrændstoffer,” lyder det fra partiet,

SF foreslår blandt andet end omlægning af registreringsafgiften, så benzin- og dieselbiler bliver dyrere, mens de energirigtige biler bliver billigere. Desuden vil SF gøre det nemmere at oprette miljøzoner i byerne og så skal det offentlige forpligtiges til at købe el-biler (hvor det med rimelighed kan lade sig gøre).


4) Mindre brugerbetaling på sundhedsområdet

Endnu en klassisk SF-mærkesag er ulighed i sundhed, hvor partiet foreslår at man begynder aftrapningen af en lang række af de sundhedsydelser, som der i dag er brugerbetaling på, blandt andet fysioterapi og tandlæge.

Brugerbetaling er med til at skabe et ulogisk og ulige sundhedssystem, fordi tandlæge, fysioterapeut, kiropraktor, psykolog og store medicinudgifter i høj

grad belaster borgere uden for arbejdsmarkedet og med de små indkomster,” står der i vedtagelsen, hvor partiet blandet foreslår gratis forebyggende tandbehandling, startende med de 18-24-årige, fuldt tilskud til aggressive tandsygdomme som for eksempel paradentose og gratis psykologhjælp til unge.

SF vil desuden have gennemført en analyse, der viser at det er en god forretning for samfundet at nedbringe brugerbetalingen og den ”økonomiske gevinst, der opnås ved reduktion af brugerbetaling, ønsker SF øremærket til yderligere at nedbringe brugerbetalingen”.


5) Regeringdannelse eller ej: Vi er jo centrister i SF

Det gjorde uden tvivl ondt på SF at sidde i regering med Vestager og Corydon fra 2011-2015, hvorfor muligheden for regeringssamarbejde også blev drøftet intenst på SFs landsmøde.

Men henvisning til en forgænger på lagde Pia Olsen Dyhr klar afstand til andre oppositionspartier som Enhedslisten og Alternativet: ”Vi er med Aksel Larsens ord jo centrister. Vi forener visioner med realpolitik. Det må også være vores tilgang til en ny rød regering, siger hun med henvisning til partistifteren”.

Partiformand Pia Olsen Dyhr så ingen fidus i at så tvivl om hvem partiet skulle pege på. Hvis man ikke tager entydig stilling, så vil det kun gavne Lars Løkke, hvorfor Pia Olsen Dyhr pegede klart på Mette Frederiksen.

Men samtidig stod det også klart på SFs Landsmøde, at man ikke vil i regering for enhver pris og at man vil stille store krav for at indgående i kommende regeringssamarbejde.

”Det skal altid være de politiske resultater, der skal være det styrende for vores position. Vi kommer aldrig - aldrig - igen til at sige ja til at føre borgerlig økonomisk politik”, lød det fra Pia Olsen Dyhr der høstede massive klapsalver fra salen.


Bonus: Auken genvalgt som EP-spidskandidat
Som bonusinformation bør SFs landsmøde også på en gentagelse af den årelang tradition med at genopstille partiets EP-medlem Margrethe Auken til hvad der kan blive hendes fjerde periode i Europa-Parlamentet.

"Jeg er i min bedste Bernie Sanders-alder," sagde den 73-årige politiker, der første gang blev valgt i 2004 og kan dermed holde 20 års-jubilæum i Bruxelles, hvis hun bliver genvalgt og sidder den kommende periode ud.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce