SF-formand vil samle rød blok om fem mål

De røde partier bør fokusere mindre på uenighed og mere på det de er enige om, ellers risikerer de endnu en sejr til Løkke, lyder det fra Pia Olsen Dyhr.
Oppositionen må stoppe den interne kamp og rette kanonerne mod de borgerlige, ellers risikerer man, på grund af ”internt fnidder” - at miste flertallet til Lars Løkke Rasmussen.

Sådan lyder opsangen til hele oppositionen fra SF-formand Pia Olsen Dyhr i en kronik, som Dagbladet Information bringer tirsdag.

”Baseret på de seneste ugers medievirak skulle man tro, at rød blok var ved at gå op i limningen,” skriver hun i kronikken, hvor hun understreger, at de fem partier selvfølgelig er forskellige og at hver har deres egen vision for Danmark. Men selv om partierne vil noget forskelligt, så er der stadig meget der forener dem, skriver hun.

Sats på klima og velfærd

Pia Olsen Dyhr oplister derefter fem punkter, som hun mener oppositionen bør kunne samles omkring. Det drejer sig om en ambitiøs klimapolitik, som inkluderer en målsætning om et fossilfrit Danmark allerede i 2045, flere el-biler samt satsning på bedre kollektiv trafik.

”På trods af tomme gestusser med grønne logoer og udtalelser om at tage miljøet alvorligt, har regeringen sendt Danmark langt væk fra den grønne førerposition, vi kunne have haft,” skriver hun.

Den anden ting, der samler rød blok, er ønsket om flere penge til velfærd, hvor de røde partier er samlet om at sikre flere ressourcer til blandt andet uddannelse, psykiatri og børneområdet. Og ikke mindst et opgør med det såkaldte omprioriteringsbidrag.

”Blot det faktum, at rød blok danner fælles front i spørgsmålet om at droppe de årlige besparelser på to procent på uddannelsesområdet, vil have massiv betydning for virkelige mennesker og er essentielt for Danmarks fremtid – bare spørg ude på uddannelsesinstitutionerne,” skriver hun.

Opgør med børnefattigdom og centralisering

Hendes tredje punkt handler om at bekæmpe at 25.000 børn lever i fattigdom i Danmark, som hun mener regeringen ingen plan har for at gøre noget ved, men hellere vil prioritere skattelettelser.

Pia Olsen Dyhr mener også, at rød blok kan samles om en fælles satsning på natur og miljø, hvor de røde partier vil udlægge et større areal til urørt skov, end regeringen og indføre strammere regler for sprøjtegifte.

Det er heldigvis ambitioner, der samler hele rød blok

Og endelig mener SF-formanden, at partierne kan samles om et opgør med centralisering, som Lars Løkke Rasmussen siden 2007 har stået i spidsen for, så der i dag er meget store afstand til helt basal velfærd.

”Den udvikling skal vendes, så vi får mere nærpoliti, sygehuse tættere på borgerne og bedre vilkår for landsbyskoler. Det er heldigvis ambitioner, der samler hele rød blok,” skriver hun.

S hilser velkommen, øvrig opposition afviser

Pia Olsen Dyhrs opfordring bliver vel modtaget af Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen, der kaldet ”det et positivt og konstruktivt bidrag”.

Anderledes er reaktionen fra de tre øvrige partier i oppositionen. Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, siger til Dagbladet Information, at han ikke har nogen om ambitioner om at finde fælles fodslag.

”Vi går gerne ind på konkrete initiativer og vilogså støtte andre partiers forslag, som vi synes er gode, men et fælles projekt op modnæste valger altså en forbipasserende mulighed. Det kommer ikke til at ske,” siger han til avisen.

De radikale er enige med det politiske indhold i kronikken, men folketingsmedlem Sofie Carsten Nielsen mener at Socialdemokratiets parløb med Dansk Folkeparti på udlændingeområdet står i vejen.

”Det er en samletretning, vi skal trække Danmark i, og hvis vi skal have held med at trække i den rigtige retning, så kan vi ikke lade Dansk Folkeparti diktere det,” siger hun.

Heller ikke Enhedslisten er imponeret. Partiets ordfører Rune Lund mener, at kronikkens punkter er udtryk for ”laveste fællesnævner”.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook