SF-forslag: Ingen børn skal starte i børnehave, før de er fyldt tre

En national aldersgrænse skal sikre, at kommuner ikke sender børn i børnehave som en spareøvelse, mener SF.
Foto: William Vest-Lillesøe
Jacob Mark, folketingsmedlem for SF
Kommunerne skal ikke kunne sende børn under tre år i børnehave.

Det mener SF, der med et nyt forslag vil forbyde, at kommunerne sender børn under tre år videre i børnehave. Vel og mærke medmindre forældrene ønsker en tidligere start, og barnets pædagoger samtidig vurderer, at det er forsvarligt.

Det skriver Jyllands-Posten.

I 41 ud af landets 98 kommuner var det i 2018 tilladt at lade børn starte i børnehave inden de er fyldt tre år

"Vi ønsker at sætte en stopper for, at børn skubbes for tidligt i børnehave. Det er ikke til gavn for børnene og betyder tværtimod, at de kan føle sig pressede og ikke har det antal voksne omkring sig, som de har brug for," siger Jacob Mark til avisen.

I 41 ud af landets 98 kommuner var det i 2018 tilladt at lade børn starte i børnehave inden de er fyldt tre år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Den muligheden vil SF nu fjerne og i stedet indføre lov, der sætter en landsdækkende aldersgrænse for børnehavestart.


Frygter at økonomien bestemmer

SF mener nemlig, at kommunernes mulighed for at lade børn starte før kan være en spareøvelse.

Det koster i gennemsnit en kommune 100.000 kroner årligt at have et barn i vuggestue, mens en plads i børnehaven kun koster 80.000 kroner.

det koster 325 millioner kroner at finansiere forslaget

SF forsøgte uden held at finde opbakning til forslaget i januar 2019. Dengang estimerede beregninger, at det koster 325 millioner kroner at finansiere forslaget.

Penge, som SF vil finde ved at indføre en formueskat på 0,5 procent af formuer på over fem millioner kroner.
 

S: Skal ikke være en spareøvelse

Hos Socialdemokratiet ser man ikke umiddelbart et behov for at lægge et sådan forbud på kommunerne, men partiet børneordfører, Jens Joel, understreger over for Jyllands-Posten, at børn ikke bør sendes i børnehave, for at kommunen kan spare penge.

Han peger samtidig på, at kommunerne har fået løftet deres økonomi med finansloven for 2020, og at det er vigtigt at give rum til det kommunale selvstyre, og at der er en pointe i at lade kommunerne bestemme overgangen fra vuggestue til børnehave.


Enhedslisten støtter forslag

Enhedslisten bakker op om grænsen på tre år, mens De Radikale vil skyde diskussionen af forbudet til finanslovsforhandlingerne for næste år.

Netavisen Pio har kontaktet Kommunernes Landsforening (KL) for at spørge, hvordan et eventuelt forbud vil påvirke kommunernes mulighed for at planlægge overgangen fra vuggestue til børnehave fleksibelt i den enkelte institution. KL oplyser, at man ikke udtaler på baggrund af enkelte partiers forslag.

På listen er både kommuner i Øst- og Vestdanmark

I de 41 kommuner, hvor reglerne muliggøre at børn kan flyttes, før de er fyldt tre år, ligger den såkaldte flytteregel på mellem 2 år og 8 måneder - 2 år og 11 måneder.

På listen er både kommuner i Øst- og Vestdanmark og velhavende kommuner som Dragør og Helsingør, såvel som udkantskommuner som Lolland og Langeland Kommune.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce