Annonce

SF-profil blander sig i Samsam-sag: En skamplet, hvis den ikke undersøges

Man kan sgu da ikke forsvare retsstaten og så bare lade den sag køre videre mørklagt, mener Jacob Mark.
Foto: William Vest-Lillesøe
Jacob Mark, gruppenæstformand for SF
Sagen med den dansk-syriske mand Ahmed Samsam fortsætter med at skabe stor debat på Christiansborg.

Den i dag 32-årige Samsam blev i 2018 idømt otte års fængsel for terror, men var han i virkeligheden agent hemmeligt udsendt af de danske efterretningstjenester?

Det vil flere partier i Folketinget have undersøgt, men de tre regeringspartier er imod.

Nu blander SF's gruppenæstformand Jacob Mark sig i debatten.

"Jeg mener seriøst, at det er en skamplet, hvis ikke Folketinget undersøger den sag til bunds," skriver han på Twitter og fortsætter:

"Jeg begriber faktisk ikke, hvis man som folketingsmedlem hører podcasten 'Mørklagt - Agent Samsam', og IKKE tænker at man har pligt til at undersøge sagen. Så er man jo en af de politikere, man ser i film som åbenlyst UNDLADER at reagere, når man bør reagere."

"Manden (Ahmed Samsam, red.) har jo åbenlyst haft et samarbejde med efterretningstjenesterne," konkluderer Jacob Mark på baggrund af podcasten og fortsætter:

"Manden er åbenlyst blevet dømt og efterladt i et spansk fængsel uden at få den nødvendige bistand fra Danmark."

Det er jo ikke et argument

Jacob Mark understreger, at Ahmed Samsam, der har et alenlangt synderegister med domme for vold, røveri, våbenbesiddelse og narko, har foretaget "idiotiske valg":

"Men man kan sgu da ikke forsvare retsstaten og så bare lade den sag køre videre mørklagt," skriver han.

"Det er jo ikke et argument imod al åbenhed, at man skal tage hensyn til efterretningstjenesternes arbejde - de arbejder for at vi kan leve i frihed. Så må vi også værne om de principper."

"Og spar mig for det uduelige argument om at man jo har “tilsynet” (Tilsynet med Efterretningstjenesterne, red.). Det tilsyn kan ingenting gøre, for de er også underlagt tavshedspligt. Og så ender sagen i ring."

Langer ud efter Dahlin og Hummelgaard

Før valget og inden SVM-regeringen blev dannet ønskede Venstre og Moderaterne en undersøgelse af sagen, men det ønske har de efterfølgende droppet. Og det undrer Jacob Mark:

"Jeg håber det er en lodret ordre oppefra, der har fået (Venstres politiske ordfører) Morten Dahlin og justitsminister Peter Hummelgaard til at stille sig sådan til den sag."

"To så kloge mennesker kan efter min mening simpelthen ikke ende i den konklusion af egen vilje, at den sag IKKE skal undersøges".

placeholder

Kommer en forundersøgelse

Partierne uden om regeringen besluttede i sidste uge at iværksætte en forundersøgelse af Samsam-sagen.

En forundersøgelse betyder, at Folketingets Granskningsudvalg kan stille skriftlige spørgsmål til ministre og formulere samrådsspørgsmål.

Derefter kan udvalget indstille om eksempelvis en egentlig undersøgelse af sagen. En forundersøgelse kræver blot en tredjedel af Folketingets stemmer, altså 60 mandater.

Det kræver dog et flertal i Folketinget at iværksætte en egentlig undersøgelse, og det har oppositionen ikke uden regeringen.

Og står det til de tre regeringspartier, så skal der ikke laves en offentlig undersøgelse af sagen:

"Jeg har på vegne af Socialdemokratiet sagt, at vi ikke bakker op om en undersøgelse af Samsam-sagen. Hvis vi skal have efterretningstjenester, som skal passe godt på os, så skal vi passe godt på vores efterretningstjenester. Med det menes der, at der er forhold, som vedrører efterretningstjenesterne, som ikke kan lægges offentligt frem af hensyn til tjenesternes arbejde med at passe godt på danskernes sikkerhed og tryghed," sagde Socialdemokratiets politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen til Berlingske.




 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den ekstremt kriminelle IS-terrorist Ahmed Samsam, der har mindst ni domme for grov kriminalitet, havde aldrig været et "dansk" problem, hvis danskerne havde stemt dansk på FP og DF.

Annonce