SF-profil: "Det er ikke okay, Mellemfolkeligt Samvirke"

Phoner-sagen: ”Det er bare spekulation i at få telemarketingsarbejdet lavet så billigst som muligt,” mener Karsten Hønge
”Det er ikke okay, Mellemfolkeligt Samvirke”.

Sådan siger SF’s beskæftigelses- og udenrigsordfører, Karsten Hønge, til oplysningerne om, at udviklingsorganisationen, Mellemfolkeligt Samvirke, køber sig til telemarketingsydelser hos firmaet TMPO, der spiser sine danske phonere i Berlin og Malaga af med henholdsvis 66,5 og 60,5 kroner i timen.

Som afdækket af Netavisen Pio i flere artikler kan hverken MS’s fundraisingschef, Benjamin Thue Hansen, eller MS’s generalsekretær, Tim Whyte, se noget galt i arrangementet. De henholder sig til, at TMPO med lønningerne følger mindstelønnen i både Tyskland og Spanien.

TMPO har overenskomst med HK. Ifølge overenskomsten får TMPO’s få phonere i Danmark en timeløn på mellem 121 og 124 kroner i timen, men de unge danskere, der arbejder som phonere for TMPO i Berlin får kun omkring det halve i timen.

Woorking poor

En tidligere ansat hos TMPO har fortalt Netavisen Pio, hvordan det er meget svært at få lønnen til at række til husleje, mad og andre fornødenheder:

”Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for at modvirke fattigdommen, men benytter selv working-poor-arbejdskraft. Det er dybt dobbeltmoralsk,” sagde en tidligere ansat hos telemarketingbureauet TMPO til Netavisen Pio i fredags.

”Det kan ikke nytte, at man kaster med æbler, når man selv er et skrog. Det er bare spekulation i at få telemarketingsarbejdet lavet så billigt som muligt. Det burde MS holde sig for gode til,” siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.

Jeg har været medlem af MS i næsten 40 år. Jeg er rigtig skuffet over, at MS gør den slags

”MS burde leve op til deres egne idealer. Jeg har været medlem af MS i næsten 40 år. Jeg er rigtig skuffet over, at MS gør den slags. MS står for alt mulig andet. MS står for ordentlighed, respekt for levevilkår, sætter sig ind i hvordan andre mennesker lever, bekæmper fattigdommen rundt om i verden. MS står normalt for høje moralske og etiske standarder, men her plasker MS i med begge ben. Det er bare ikke okay,” mener Karsten Hønge.

S: MS bør overveje valg af callcenter en ekstra gang

Den socialdemokratiske udviklingsordfører, Daniel Toft Jakobsen, mener, at MS' bør overveje sit valg af callcenter "en ekstra gang":

Umiddelbart ser det bestemt ikke kønt ud

"Umiddelbart ser det bestemt ikke kønt ud. Udviklingsarbejde handler først og sidst om solidaritet. Derfor er det også helt afgørende, at alle os, der arbejder med udviklingsarbejde, gør os umage for at tænke solidaritet ind i alt, hvad vi foretager os. Set i det lys, er det ærgerligt, hvis et valg af callcenter eller andet, stiller spørgsmål ved denne solidaritet, skriver Daniels Toft Jakobsen i et mail-svar til Netavisen Pio og fortsætter:

"Uanset hvad loven siger, er det altid værd at overveje, om nogen kan opfatte ens valg og handlinger som værende usolidarisk og asocialt. Mellemfolkeligt Samvirke gør et godt og vigtigt stykke arbejde rundt omkring i verden. Men der er noget her, som jeg ville overveje en ekstra gang, hvis jeg var Mellemfolkeligt Samvirke."

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, siger til Netavisen Pio, at MS har problemer med etikken:

"Det her er ikke i orden. Etisk er det ikke i orden."

Han efterlyser svar fra HK på, hvad der kan gøres i det konkrete tilfælde:

"Nøglen til løsning af den her sag ligger hos HK. Hvis HK mener, at der mangler lovgivning på området, så må de komme til os politikere."

Forbund på stribe kritiserer MS

Kritikken fra SF følger den kritik, som HK har rettet mod Mellemfolkeligt Samvirke.

Formanden for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, er således ikke imponeret over MS’ ageren i denne sag:

”Mellemfolkeligt Samvirke er optaget af at mindske verdens fattigdom, af verdensmålene og af at verdens arbejdere har ordentlige arbejds- og lønforhold. MS er såkaldte do-gooders. Og det er rigtig fint. Men det dur ikke at være do-gooders på et lille hjørne af verdenspolitikken – og så bare lade resten sejle. Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre,” sagde René Knudsen torsdag i sidste uge til Netavisen Pio.

Også Malerforbundet og Dansk EL-Forbund, der er kollektive medlemmer af Mellemfolkeligt Samvirke kritiserer udviklingsorganisationens aflønning af de danske phonere i udlandet.

Fagforbundet BUPL er også kollektivt medlem af Mellemfolkeligt Samvirke. Også de kritiserer nu Mellemfolkeligt Samvirke:

”Det er ikke i orden, sådan som Mellemfolkeligt Samvirke optræder her. Det er ikke i orden at lokke unge mennesker med spændende oplevelser rundt om i Europa – og så spise dem af med en meget, meget lav løn. Det er en ommer,” siger medlem af BUPL’s forretningsudvalg, hovedkasserer Lasse Bjerg Jørgensen, til Netavisen Pio.

Derfor er det helt forkert, at MS med dette arrangement pletter sig selv

”I BUPL deler vi værdier med MS. Vi deler MS’ kamp mod fattigdom og uretfærdighed rundt om i verden. Derfor er det helt forkert, at MS med dette arrangement pletter sig selv,” understreger Bjerg Jørgensen, der udtaler sig på BUPL's vegne.

Opdateret 11. september kl. 13.25 med kommentarer fra udvikliongsordførerne Daniel Toft Jakobsen (S) og Christian Juhl (EL).

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Til Poul Simonsen
Enig. Det er i øvrigt underligt at man skal melde sig til en liste for at blive fri.
Man skulle kun melde sig, hvis man er interesseret i alle disse "tilbud".
Hvad angår politkerne, ved man jo ikke om nogle lobbyister har bearbejdet dem for at lave dette system.
Og hvor var det belejliget for nogle, at Robinsonlisten for nogle år siden blev lækket ved en "beklagelig fejl" og lå til hentning i nogle timer. Hvem havde bestil dette stunt??.

Annonce