SF-profil flytter til København

Der bliver kamp om SF-mandaterne i Københavns Storkreds, når finansordfører flytter til København.
Foto: Hans Zeuthen
Lisbeth Bech-Nielsen, folketingsmedlem for SF
SF's finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen flytter opstillingskreds fra Aalborg, i Nordjylland, til ved næste valg at være på stemmesedlen i Københavns Storkreds, der udover København dækker Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner..

Lisbeth Bech-Nielsen der hed Bech Poulsen, indtil hun blev gift, er blevet opstillet af SF's partiforening i Indre By. Det skriver hun torsdag aften på Twitter.

placeholder

 

Dermed bliver der kamp om SF-mandaterne i Københavns Storkreds ved næste valg.

Ved det seneste folketingsvalg fik SF tre valgt i Københavns Storkreds. Ud over partiformand Pia Olsen Dyhr så er partiets miljøordfører Carl Valentin og bolig- og integrationsordfører Halime Oguz.

Ikke plads til alle

Ser man på de aktuelle meningsmålinger, så er SF tættere på at få to mandater i Københavns Storkreds, end de er på fire, så det er sandsynligt, at partiet må vinke farvel til et af deres folketingsmedlemmer.

Fordi Pia Olsen Dyhr tog hovedparten af de personlige stemmer, var det dog relativt få stemmer, der afgjorde, hvem der fik de efterfølgende mandater.

Carl Valentin blev en rimelig sikker to'er med 2074 personlige stemmer, mens Halime Oguz med 1274 stemmer lige akkurat klemte sig forbi den frederiksbergske lokalpolitiker Balder Mørk Andersen, der fik 1104.

Tre kandidater var derudover inden for 500 stemmer fra at blive valgt.

Det folkelige gennembrud til gode

Skal man kigge i krystalkuglen, så ligner det en kamp mellem Halime Oguz og Bech-Nielsen om det sidste SF-mandat.

Den 37-årige Lisbeth Bech-Nielsen har siddet i Folketinget siden 2011. Men folketingsmedlemmet har endnu, hvad man kan kalde, sit vælgermæssige gennembrud, til gode.

Ved det seneste folketingsvalg i 2019 fik hun blot 2645 personlige stemmer i Nordjylland, eller blot 150 mere end partifællen Theresa Berg Andersen.

Hård kamp om opmærksomheden

Nu skal hun prøve at vinde vælgernes gunst i hovedstaden, hvor kampen om opmærksomheden er hård. Det kan være svært for kandidater uden en markant national profil at få fodfæste blandt hovedstadens vælgere.

Før det seneste folketingsvalg skiftede de konservatives daværende politiske ordfører Anders Johansson fra Fyns Storkreds og til København.

På trods af fraværet af en egentlig konservativ profil i storkredsen lykkedes det kun Anders Johansson at få 368 personlige stemmer - næstfærrest af alle konservative kandidater i storkredsen.

Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil flyttede også til Københavns Storkreds inden sidste valg. Den nuværende undervisningsminister har dog været en national medieprofil i snart 20 år og hun blev da også valgt.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce