SF-profil: Ikke de unge sygeplejersker, den er gal med

Der er gevaldigt brug for at investere i sygeplejerskers uddannelse, arbejdsvilkår og pensionsvilkår allerede i dag.
Foto: Wikipedia
Folketingsmedlem Signe Munk (SF).
Nogen kalder det et praksischok, når sygeplejerske-studerende kommer ud på en rigtig arbejdsplads.

Man kan kalde det, hvad man vil, men det er bare et regulært hårdt arbejdsmiljø, sygeplejerskerne kommer ud til. Jeg har selv prøvet det.

Det er ikke bare de nyuddannede sygeplejersker, som ikke er robuste nok til hospitalernes høje tempo. Problemet er større end det. Tiden er for knap til at gøre arbejdet ordentligt, og kravene er for mange.

Nye tal fra VIA University College i Aarhus viser, at hver fjerde nyuddannede sygeplejerske ikke føler sig sikre på at være i sygeplejerskejobbet fem år frem i tiden. Og tvivlen stiger i takt med tiden de har været i faget.

Det er altså ikke bare nyuddannede sygeplejersker, som lige skal få arbejdet til at fungere, det er hverdagen, som slider. Det skræmmer selvsagt også de studerende, når de er i praktik i det arbejdsliv, som de står på tærsklen til.

Lamper lyser rødt

Det er en advarselslampe, som står og blinker rødt midt i en tid med advarsler om, at arbejdsvilkårene for sygeplejersker presser alt for mange på arbejdsglæden. Det harmonerer svært dårligt med ønsket om at langt flere skal trække i det hvide tøj og tjene sundhedssystemet.

Undersøgelsen hamrer en pæl igennem den gennemtærskede påstand om, at det er de unge nyuddannede sygeplejersker og studerende, som bare ikke er robuste nok. I alle praksisnære uddannelser vil der være et element af udfordringer for de studerende, når de går fra studiebøger til at arbejde med mennesker og rigtige levede liv.

Som en der selv har prøvet at blive sendt ud i hospitalsverden under sygeplejestudiet, ved jeg, at der er forskel på at blive mødt af mange udfordringer og blive kastet ind i en fortravlet afdeling, hvor man står alene med for stort ansvar.

Investér i uddannelsen

Derfor er der også gevaldigt brug for at investere i sygeplejerskers uddannelse, arbejdsvilkår og pensionsvilkår allerede i dag.

På uddannelserne skal man have meget mere tid til den praktiske undervisning i at lægge kateter, sætte drop op eller dosere medicin, når travlhed under praktikperioder betyder at de uddannede sygeplejersker har kortere tid til at lære fra sig.

På flere sygehuse og i hjemmesygeplejen skal tempoet ned og hænderne være flere, så der er flere til at pleje og behandle de borgere, som både bliver ældre og har flere indviklede sygdomsforløb.

 

Sygeplejersker skal også have tidlig pension

 

Og så må socialdemokraterne ikke kun have øje for Arne og de andre mandlige faglærte i pensionsspørgsmålet.

 

De sygeplejersker, som er uddannet fra 1990 og frem, har taget professionsuddannelser, og mange vil formentlig ikke arbejde i 42 år, men derfor kan de godt være nedslidt før pensionsalderen alligevel.

 

Derfor må Arne med de mange år på arbejdsmarkedet med al rimelighed gå før andre, men der skal også være en løsning for sygeplejerskerne. Ellers forlader de faget før tid, og det er ingen tjent med.

Signe Munk er klima-, energi- og forsyningsordfører for SF.


placeholder

Annonce