SF: "Regeringen viser sig her fra sin allermest rå side"

Regeringen vil lempe ordning for landbrugspraktikanter: Det er falsk varebetegnelse at kalde det en ’praktikantordning’, siger SF’s politiske ordfører Karsten Hønge
”Regeringen viser sig her fra sin allermest rå side”.

Sådan siger SF’s politiske ordfører og beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, om regeringens forslag til markant lempelse af ordningen for landbrugspraktikanter. En lempelse, som indgår i regeringens udspil om ”Styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft”. Fokus har hidtil været på, at regeringen ønsker at hæve beløbsgrænsen fra de nuværende 418.000 kroner til 330.000 kroner.

Regeringen forslår bl.a., at de hidtidige krav om, at praktikanter fra lande uden for EU skal være under uddannelse, og at landbrugspraktikanten og værtsfamilien skal kunne kommunikere på enten engelsk, tysk eller skandinavisk afskaffes.

Praktikantordningen bliver blot et røgslør for at invitere social dumping ind ad fordøren

”Fremover er det falsk varebetegnelse at kalde det en ’praktikantordning’. Praktikantordningen bliver blot et røgslør for at invitere social dumping ind ad fordøren. Regeringen gør sig ikke engang anstrengelser for at skjule det. Regeringen viser sig her fra sin allermest rå side,” siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.

”Sand guldgrube for vikarbureauer”

Hønge understreger samtidig, at regeringens forslag også er ”et direkte indgreb i de overenskomstmæssige aftaler, der ligger.”

Det bliver uden tvivl en sand guldgrube for vikarbureauer at sende ufaglærte ”landbrugspraktikanter” til Danmark

”Det bliver uden tvivl en sand guldgrube for vikarbureauer at sende ufaglærte ”landbrugspraktikanter” til Danmark fra Indonesien, Brasilien eller Mexico.  Folk sådanne steder fra finder jo ikke selv på, at nu skal de sørme lige være landbrugspraktikanter i Danmark i en periode. Nej, det bliver – hvis regeringens forslag bliver til virkelighed – vikarbureauer, der kan tjene penge på at rekruttere billig arbejdskraft til dansk landbrug, til danske gartnerier og dansk skovbrug,” siger Hønge.

Foruden SF har også Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet luftet deres udtalte utilfredshed med regeringens forslag om at lempe ordningen med landbrugspraktikanter fra lande uden for EU:

”Regeringen kaldet det ”afbureaukratisering af landbrugspraktikanter”, men det handler reelt om at hente billig arbejdskraft til Danmark fra den 3. verden. Så enkelt er det. Så den del af forslaget siger vi helt og aldeles nej til,” sagde Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til Netavisen Pio onsdag.

”Vi ønsker alt mulig godt for dansk landbrug, men de, der arbejder inden for landbruget, skal have ordentlige arbejds- og lønvilkår. Det her forslag går den stik modsatte vej. Så det bliver et rungende nej herfra,” understregede Henriksen.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, er helt på linje:

"Når man ønsker at afskaffe kravet om uddannelse, sprogkravet og ønsker at sætte alderen op, så går operationen kun ud på én ting, nemlig at skaffe billig arbejdskraft. Derfor siger vi nej, nej og atter nej," sagde Leif Lahn onsdag til Netavisen Pio.

I et tweet skriver Socialdemokratiets udlændingeordfører om forslaget: "Det kan de godt glemme":

placeholder

3F er rystet

Hos fagforbundet 3F er man rystede over regeringens forslag:

”Jeg er oprigtigt rystet over regeringens udspil. Man griber direkte ind i de aftalte overenskomster og gør en praktikantordning for de grønne erhverv meningsløs ved at fjerne uddannelseskravet,” siger Peter Kaae Holm, formand for 3F’s grønne gruppe.

”Jeg vil indtrængende appellere til de øvrige partier i Folketinget om at afvise regeringens helt uacceptable udspil vedrørende praktikantordningen for den grønne sektor,” lyder opfordringen fra Peter Kaae Holm.

Der er i øjeblikket knap 2.000 udenlandske praktikanter inden for den grønne sektor i Danmark.

Fakta: Her vil regeringen lempe

Udspillet fra regeringen vil for praktikanter på det grønne område ændre reglerne på fire områder:

  1. Kravet om, at ansøger skal være under uddannelse afskaffes.
  2. Kravet om sprogtest (engelsk/tysk/skandinavisk) afskaffes.
  3. Aldersgrænsen forhøjes fra 30 til 35 år.
  4. Opholdstilladelsen skal gælde for 18 måneder i stedet for som nu 12 måneder.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce