SF vil have hurtig hjælp til tilbageholdt pige i Irak

Den 17-årige Sarah Alsandi frygter, at hun bliver udleveret til sin irakiske familie, hvis ikke de danske myndigheder snart hjælper hende hjem til Danmark
SF kræver nu, at Danmark hurtig henter den 17-årige Sarah Alsandi hjem fra Irak.

Kravet kommer, efter at TV 2 har beskrevet, hvordan Sarah Alsandi sidder i et safe house for truede kvinder i Kurdistan og håber på, at de danske myndigheder kan hjælpe hende hjem til Danmark. Hun frygter at blive udleveret til sin irakiske familie, hvis hjælpen ikke kommer snart.

Sarah Alsandi rejste i sommeren 2019 til Irak med sin far. Hun troede, at familien skulle besøge hendes syge bedstemor, men det viste sig, at hendes far ville have hende med til sit hjemland, fordi hun var blevet for dansk.

"Jeg sendte en SMS til udenrigsministeren i dag," skriver SF's indfødsretsordfører, Anne Valentina Berthelsen, på Facebook.

"Det gør jeg ellers sjældent. Men da jeg læste historien om Sarah, var der ikke tid til at stille §20-spørgsmål på den sædvanlige, langsommelige facon, hvor det halve embedsværk først skal tygge sig igennem min henvendelse i dagevis før, jeg kan få svar.

"Vi skal have Sarah hjem i god behold så hurtigt som muligt! Og så skal hun have hjælp til at komme følelsesmæssigt igennem det mareridt, som hun lige nu står i.

"Unge kvinder skal ikke sendes på genopdragelsesrejse. De skal ikke straffes for at blive “for danske”, og alt vender sig i mig ved tanken om, at forældre kan finde på at udsætte deres døtre for noget så modbydeligt."

placeholder

Anholdt og dømt

Da faren vendte hjem til Danmark igen, blev han anholdt og idømt fire måneders fængsel for at have bortført Sarah Alsandi til Irak. Han blev også udvist af Danmark i seks år.

Alligevel er Sarah Alsandi endnu ikke kommet hjem til Danmark. I stedet har hun i halvandet år været tilbageholdt af familien mod sin vilje.

"Jeg har boet i Danmark hele mit liv, og jeg vil så gerne tilbage," siger Sarah Alsandi til TV 2. Hun frygter for sit liv på grund af trusler fra sin far.

Jeg kommer til at være død

 

"Han siger, at han nok skal sørge for, at jeg kommer til at være død, inden jeg nogensinde får muligheden for at se Danmark igen," siger Sarah Alsandi.

Den 17-årige pige blev kort før jul befriet fra familiens hus i det nordlige Irak. Det skete i en dramatisk aktion og i et samarbejde mellem de kurdiske myndigheder og den danske forening Ny Identitet, som hjælper unge ud af negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter.

 

Sarah Alsandis far ønsker ikke at stille op til interview, men siger til TV 2, at han ikke ønsker, at hun rejser tilbage til Danmark. Faren afviser at have udsat hende for vold eller trusler og afviser, at hun er i livsfare hos ham og familien i Irak.

Tavshedspligt i personsager

Ifølge TV 2 oplyser de kurdiske myndigheder, at Sarah Alsandi ikke kan rejse ud af landet uden sine forældres samtykke, så længe hun er mindreårig. Derfor kan Udenrigsministeriet først hjælpe Sarah Alsandi hjem, når hun er fyldt 18. Men det kan være for sent, frygter Sarah Alsandi.

Udenrigsministeriet har ikke ønsket at stille op til interview, men presserådgiver Thorleif Ravnbak skriver i en mail til TV 2:

"Udenrigsministeriets Borgerservice er bekendt med sagen og yder konsulær bistand. Vi har tavshedspligt i personsager og kan derfor ikke give yderligere oplysninger."

Udenrigsministeriet gør alt, hvad de kan

 

Anne Valentina Berthelsen har nu fået svar på sin SMS. Beskeden lyder, at "Udenrigsministeriet gør alt, hvad de kan for at få Sarah hjem."

"Det håber jeg er rigtigt," skriver indfødsretsordføren på Facebook. "Ellers er SF klar til at presse mere på."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

SF kan da hjælpe Sarah så meget de vil, der hvor hun nu er. Hvorfor skal vi andre blandes ind i sagen?

Annonce