Annonce

SFI: Dagpengereform har begrænset effekt

Formålet med dagpengereformen var at skaffe flere i beskæftigelse. Det er stort set ikke sket, viser ny rapport.
En ny rapport fra SFI – Det nationale forskningscenter for velfærd konkluderer, at hvis målet med dagpengereformen var at få flere i arbejde, så er det mislykket.

Det er især den såkaldte motivationseffekt, altså det at folk bliver mere villige til at tage job, når dagpengene er ved at løbe ud, som er udeblevet. Jobbene er der simpelthen ikke.

”Et sigte med reformen var at øge beskæftigelsen. Det er ikke sket i nævneværdig omfang, konstaterer SFI efter at have undersøgt sammenhængen mellem den forkortede dagpengeret og tilbøjeligheden til at komme i arbejde«.

Mod slutningen af dagpengeperioden kan der dog spores en »lille effekt«.

Tre måneder før dagpengeperiodens udløb stiger tilbøjeligheden til at komme i beskæftigelse. Men ifølge rapporten er det kun cirka en procent af dagpengemodtagerne, der finder et job tidligere, end de ville have gjort med en længere dagpengeperiode,” skriver Politiken.

Ikke set den fulde effekt
Rapportens konklusioner skydes imidlertid ned af både de radikale, borgerlige politikere og arbejdsgiverne. Motivationseffekten virker, lyder det blandt andet fra de radikale.

”Der er en klar sammenhæng mellem dagpengeperiodens længde, og hvornår folk finder arbejde. Det er en helt erkendt sammenhæng,” siger De Radikales gruppeformand, Camilla Hersom, i en kommentar til en rapport som altså konkluderer, at det gør sig gældende for 1 % af dagpengemodtagerne.

Hun bakkes op af partifællen, arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq, som mener at man bare skal give reformen mere tid til at virke, før man kan se den sande effekt.

”Denne her rapport gør os ikke klog på de samlede beskæftigelseseffekter af reformen. Rapporten undervurderer effekterne, fordi man går ind og måler på et tidspunkt, hvor reformen rent faktisk ikke er fuldt indfaset,” siger han til berlingske.

Midlertidige ordninger mudrer
Hos arbejdsgiverne og i Liberal Alliance går man endnu længere. Her skyder man skylden på den udeblevne motivationseffekt på de midlertidige ordninger som regeringen har lavet.

"Samfundet har endnu ikke set det fulde udbytte af dagpengereformen, fordi Folketinget gang på gang har indført midlertidige ordninger på området, der har udskudt reformens indfasning," lyder det fra underdirektør i arbejdsgiverforeningen DA, Erik E. Simonsen, ifølge Ritzau.

Han bakkes op af Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører.

”Uden de ændringer havde flere mennesker haft et yderligere incitament til at søge beskæftigelse. Og det ved vi bare påvirker folks adfærd. Regeringen har selv vurderet, at arbejdsmarkedsydelsen reducerer beskæftigelsen med 3000,” siger Joachim B. Olsen til avisen.dk.

At vi endnu ikke har set alle konsekvenserne af dagpengereformen, giver direktør for AK-Samvirke, Verner Sand Kirk, dem helt ret i. I en kommentar på Facebook skriver han:

”… de midlertidige ordninger, hvor man typisk får ca. 10.500 kr. om måneden, har trods alt gjort det muligt for mange at holde fogeden fra døren et stykke tid. Men i takt med, at arbejdsmarkedsydelsen udfases, og fordi ledige fra næste måned og i stadig større antal i 2015 mister retten til ydelsen, kommer vi sandelig til at se "det fulde udbytte."

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet