Annonce

Signe Munk: ”Når jeg spiller fodbold, så tænker jeg kun på fodbold”

Kulturserie: Fodbold kan være med til at holde fokus og tæmme de flyvske tanker. Men det er også her, hvor Signe Munk kan dyrke holdfølelsen.

Kultur kan være alt fra sport, over scenekunst, madfællesskaber, hvad vi ser i fjernsynet, til det diffuse danskhedsspørgsmål. Det kan være svært at definere, og er derfor også en underlig størrelse i den politiske debat. Men politikere er jo mennesker ligesom alle andre med hobbyer, fritidsinteresser og kulturforbrug.

Derfor har Netavisen Pio i en serie af artikler sat sig for at undersøge, hvad politikere går og sysler med i deres fritid, og hvilke særlige kulturelle oplevelser, der har sat sig spor hos dem.

Signe Munk er næstformand i SF og folketingskandidat til det kommende folketingsvalg, og har med en række debatindlæg budt ind i debatten om særligt det kvindelige fodboldlandshold i Danmark, hvor hun har bragt sine egne erfaringer fra fodboldbanen i spil. For hende er fodboldbanen et sted, hvor hun kan holde fokus, og samtidig giver erfaringerne fra spillet på banen også nogle pointer, som hun kan tage med sig videre i sit politiske virke.

Hvad er den vigtigste kulturinteresse for dig?

Jeg holder af mange forskellige kulturtilbud, jeg synes virkelig man kan få mange fede kulturoplevelser rundt i Danmark, hvis man opsøger det. Men jeg er særligt glad for fodbold, teater og historiske museer.

Hvad giver det dig at dyrke fodbold?

Fodbold er mit fristed. Når jeg spiller fodbold, så tænker jeg kun på fodbold. Jeg er helt fokuseret, og har jeg egentlig svært ved ellers. Der flyver altid tanker ud og ind af mit hoved, men når jeg spiller fodbold, så er der kun en ting i fokus. Jeg elsker at være en del af et hold. Jeg føler mig godt tilpas i den lokale fodboldkultur og så tror jeg bare, at jeg har lært at holde af snakken i omklædningsrummet og fællesbad. Jeg føler mig i det hele taget meget tilpas på fodboldbanen.

Hvor meget tid bruger du på det? 

Jeg træner og spiller kamp en gang om ugen i kampsæsonen. Jeg prioriterer det meget højt, og flytter ofte rundt til møder og aftaler, for at kunne være med. Jeg får energi af fodbold. Jeg kan være super frustreret og ked af det en dag, men så hjælper det altid at spille lidt fodbold. Så får jeg energien og frustrationerne ud på en god måde.

Hvad er dit stærkeste minde med fodbold? 

Da jeg var meget ung spillede jeg i en lille klub i Viborg, hvor man vægtede socialt ansvar og holdet højere end resultaterne og eliten. Men vi var faktisk et sindssygt talentfuldt hold, og jeg var anfører for holdet. Til min konfirmation fik jeg så en lykønskning fra min træner, hvor han roste min figthervilje, lederskab og holdånd. Det var jeg enormt stolt over. Og den ros forsøger jeg at leve op til på banen i dag, men også i mit politiske liv.

 

Hvad betyder dine kulturinteresser for dig i dit politiske arbejde?

Jeg tænker faktisk tit, at jeg vil være i politik, som på en fodboldbane. Går efter bolden, tackle igennem og kæmpe til det sidste minut. Det betyder selvsagt ikke, at jeg lever op til det hele tiden. Men det stræber jeg efter.

Når jeg går i teateret eller på museum, så hjælper det mig til at tænke lidt udover ”hverdagen”. Både når jeg lærer noget nyt om Danmarks historie eller ser et nyt teaterstykke, der sætter vores samfund på spidsen, så kan jeg tit ende med at tænke lidt over samfundets indretning eller vores fælles kulturhistorie.

"Godt nok er vi fattige, men vi behøver ikke også at være dumme" – sådan sagde Frederik VI efter Danmarks statsbankerot i 1813 som en opfordring til aldrig at glemme vigtigheden af kultur og uddannelse.

Men hvorfor er kultur vigtigt for et samfund, og er det noget, vi prioriterer tilstrækkeligt i dag?

Jeg er overbevist om, at kulturtilbud er vigtige for skabe et godt samfund. Når man har en fritidsinteresse, så kan man være god til noget andet end det vi laver på jobbet. Når man ser en god film, læser en bog eller ser et teaterstykke, som beskriver sider af livet, som vi kan spejle os selv i, så får vi en anledning til at tænke lidt over livet – mere end hvad vi måske gør i en travl hverdag. Og i en tid med ghettoriseringer, parallelsamfund og opsplitning, så tror jeg, at den fælles kultur bliver et vigtigt middel til at holde sammen på fællesskabet.

Artiklen er en del af en ny kulturserie på Netavisen Pio, hvor vi over de næste uger vil præsentere forskellige politikeres kulturelle interesse. 

 

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet