Annonce

Simon Emil savner vælgererklæringer, OK20 gået i hårdknude og Biden vandt stort

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, der på denne mandag hvor foråret er kommet til, samler op på dagens og weekendens mest interessante nyheder fra ind- og udland. I dag med nyt om vælgererklæringer, krig om konsulentkronerne, plejehjemsnormeringer og et par valgresultater fra weekenden.

Tak fordi du læser med.

 

Simon Emils parti svært ved at skaffe vælgererklæringer

Det går ikke så hurtigt fremad for Partiet Fremed med at skaffe de nødvendige vælgererklæringer, så partiet kan blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg, viser de seneste tal fra Social- og Indenrigsministeriet.

Partiet, som de to tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund stiftede sidste år, har kun fået godkendt 100 nye vælgererklæringer i den seneste måned.

Siden partiets start er der blevet samlet i alt 2447 vælgererklæringer ind, knap 12 procent af de i alt 20.182, som er det nødvendige antal.

Lidt bedre ser det ud for Veganerpartiet, der har indsamlet 12.693 underskrifter og Kristendemokraterne, der har indsamlet 12.386.

Se tallene her.

 

Staten favoriserer udenlandske konsulenthuse i kampen om konsulentkroner

Udenlandsk konkurrence har gjort har gjort det meget svært for små og mellemstore konsulenthuse at komme med i opløbet om millionkontrakter,, lyder det fra erhvervsorganisationerne DI Rådgiverne og Dansk Erhverv.

Det skriver Altinget.

Store udenlandske konsulenthuse som McKinsey og Boston Consulting Group står nemlig stærkest i kampen om managementopgaver i det offentlige for en samlet værdi på op mod 450 millioner kroner over de næste fire år.

Staten og kommunerne lægger i det seneste managementudbud nemlig stor vægt på virksomhedernes samlede omsætning på verdensplan.

Læs hele historien her.

 

Partier vil have åbenhed om plejehjemsnormeringer

Vi går videre med en historie, som handler om nomeringer - men ikke i daginstitutioner, men på de danske plejehjem. Der skal være åbenhed om bemandingen på de enkelte plejehjem, mener Dansk Folkeparti og regeringens støttepartier Enhedslisten og Radikale.

Det skriver Altinget.

Meldingerne fra de tre partier kommer i kølvandet på en undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, som har afsløret markante variationer i de forskellige plejehjems normeringer.

Socialdemokratiet afviser ideen. Partiet mener ikke der er behov for mere registrering i det offentlige.

"Vi skal ikke bruge vores krudt på at lave registre. Vi ved, at der er brug for flere hænder på plejecentrene, og det er kommunernes ansvar at løse den udfordring," siger ældreordfører Birgitte Vind (S) til Altinget.

Læs hele historien her.

 

Byggeoverenskomst er kørt fast

Forhandlingerne om en overenskomst på byggeriets område er tilsyneladende kørt fast. Ifølge arbejdsgivernes part på området, Dansk Byggeri, er der ikke aftalt nye møder.

Det er, til trods for at der oprindeligt var deadline 1. marts.

“Der er p.t. ikke aftalt nye møder mellem Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen. Lige nu er der tale om en tænkepause, og hvad der videre skal ske, er åbent”

“Man kan selvfølgelig ikke afvise, at forligsmanden vil interessere sig for overenskomstforhandlingerne i byggeriet, eftersom datoen har passeret 1. marts, og vores overenskomster formelt set er udløbet”, oplyder Dansk Byggeris direktør, Lars Storr-Hansen til Politiken.:

3F Byggegruppen, der repræsenterer lønmodtagerne, bekræfter oplysningerne, men ønsker ikke at bidrage med yderligere. De to parter forhandler overenskomst for knap 60.000 medarbejdere i byggeriet.

Læs hele historien her.

 

Regering fik høvl i Slovakiet

Magten ser ud til at skifte hænder i Slovakiet, hvor der lørdag var parlamentsvalg.

Valget blev et stort nederlag til landets socialdemokratiske regeringsparti Smer-SD og to centrum-højrepartier, som slet ikke klarede spærregrænsen. Smer-SD gik fra 28 til 18 procent af stemmerne.

Vinderen blev partiet Olano, Ordinary Peoples Party, der både er positive overfor EU og Nato, og som har slået sig op på at ville bekæmpe korruption i landet. Partiet fik 25 procent af stemmerne.

Slovakiet blev for et år siden kastet ud i en stor politisk krise efter drabet på en journalist, som var i færd med at afdække korruption på højt niveau i det politiske system.

Smer-SD's mangeårige leder Robert Fico sad på posten som premierminister fra 2012 og frem til 2018. Han måtte gå af i kølvandet på drabet på journalisten.

placeholder

 

Biden vandt South Carolina stort

Tidligere vicepræsident Joe Biden overgik selv de største forventninger i South Carolina.

Meningsmålingerne havde op til valget havde vist at Biden var i spidsen med mellem 5 og 20 procent, men resultatet blev bedre end selv de mest positive målinger havde spået.

I det øjeblik, valgstederne lukkede i South Carolina klokken 01 natten til søndag dansk tid, erklærede flere store medier, at Joe Biden ville vinde demokraternes primærvalg i South Carolina.

Joe Biden fik 48,4 procent af stemmerne, mens senator Bernie Sanders blev nummer to med 19,9 procent af stemmerne. Millardæren Tom Steyer, der havde brugt løs af sin private formue og satset stort på at vinde i South Carolina blev nummer tre, med 11,3 procent af stemmerne, mens tidligere borgmester Pete Buttigieg blev nummer fire med 8,2 procent.

Senator Elizabeth Warren sluttede top-5 af med 7,1 procent af stemmerne.

Kort efter at resultat blev offentliggjort valgte Tom Steyer at stoppe sin kampagne og det samme gjorde Pete Buttigieg nogle timer senere.

placeholder

Tirsdag nat stemmer 14 stater om hvem der skal være demokraternes præsidentkandidat. Her vil milliardæren Mike Bloomberg for første gang være på stemmesedlen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet