Berlingske: Skab arbejdspladser ved at nedlægge arbejdspladser

Berlingske mener, at hovedproblemet for danske virksomheder var, at de ikke ’slankede’ sig tilstrækkeligt i 00’erne.
Hvis virksomhederne havde været ansvarlige i 00’erne og fyret flere medarbejdere, så havde Danmark klaret sig bedre i dag, lyder argumentationen.

Dagens citat. Forleden opfordrede Stine Bosse, forhenværende Tryg-direktør, danske virksomheder til større social ansvarlighed. Blandt andet mente hun ikke, at virksomheder med store overskud burde gennemføre massefyringer. Et rigtigt og sympatisk synspunkt, som de fleste vel kan nikke til.

Men det skulle hun aldrig have gjort. Straks farede det borgerlige Danmark til blækhuset og Berlingske spyttede en aggressiv lederartikel ud, hvor de direkte opfordrede til at hun blev fjernet fra sine bestyrelsesposter. Derudover kom avisen med deres eget bud på virksomhedernes sociale ansvarlighed under overskriften 'Nedlæg arbejdspladser':

Det store problem for danske virksomheder i årene frem mod finanskrisen var, at omkostninger til bl.a. medarbejdere fik lov at løbe løbsk. (..) Havde virksomhederne dengang vist rettidig omhu og slanket sig, havde de været bedre rustet til at modstå den krise, vi gennemlever nu, og skabe nye job.

Hvis virksomhederne havde været ansvarlige i 00’erne og fyret flere medarbejdere, så havde Danmark klaret sig bedre i dag, lyder argumentationen. Jaså. Det er en utrolig særegen argumentation, som kun den særlige atmosfære i Berlingskes redaktionslokaler kan fremkalde: Ved at nedlægge arbejdspladser skaber man arbejdspladser.

Berlingske mener altså i ramme alvor, at det var for mange arbejdspladser, der var problemet i 00’erne. Dermed styrer de udenom det virkelige problem, nemlig at Danmark ikke investerede tilstrækkeligt i fremtiden.

Med andre ord reparerede Fogh & Co. ikke taget, mens solen skinnede, men skubbede opgaven foran sig, således at den efterfølgende regering fik den utaknemmelige opgave, at skulle rette op på det forsømte, mens det samtidig regner, hagler og stormer.

Virksomhedernes produktivitet, dvs. hvor meget værdi der skabes, faldt betragteligt i 00’erne. Det skyldtes blandt andet, at man ikke investerede i nyt kapitalapparat. Mens virksomhedernes investeringer i ny teknologi og nye maskiner steg med 6 milliarder om året i 90’erne, bremsede investeringerne op i 00’erne. I stedet for at bruge de gode tider til at gøre virksomhederne bedre, stærkere og dygtigere, glemte man fremtiden og tænkte blot på nutidig profit.

Men ikke blot virksomhederne, men samfundet som helhed glemte at investere i fremtiden. I tidligere tider blev perioder med højkonjunktur brugt på at løfte danskernes kompetencer, bryde den sociale arv og give de svageste et permanent fodfæste på arbejdsmarkedet. Denne opgave blev ikke blot forsømt i 00’erne, men gik direkte den modsatte vej. Uddannelsesniveauet faldt (!) og i stedet for at gøre danskerne dygtigere, indførte man brugerbetaling på efter- og videreuddannelse.

Med andre ord reparerede Fogh & Co. ikke taget, mens solen skinnede, men skubbede opgaven foran sig, således at den efterfølgende regering fik den utaknemmelige opgave, at skulle rette op på det forsømte, mens det samtidig regnede, haglede og stormede. Næppe det bedste tidspunkt at tænke på fremtiden.


Flere artikler om emnet

Annonce