Skæbnens time nærmer sig for Støjberg og statsministeren får et uventet brev

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at Instrukskommissionen er på trapperne med sin delberetning om adskillelsen af asylpar, at Højesteret begrænser adgang til et register over udenlandsk arbejdskraft og at erhvervslivet ikke mener, at regeringens lovforslag om aflivning af mink sikrer avlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning. Og apropos mink. Statsministeren har fået en uventet henvendelse fra en kendt amerikansk skuespiller.

Tak fordi du læser med.

Kommission kommer snart med delberetning om Støjberg

Den 14. december afleverer Instrukskommissionen sin delberetning om adskillelsen af asylpar til justitsminister Nick Hækkerup (S) og den vil blive offentliggjort samme dag.

Det oplyser Instrukskommissionen i et nyhedsbrev.

Instrukskommissionen har siden maj afhørt kilder i sagen om de asylpar, der under tidligere udlændinge- og integrationsminister, og Venstres nuværende næstformand, Inger Støjbergs (V) blev adskilt, hvis den ene part var under 18 år.

Sagen går tilbage til starten af 2016, hvor parrene blev adskilt.

Ombudsmanden konkluderede i foråret 2017, at det var ulovligt at adskille alle parrene, fordi de havde ret til en individuel vurdering af deres sag.

Det store spørgsmål er, om Inger Støjberg bevidst brød loven, og om hun har talt usandt over for Folketinget. Det er noget af det, kommissionen skal redegøre for den 14. december.

Herefter er det op til Folketinget, om sagen eventuelt skal have yderligere konsekvenser for den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

 

Højesteret begrænser adgang til register over udenlandsk arbejdskraft

Det er slut med, at alle og enhver kan tjekke hvilke østeuropæiske firmaer, som er aktive på danske byggepladser. Fremover skal man enten være fagforening, arbejdsgiverorganisation eller offentlig myndighed som Skat, Politi eller Arbejdstilsyn for at få adgang til RUT-registret.

Det har hele ni dommere i Højesteret afgjort.

Det skriver Fagbladet 3F.

Sekretariatsleder Gunde Odgaard fra paraplyorganisationen BAT-Kartellet mener dog ikke, at dommen for alvor svækker kampen mod social dumping.

“Det ændrer ikke det store for os. Vi har fortsat adgang til de oplysninger, som vi skal have for opspore virksomheder, der ikke har rent mel i posen. Det samme gælder myndighederne,” siger han.

Sagen handler om en dom fra Vestre Landsret, der i maj 2019 afgjorde en sag anlagt af staten mod det polske selskab BIC Electric, der ikke havde indberettet rettidigt til RUC-registret.

Selskabet blev i byretten idømt en bøde på 20.000 kroner for den manglende indberetning, men Landsretten omstødte dommen, da den mener, at det nuværende system giver danske virksomheder en fordel i konkurrencen mod udenlandske selskaber, da de kan se, hvor de arbejder.

Konsekvensen blev, at private borgere og danske virksomheder ikke længere skal have lov til at se, hvor udenlandske firmaer arbejder i Danmark.

Det er denne dom, som Højesteret nu har stadfæstet.

At sagen endte i landets øverste domstol er langt fra hverdagskost. Det kræver således en særlig tilladelse fra Procesbevillingsnævnet, før en sag får lov at komme så langt i retssystemet. Kravet er, at sagen har “en vigtig, principiel karakter.”

Gunde Odgaard ærgrer sig dog over dommen: 

“Denne sag er med til at mistænkeliggøre et godt kontrol setup. Grunden til, at vi fik RUT-registret er, at udenlandske virksomheder ikke har en adresse i Danmark. Derfor har brug for dette redskab til at målrette indsatsen, når vi skal ud at tegne overenskomster. Og historien har jo vist, at der er en masse at komme efter.”

Læs hele historien her.

 

1586 nye smittede i Danmark det seneste døgn

Der er registreret 1586 nye smittede det seneste døgn - 78.281 er blevet testet.

Det betyder, at 2,03 procent af dem er blevet testet er blevet testet positiv for covid-19.

Det viser tal fra Staten Serum Institut.

Det skriver TV2.

Seks personer er døde i løbet af det seneste døgn, mens de var smittet med coronavirus. I alt har 852 personer nu mistet livet, mens de var smittet med coronavirus.

Antallet af indlagte fortsætter med at stige og der er nu 266 personer indlagt. Det er 12 mere end i går.

Af de indlagte ligger 36 på intensiv, heraf 27 i respirator.

Ligesom de seneste dage, er Tårnby i øjeblikket den kommune i landet, der har den højeste forekomst af personer smittet med coronavirus per 100.000 borgere.

Den såkaldte incidens er 394,8 i kommunen.

I bunden finder vi Læsø, der i skrivende stund er helt coronafri.

Læs hele historien her.

 

Erhvervsliv: Lovforslag sikrer ikke minkavlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning

Regeringen lægger hverken op til, at ekspropriation eller fuld erstatning til landets minkavlere skal være hovedreglen i sit lovforslag om aflivning af mink.

Tværtimod, mener flere erhvervsorganisationer.

Det skriver Altinget.

“Det er bemærkelsesværdigt og dybt bekymrende, at ministeren (fødevareministeren, red.) tilsyneladende opererer med en hovedregel om, at minkavlerne ikke skal have fuld erstatning, når forbuddet og nedslagtningen af alle mink, og dermed hele avlsdyrbestanden, medfører, at avlerne mister deres virksomhed,” skriver Sander Jacobsen, direktør for Kopenhagen Fur, i et høringssvar til lovforslaget.

Ligeledes er Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug heller ikke tilfredse med regeringens lovforslag.

16. november blev der indgået en politisk aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, hvor aftaleparterne slog fast, at minkavlerne og de meget minkavlsafhængige følgeerhverv skal behandles, “som om der er tale om ekspropriation”, og at aftalepartierne derfor er enige om, at minkavlerne skal have “fuldstændig erstatning”.

Læs hele historien her.

 

Ombudsmanden kritiserer borgmester for mail til journalist

”… det er på alle måder rigtig rigtig skidt! Det får mig til at overveje at stoppe alt samarbejde …”.

Blandt andet sådan skrev Slagelses borgmester, John Dyrby Paulsen (S), til en journalist på ugeavisen Ugenyt under Sjællandske Medier efter have læst en af hans artikler i den lokale ugeavis.

Journalisten havde skrevet en artikel om beskyldninger om krænkende adfærd på et udvalgsmøde i kommunen og nævnte i den forbindelse navnene på alle de mandlige udvalgsmedlemmer. Efter borgmesterens opfattelse blev der kastet mistanke på navngivne enkeltpersoner, og han skrev i den anledning flere mails, der blev sendt til både journalisten og mediets ledelse.

Men det er ikke i orden at true en journalist med at ”stoppe alt samarbejde,” lyder det nu fra Folketingets ombudsmand, Niels Fenger.

”Myndigheder kan godt kontakte en journalist eller et medie om indholdet af en artikel,” siger Niels Fenger.

“En sådan henvendelse må dog ikke kunne opfattes som en trussel om en ’straffeaktion’”

Slagelse Kommune har anført, at borgmesterens henvendelse var begrundet i hensynet til de navngivne personer og almindelig presseskik, og at borgmesteren måske kunne og burde have formuleret sig mindre ”voldsomt”.

Men ombudsmanden mener, at borgmesterens mail var egnet til at kunne opfattes som en trussel med hensyn til både journalistens og mediets adgang til at modtage informationer fra kommunen og med hensyn til kommunens fremtidige annoncering.

Efter Niels Fengers opfattelse lå borgmesterens mail derfor uden for rammerne for, hvordan en myndighed i overensstemmelse med de almindelige forvaltningsretlige krav om saglighed og lighed bør agere. Også en efterfølgende mailkorrespondance om artiklen lå efter ombudsmandens opfattelse uden for rammerne for, hvordan en myndighed bør kommunikere med en journalist eller ledelsen for et medie.

 

Heunicke vil indkalde til forhandlinger om medicinsk cannabis 

Skal syge danskere fortsat kunne få udskrevet cannabisprodukter af deres praktiserende læge? Det skal politikerne tage stilling til efter nytår.

Nu skal fremtiden for den omdiskuterede forsøgsordning med medicinsk cannabis nemlig forhandles, bebuder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i kølvandet på offentliggørelsen af en evaluering af ordningen mandag.

Det skriver Altinget.

"Jeg vil primo 2021 indkalde Folketingets partier til forhandlinger, så vi forhåbentlig kan få landet en bred politisk aftale om de fremtidige rammer for forsøgsordningen med medicinsk cannabis," siger han.

Politikerne skal tage stilling til, om forsøgsordningen skal forlænges eller gøres permanent, samt om der skal foretages justeringer. Ordningen udløber i 2021, og der blev ikke afsat penge til at videreføre den, da partierne bag den tidligere satspulje i november fordelte den såkaldte reserve.

Magnus Heunicke har tidligere udtalt sig positivt om muligheden for at videreføre ordningen.

Læs hele historien her.

 

Pamela Anderson skriver til Mette Frederiksen: Forbyd minkfarme

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fået brev fra en - formodentlig - overraskende afsender.

Den amerikanske skuespiller Pamela Anderson har nemlig skrevet til statsministeren med en opfordring.

I det åbne brev opfordrer Pamela Anderson Mette Frederiksen til at forbyde minkfarme i kølvandet på den problematik, det affødte, at et muteret coronavirus blev fundet på danske minkfarme.

“Som æresdirektør for PETA håber jeg, at du vil reagere ved at forbyde minkfarme i Danmark, hvilket vil beskytte befolkningens helbred og skåne utallige dyr for miserable liv og en voldelig død,” lyder det blandt andet i brevet.

placeholder

Organisationen PETA kæmper for dyrerettigheder.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce