Skæbnevalg venter de østrigske socialdemokrater

Østrig hælder mod højre, mens socialdemokraterne risikerer det dårligste valgresultat siden 2. verdenskrig.
Under et år efter vinterens præsidentvalg skal østrigerne til parlamentsvalg på søndag.

Det sker et år tidligere end ventet, efter anmodning fra de konservative, som har siddet i regering med socialdemokraterne siden 2007. Der er sket en række grundlæggende forandringer i det konservative parti, leder Reinhold Mitterlehner trak sig i maj, fordi han efter eget udsagn ikke kunne dæmpe den interne splittelse i partiet.

Derefter har den unge Sebastian Kurz overtaget formandsposten og det har øget partiets popularitet markant.

Men valget falder i en vanskelig periode for de østrigske socialdemokrater, der står til at få det dårligste valg siden 2. verdenskrig, imens det højrenationalistiske frihedsparti står stærkt og muligvis vil blive de konservatives fremtidige regeringspartner.

#YesWeKern
Der er en stærk socialdemokratisk tradition i Østrig – partiet har siddet med i regeringen i alle 28 regeringsperioder, bortset fra tre, siden 2. Verdenskrig.

Partiet har forsøgt sig med en række kreative kampagner for at øge tilslutningen. På Twitter kører hashtagget #YesWeKern - en parafrase over Barack Obamas slogan Yes We Can! fra præsidentkampagnen i 2008 – og et forsøg på at skabe opbakning til den socialdemokratiske leder Christian Kern.

Men meningsmålingerne tyder på, at de ikke rigtig kan. I hvert fald får de i de seneste meningsmålinger kun omkring 23 procent af stemmerne, og overhales hermed af det højrenationalistiske FPÖ med 4 procentpoint. De konservative står til at blive landets største parti med 33 procent af stemmerne.

I valgkamp gælder alle kneb
YesWeKern er imidlertid ikke det eneste kampagneelement, som partiet har forsøgt sig med. De østrigske medier beskriver, at der i valgkampen er blevet oprettet Facebooksider med løgnagtige oplysninger om den unge og særdeles populære konservative Kanslerkandidat Sebastian Kurz.

På siderne, som nu er blevet slettet, er der blandt andet blevet delt billeder af Kurz, hvor han står storsmilende på en mark, hvor der sprøjtes med det giftige Glyfosat og et andet, hvor han byder velkommen til ubegrænset indvandring og islamisering af Østrig.

Billederne blev ledsaget af hadefulde og racistiske budskaber om, hvilke konsekvenser det vil få, hvis man vælger at stemme på Kurz.

Siderne skulle tilsyneladende svække Kurz’ position, men på en måde, hvor det fremstod som om det var støtter af det højrenationalistiske Frihedsparti, der stod bag.

Berygtet israelsk spin-doktor bag kampagnen
Manden bag kampagnen er den berygtede israelske PR-agent Tal Silberstein, som nu sidder varetægtsfængslet i Israel, dog af andre årsager. Han er angiveligt blevet hyret af socialdemokraterne for omkring en halv million euro, skriver de østrigske medier. De konservative har dernæst forsøgt at ansætte Silbersteins medarbejder, Peter Puller, blandt andet for at han skulle lække informationer om SPÖs kampagne.

SPÖ-formand og Kansler Christian Kern benægter at have kendt noget til kampagnen, hvilket bekræftes af Tal Silberstein. For knap to uger siden trådte Christian Kerns kampagneleder, George Niedermühlbichler, tilbage, men det er stadig ikke klart, hvem der har fået Tal Silberstein til at lave kampagnen.

31-årid konservativ komet
Hvis man går lidt tilbage i meningsmålingerne er det dog klart, at tilbagegangen for socialdemokraterne skete noget tidligere, end da kampagnens ophavsmænd blev afsløret. De konservative er gået voldsomt frem i popularitet siden foråret og de overhalede socialdemokraterne i maj måned – nogenlunde sammenfaldende med formandsskiftet i de konservative.

Den nye konservative leder, Sebastian Kurz, er blot 31 år gammel og har haft en kometkarriere i Østrigsk politik. Allerede som 27-årig blev han udpeget som Udenrigsminister. Han har påkrævet sig mere magt end den tidligere leder, blandt andet ved at opstille en liste med syv nye magtbeføjelser som betingelse for sit formandskab. Han kræver blandt andet at kunne definere partiets politik egenhændigt, ligesom han afgør, hvem man skal indgå i koalitionsforhandlinger med.

Han står for en stram udlændingepolitik og han har tidligere udtalt en vis sympati for det højrenationalistiske Frihedsparti – som nogle venter, og mange frygter, at han vil danne en koalitionsregering med.

 


Flere artikler om emnet

Annonce