Skal vi slå en grøn handel af, Uffe Elbæk?

Socialdemokratiet bør slå en klimapolitisk handling af med venstrefløjen: De får den gode mavefornemmelse hvis vi får arbejdspladserne.
Foto: Colourbox
Jeg er træt af at blive skudt i skoene, at jeg som DSU’er og socialdemokrat ikke abonnerer på en progressiv klima- og bæredygtighedsdagsorden. Det er nemlig forkert. Mit parti var det første der kickstartede den grønne omstilling af Danmark, og DSU har i årtier råbt og skreget på en mere ambitiøs klima- og energipolitik.

Det er lykkedes Alternativet at få reduceret den grønne dagsorden til et spørgsmål om individuelle og identitetsskabende handlinger.

Alligevel oplever jeg ofte at mange på min egen alder anser Alternativet for at være det eneste mulige valg, hvis man er ung, venstreorienteret og i øvrigt brændende ønsker et grønnere og mere bæredygtigt Danmark. Og grunden? Det er lykkedes Alternativet at få reduceret den grønne dagsorden til et spørgsmål om individuelle og identitetsskabende handlinger. Kødfrie dage, indkøbsvalg og klimaaktier. Diskussionen om at samfundets grundlæggende strukturer skal ændres i en grønnere og mere bæredygtig retning, er blevet tabt på gulvet i debatten.

Bæredygtighed er frihed, arbejde og tryghed
Det er ærgerligt. For min brændende lyst til at få Danmark til at gå forrest i klimakampen udspringer også af min tro på at det kan skabe frihed, arbejde og tryghed for helt almindelige mennesker.

Grøn omstilling er altså ikke bare en klimakamp – det er en frihedskamp

- Frihed, fordi vi kan lykkes med at skabe et langt mere mobilt og moderne Danmark, der er uafhængigt af energiressourcer udefra, og som giver den enkelte langt flere muligheder for at bevæge sig rundt.

- Arbejde, fordi vi kan lykkes med at skabe tusindvis af produktionsjob i hele landet, der producerer de grønne teknologier som hele verden efterspørger.

- Og tryghed, fordi vores børn og børnebørn kan lykkes med at vokse op i et samfund, hvor de ikke behøver at frygte for vandkvalitet, sprøjtegifte og farlige kemikalier i legetøj.

Grøn omstilling er altså ikke bare en klimakamp – det er en frihedskamp. Og det kræver en sammenhængende og balanceret socialdemokratisk politik, der forsøger at få hele vores samfund til at trække i den samme bæredygtige retning. Konkrete resultater frem for mavefornemmelser.

Lad os slå en grøn handel af, Uffe Elbæk
Hvis vi skal have en højere klimapolitisk ambition i kræver det en ny regering, der får mandat til at føre en anden klima- og energipolitik. Her skal Socialdemokratiet og Alternativet finde hinanden, og bygge bro over de åbenlyse forskelle som hersker.

Lad os sammen skabe en virkelighedsnær klimapolitisk vision som kan realiseres efter næste folketingsvalg!

Og så er vi tilbage ved konkrete resultater versus mavefornemmelser: Hvis vi kan blive enige om en politik der på den ene side skaber konkrete resultater, og på den anden side bidrager til den identitetspolitiske mavefornemmelse, er det så ikke det bedste for Danmark? Hvad siger du Uffe Elbæk? Skal vi slå en grøn handel af? Der er trods alt mere der samler os end der skiller os. Troen på at vi kan indrettes os smartere og mere bæredygtigt deler vi.

Lad os sammen skabe en virkelighedsnær klimapolitisk vision som kan realiseres efter næste folketingsvalg!

Frederik Vad Nielsen er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og/eller debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


placeholder

Annonce